Putina noslēpumainā senā draudzene un viņas pasakainā bagātība (17)

Izmeklē "Projekt"
Foto: AP/Scanpix
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Viena no Krievijas bankas “Rossija” akcionārēm ir sieviete vārdā Svetlana Krivonogiha, kura pie bankas akcijām un cita veida turības tikusi, tikai pateicoties ciešajai draudzībai ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, secināts Krievijas pētnieciskās žurnālistikas izdevuma “Projekt” veiktajā izmeklēšanā. 

Kā “Projekt” izdevies noskaidrot, Krivonogiha dzimusi 1975.gadā. Ar Putinu viņa iepazinusies kaut kad pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados. Svetlana uzaugusi Sanktpēterburgā, dzīvojusi kopā ar savu māti komunālajā dzīvoklī, bet viņas dzīve kādā brīdī nezināmu iemeslu dēļ pēkšņi sākusi strauji iet uz augšu. 

Kā uzskata “Projekt”, izšķirošais pavērsiens jaunās sievietes dzīvē varētu būt skaidrojams ar to, ka viņa vismaz vienu reizi bijusi lidmašīnā, kas no Sanktpēterburgas lidojusi uz Maskavu. Šajā reisā bijis vēl kāds pasažieris - Vladimirs Putins. 

2000.gadā, pēc universitātes beigšanas, Krivonogihas dzīvē kaut kas pēkšņi mainījās - viņa kļuva par vairāku uzņēmumu akcionāri un pārcēlās uz dzīvi vienā no ekskluzīvākajiem dzīvojamajiem kompleksiem Sanktpēterburgā. 

“Ļoti vienkārša bija,” par Svetlanu stāsta kāda no viņas bērnības draudzenēm. Viņa norāda, ka deviņdesmitajos Svetlana ar māti dzīvojušas pieticīgi, bet pati Svetlana kādu laiku strādājusi par apkopēju tuvējā veikalā. 

Universitātē viņa studēja starptautiskās ekonomiskās attiecības, tomēr “Projekt” aptaujātajiem tā paša kursa studentiem Krivonogiha atmiņā nav palikusi. Kā norādīja viens students, viņš neatceroties, ka Krivonogiha būtu nākusi uz lekcijām vai bijusi izlaidumā. 

Kā izdevumam norādījuši divi bijušie Krivonogihas kaimiņi Sanktpēterburgas komunālajā dzīvoklī, pavērsiens Svetlanas dzīvē bijusi deviņdesmitajos gados notikusī iepazīšanās ar kādu ietekmīgu cilvēku; viens kaimiņš apgalvojis, ka šis ietekmīgais cilvēks bijis augsti stāvoša Sanktpēterburgas amatpersona, bet otrs apgalvojis, ka tas vienkārši ir bijis kāds bagāts vīrietis. 

No komunālā dzīvokļa Krivonogiha pārcēlās uz ekskluzīvāko dzīvojamo rajonu Sanktpēterburgā, bet šobrīd viņai un viņas ģimenei pieder nekustamais īpašums Sanktpēterburgā, Maskavā un Sočos. 

Šo īpašumu vērtību “Projekt” lēš gandrīz 1,1 miljarda rubļu (12,3 miljonu eiro) apmērā.

Spoža karjera Krivonogihai padevusies bankā “Rossija”. Vispirms viņa sāka šajā bankā strādāt, bet vēlāk kļuva arī par tās akcionāri. 

Banka “Rossija” par savu attīstību lielā mērā var pateikties tieši Vladimiram Putinam. “Rossija” ir starp divdesmit aktīvu ziņā lielākajām Krievijas bankām. Tās lielākais akcionārs ir Putina draugs Jurijs Kovaļčuks. 

Banku “Rossija” dibināja bijušie Ļeņingradas kompartijas funkcionāri. Banka sākotnēji koncentrējās tikai uz darbību Sanktpēterburgā un tās apkaimē. Biroju Maskavā “Rossija” atvēra tikai pēc tam, kad Putins jau bija kļuvis par Krievijas prezidentu. 

Pēc Krievijas īstenotās Ukrainai piederošās Krimas okupācijas un aneksijas banka “Rossija” tika pakļauta rietumvalstu sankcijām. Reaģējot uz šīm sankcijām, Putins paziņoja, ka savu algu turpmāk saņemšot kontā, ko viņš atvēris bankā “Rossija”. 

Kad tieši Krivonogiha kļuva par “Rossija” akcionāri, nav zināms. “Projekt” uzskata, ka tas noticis pēc tam, kad viņa 2001.gadā tur sākusi strādāt. 

2001.gadā Krivonogiha reģistrēja uzņēmumu “Relaks”, ar kura starpniecību kļuva par bankas akcionāri.  “Relaks” starp bankas “Rossija” akcionāriem pirmo reizi oficiāli parādās 2007.gadā kā 3,6% bankas akciju īpašnieks. 

Savukārt šobrīd Krivonogihai pieder 2,8% bankas akciju aptuveni 800 miljonu rubļu (8,9 miljonu eiro) vērtībā.

“Projekt” noskaidrojis, ka Krivonogihai tiešā vai pastarpinātā veidā pieder slēpošanas kūrorts “Igora” - tieši šajā kūrortā 2013.gadā notika Putina meitas Katrīnas kāzas. 

Tāpat Krivonogihai pieder arī izklaides komplekss “Ļeņiņgrad center”, kas atrodas Sanktpēterburgas centrā. 

Viņai pieder arī  37 metrus garā jahta “Al’doga” aptuveni 5,4 miljonu ASV dolāru vērtībā. 

Kā lēš “Projekt”, visu Krivonogihas un viņu ģimenes īpašumu un aktīvu vērtība ir aptuveni 7,7 miljardi rubļu (85,5 miljoni eiro).

“Projekt” arī vēsta, ka Krivonogihai ir 2003.gadā dzimusi meita vārdā Elizabete. 

Meitenes tēvs oficiāli nav zināms, tomēr vairākos dokumentos, ar kuriem iepazinies “Projekt”, Elizabete figurē kā Elizabete Krivonogiha Vladimira meita. 

Izdevums arī norāda, ka Elizabete esot ļoti līdzīga Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam. 

Reaģējot uz “Projekt” pētījumu, Putina preses sekretārs Dimitrijs Peskovs paziņoja, ka Putins par tādu Svetlanu Krivonogihu nekad neko neesot dzirdējis. 

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu