Patiesība vai mīts: kuri no tautas mājsaimniecības padomiem ir aplami? (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Lai gan veikalu plaukti ir pilni ar visdažādākajiem tīrīšanas līdzekļiem un mājsaimniecības precēm, tomēr vairums dažādos mājas darbos labāk izvēlas lietot tautas līdzekļus. Cik daudzi no tiem patiesi ir iedarbīgi?

Citrona sula cīņā ar aizsērējumu

Mīts. Lai gan varētu šķist, ka citrona skābums spēs izkost aizsērējumus caurulēs, tomēr ar pārtikas atliekām tas galā netiks, tādēļ šī tautas metode ir bezjēdzīga. Ja pie rokas nav īpašas sadzīves ķīmijas, aizsērējumu var mēģināt likvidēt ar etiķi un sodu. Ieber trīs ēdamkarotes dzeramās sodas caurulē un pēcāk ielej glāzi etiķa – šie abi produkti rada spēcīgu ķīmisko reakciju, kura attīrīs caurules.  

Noņem dzīvnieku spalvu, paberzējot mēbeles ar mitru gumijas cimdu

Patiesība. Lai notīrītu dzīvnieku spalvas no dīvāna, daudzi izmanto īpašas birstes ar gumijas sariem, taču, ja tādas nav pie rokas, ņem talkā parastos gumijas cimdus. Uzvelc tos, samitrini ūdens bļodā un tīri dīvānu vai citas mīkstās mēbeles ar apļveida kustībām.

Sliktu smaku ledusskapī novērsīs glāze ar tējas maisiņiem

Daļēji taisnība. Tēja patiešām spēj absorbēt nepatīkamas smakas, taču ar noteikumu, ka tās nav spēcīgas. Tomēr, ja aromāts ir izteikts, piemēram, kāda plaukta aizmugurējā daļā ilgi atrodas žāvēta zivs, smakas avots būs jālikvidē un rūpīgi jāizmazgā ledusskapja plauktiņi.

Foto: Unsplash

Švīkas koka mēbelēs var maskēt ar valriekstu

Daļēji taisnība. Uzskata, ka, paberzējot saskrāpētas koka mēbeles ar valriekstu, defekti tiks nomaskēti. Tomēr tas attiecas tikai uz vienu konkrētu materiālu – ozolkoku. Citas koksnes nāksies vien atjaunot ar laku vai krāsu.

Dzeramā soda palīdz atbrīvoties no nepatīkamām smakām drēbju skapī

Taisnība. Soda patiesi spēs likvidēt nepatīkamu aromātu. Vienkārši piepildi glāzi ar sodu un noliec to skapja augšējā daļā, kur glabājas nesezonas apģērbs. Soda absorbēs mitrumu un neļaus skapī veidoties sasmakumam.

Lai efektīvi atvēsinātu dzērienus, ledus vietā izmanto saldētas vīnogas

Taisnība. Vīnogas pat būs krietni labāka alternatīva par ledu, it īpaši, ja runājam par kokteiļu gatavošanu. Ledum kūstot, tas atšķaida kokteiļus ar parastu ūdeni, savukārt vīnogas atvēsinās dzērienu, bet kūstot neatšķaidīs kokteili.

Foto: Unsplash

Vāzes un stikla traukus var attīrīt ar graudiem

Daļēji taisnība. Vāzes un stikla trauki ar tieviem kakliņiem ir grūti izmazgājami, taču palīgā nāk tautas metode – tīrīšana ar graudiem. Ņem talkā sausus graudus, ieber tos vāzē, ielej ūdeni un trauku mazgājamo līdzekli un visu kārtīgi sakrati. Šī metode patiešām darbojas, taču tīrīšanai nederēs kurš katrs graudaugu veids. Piemēram, prosa un griķi ir lieli un smagi, tādēļ tīrīšanas laikā var sabojāt stikla trauku. Šim nolūkam vispiemērotākie būs rīsi, kas tiks galā ar jebkādiem netīrumiem un nebojās stiklu.  

Pārsālītu zupu glāb ar svaigu kartupeli

Daļēji taisnība. Mēdz uzskatīt, ka pārsālītu zupu varēs izglābt, iemetot tajā svaigu kartupeli, kas vāroties uzsūks lieko sāli. Taču realitātē šis triks darbosies, ja zupa būs vien viegli pārsālīta. Daudz efektīvāka metode būs vienkārši papildu ūdens pieliešana zupai.

Apavu zoļu sniegbalto izskatu izdosies atgūt ar zobu birsti un pastu

Daļēji taisnība. Nepietiks vien ar apavu zoļu kārtīgu pucēšanu ar zobu pastu un birsti - tas būs ilgs un nogurdinošs process. Lai pasta patiešām noņemtu traipus no zolēm, tā ir jāatstāj iedarboties 15 līdz 20 minūtes. Krietni vienkāršāks un ātrāks zoļu attīrīšanas veids būs kedu vai botu mazgāšana veļasmašīnā.

Foto: Unsplash

Ūdens un etiķa mikstūra palīdzēs attīrīt mikroviļņu krāsni

Mīts. Ne mazums padomu žurnālos ir aprakstīts šis mikroviļņu krāsns mazgāšanas triks: krūzē sajauc ūdeni un etiķi proporcijā 1:1 un liec mikroviļņu krāsnī sildīties aptuveni minūti. Karstumā mikstūras tvaiki nonāks uz sienām, tādējādi attaukojot virsmas. Realitātē šis ieteikums nedarbosies, turklāt pēc mazgāšanas etiķa smaka vēl kādu laiku vējos virtuvē. Tā vietā izmanto parasto trauku mazgājamo līdzekli – ar sūkli uzklāj tīrīšanas līdzekļa putas un ļauj tām iedarboties piecas minūtes. Tad nomazgā ar kokvilnas lupatiņu.  

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu