Raiņa un Aspazijas vasarnīca organizēs Dailes teātra simtgadei veltītus lasījumus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Lūka/LETA

Platformā "Zoom" šodien no plkst.11 varēs sekot līdzi zinātniskajiem lasījumiem "Rainis un Aspazija Dailes teātrī", kas veltīti teātra simtgadei un atklās dzejnieku saistību ar Dailes teātra dibināšanu.

Kā aģentūru LETA informēja Memoriālo muzeju apvienības pārstāve Zane Grudule, Dailes teātra vēsture ir cieši saistīta ar Raini un Aspaziju. Rainis piedalījies teātra dibināšanā, pirmsākumos bijis tā direktors, un visa teātra gadsimta garumā Aspazijas un Raiņa dramaturģija ieņēmusi nozīmīgu vietu teātra repertuārā.

Raiņa un Aspazijas radītās lugas iestudētas vairāk nekā 30 reižu, turklāt ievērojamākās Raiņa lugas iestudētas pat vairākkārt. Dailes teātris audzis uz Raiņa un Aspazijas dramaturģijas bāzes, un Dailes teātra līdzdibinātājs, teātra mākslas reformators Eduards Smiļģis kļuvis par dziļāko šo darbu atklājēju un interpretu.

Pēc Grudules paustā, Dailes teātra iestudējumu stils vienmēr spējis atklāt Raiņa darbu gara lidojumu un simbolisko būtību. Tieši Raiņa un Aspazijas lugu iestudējumos slavenākie Dailes teātra aktieri ir radījuši neaizmirstamus tēlus. Zinātniskie lasījumi aktualizēs Raiņa un Aspazijas klātbūtni teātra kopainā un aicinās paskatīties uz dzejnieku dramaturģijas darbiem dažādās interpretācijās.

Ar priekšlasījumu par Raini un Dailes teātra veidošanos uzstāsies Raiņa un Aspazijas muzeja pārstāve Astrīda Cīrule, savukārt Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa teātra muzeja pārstāvis Rolands Melderis vēstīs par Raiņa "Uguns un nakts" iestudējumiem Smiļģa un Pētera Pētersona režijā Dailes teātrī pastāvošās iekārtas kontekstā.

Teātra zinātniece Silvija Geikina stāstīs par Raiņa lugas "Jāzeps un viņa brāļi" Alfrēda Zommera, Smiļģa un Arnolda Liniņa interpretācijas, savukārt teātra zinātniece Rota Rotkale iepazīstinās interesentus ar Raiņa lugas "Iļja Muromietis" iestudējumu Smiļģa interpretācijā. Savukārt teātra zinātniece un žurnāliste Gundega Saulīte uzstāsies ar priekšlasījumu par Dailes teātra aktieriem Raiņa repertuārā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu