Polija izbrīnīta par Krievijas deputātu ideju atcelt atbildību par Katiņas slaktiņu (14)

TVNET/LETA/RFE/RL
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Polijas vēstniecība Maskavā otrdienas vakarā izplatījusi paziņojumu, paužot izbrīnu par dažu Valsts domes deputātu ideju pārskatīt pašreizējo Krievijas oficiālo pozīciju par Katiņas slaktiņu.

Kā norādīts paziņojumā, novembra vidū Tveras apgabalā Krievijas militāri-vēsturiskā biedrība rīkojusi konferenci par Krievijas un Polijas attiecībām, kurā "izskanējuši paziņojumi par NKVD atbildības neatzīšanu par Katiņas noziegumu".

Polijas vēstniecība pavēstīja, ka pasākumu atbalstījuši Valsts domes oficiālie pārstāvji, kuri paši piedalījušies konferencē un paziņojuši par iespējamu 2010.gada 26.novembra dokumenta anulēšanu, kurā Krievija apstiprināja PSRS un Staļina atbildību par poļu masu slepkavību. Konkrēti Valsts domes deputāts Aleksejs Čepa paziņojis, ka ir gatavs personīgi uzstāties ar iniciatīvu par dokumenta anulēšanu.

No 1940.gada 3.aprīļa padomju iekšlietu karaspēks noslepkavoja vairāk nekā 22 000 poļu armijas un policijas virsnieku, ārstu, profesoru, priesteru un citu intelektuālās elites pārstāvju, kas tika sagūstīti pēc padomju armijas iebrukuma Polijā 1939.gada 17.septembrī. Pirmās gūstekņu masu slepkavības notika Katiņas mežā.

Sākotnēji Padomju Savienība vainoja slaktiņā nacistiskās Vācijas armiju, un tikai 1990.gadā Maskava atzina, ka pavēli nogalināt poļus deva PSRS diktators Josifs Staļins.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu