Asociācija aicina apkarot bezdūmu nikotīna produktu pieejamību nepilngadīgajiem (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: ADNAN ABIDI/REUTERS

Bezdūmu nozares asociācija (BNA) ir satraukta par apjomīgu bezdūmu nikotīna produktu - elektronisko cigarešu un beztabakas nikotīna spilventiņu - nelegālās tirdzniecības pieaugumu nepilngadīgajiem, aģentūru LETA informēja asociācijas pārstāvji.

Asociācija aicina radikāli palielināt sodu apmērus, kontrolēt patērētāju tiesību ievērošanu un tirgotāju sociālo atbildību, kā arī atļaut interneta tirdzniecību Latvijas uzņēmumiem.

BNA ir informēta, ka aizvien vairāk nepilngadīgo lieto lētus nelegālus nikotīna produktus, kas uzrunā ar savu cenu un atraktīvo noformējumu.

Šādi produkti ir plaši pieejami gan internetā, gan sociālajos tīklos, gan aktīvi tiek tirgoti ar grūti kontrolējamu izplatītāju tīkla palīdzību. 

Situāciju pasliktina fakts, ka Latvijā ir aizliegta bezdūmu nikotīna produktu tirdzniecība internetā, kas rada monopolu nelegālajiem tirgoņiem, kurus nav iespējams izkontrolēt, uzsvēra BNA pārstāvji.

Asociācija norādīja, ka nupat Saeimas vairākuma atbalstītie vairāku deputātu ierosinātie grozījumi Akcīzes likumā, kas paredz nodokļu pieaugumu tieši bezdūmu produktiem - karsējamai tabakai par 113% gadā, elektroniskajām cigaretēm līdz pat 1900% - gadā tikai izraisīs tālāku kontrabandas un nelegālās tirdzniecības apjoma kāpumu.

Nozare aicina uz aktīvu rīcību un piedāvā vairākus saistītus risinājumus. Pirmkārt, tā ir sodu politika un aktīva preventīva tiesībsargājošo iestāžu darbība.

BNA ieskatā nepieciešams radikāli palielināt soda apmēru par nepilngadīgā iesaisti smēķēšanā un jebkādas cigaretes nodošanu,

kas šobrīd ir 200 eiro. BNA jau ir piedāvājusi savu palīdzību Valsts ieņēmumu dienestam konkrētu darbību veikšanā.

Otrkārt, BNA ieskatā, jāveic atērētāju tiesību ievērošanas kontrole un tirgotāju sociālās atbildības veicināšana.

Treškārt, būtu nepieciešams atļaut regulētu un licencētu bezdūmu produktu tirdzniecību internetā Latvijas uzņēmumiem, kas spēj nodrošināt vecuma un kvalitātes kontroli, norādīja BNA.

Bezdūmu nozares asociācija (BNA) ir nevalstiska organizācija ar mērķi veicināt konstruktīvu diskusiju par samazināta riska alternatīvām pieaugušajiem, cigarešu kaitīguma mazināšanu un bezdūmu sabiedrības veidošanu. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu