Brīvdienās un svētku dienās uzpildes stacijās nevarēs iegādāties logu šķīdumu un citus piederumus (96)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens / LETA

Nedēļas nogalēs un brīvdienās degvielas uzpildes stacijās (DUS) nevarēs iegādāties auto piederumus, ceturtdien preses konferencē informēja Ekonomikas ministrijas (EM) Iekšējā tirgus departamenta Konkurences, tirdzniecības un patērētāju tiesību nodaļas vadītājs Didzis Brūklītis.

Aicināts skaidrot rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu ietvertos ierobežojumus tirdzniecībai DUS, Brūklītis norādīja, ka nedēļas nogalēs un brīvdienās DUS varēs tirgot tikai degvielu, pārtiku un higiēnas preces.

Vaicāts, vai nedēļas nogalēs un brīvdienās DUS varēs tirgot arī tādus auto piederumus, kā logu šķidrums un eļļa, EM pārstāvis atzina, ka šīs produktu grupas tirgot nedrīkstēs.

"Nedēļas nogalēs un brīvdienās DUS nevarēs tirgot tās preces, kas neiekrīt preču kategorijā - degviela, pārtika, higiēnas preces," sacīja Brūklītis.

Pēc EM skaidrotā, kategorijā "higiēnas preces" ietilpst šampūni, zobu higiēnas līdzekļi, zobu sukas, ziepes, ķermeņa mazgāšanas līdzekļi, tualetes papīrs, kabatas lakatiņi, kosmētiskās salvetes, dvieļi, galda salvetes, paketes, tamponi, bērnu autiņi, kā arī sejas maskas.

Jau ziņots, ka ārkārtējās situācijas laikā nedēļas nogalēs veikalos būs aizliegta alkohola tirdzniecība, paredz otrdien valdībā pieņemtie grozījumi rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu.

No valdības lemtā izriet, ka 5.decembrī stāsies spēkā prasība, ka brīvdienās un svētku dienās varēs darboties tikai aptiekas, tajā skaitā veterinārās aptiekas, un veikali, kuros drīkstēs tirgot tikai pirmās nepieciešamības preces, ar kurām tiek saprastas pārtikas preces, higiēnas preces un degviela.

Nedēļas nogalēs un svētku dienās veikalos nedrīkstēs tirgot tādas preces kā alkohols un cigaretes.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pēc valdības sēdes skaidroja, ka šīs normas mērķis ir ierobežot tādus preču tirdzniecību, kas nav pirmās nepieciešamības. "Pamata doma ir, ka sestdienas un svētdienas nav iepirkšanās dienas, tās nav dienas, kad varam atļauties uz veikalu, tikties ar draugiem," sacīja Kariņš.

EM: Tirdzniecības ierobežojumi nedēļas nogalēs un brīvdienās neattieksies uz tirdzniecību internetā

Tirdzniecības ierobežojumi nedēļas nogalēs un brīvdienās neattieksies uz tirdzniecību internetā, ceturtdien preses konferencē informēja Ekonomikas ministrijas (EM) Iekšējā tirgus departamenta Konkurences, tirdzniecības un patērētāju tiesību nodaļas vadītājs Didzis Brūklītis.

Viņš uzsvēra, ka ārkārtējās situācijas laikā tirdzniecība internetā netiks ierobežota nedēļas nogalēs un brīvdienās.

Tāpat, pēc EM pārstāvja skaidrotā, nedēļas nogalēs un brīvdienās internetā varēs iegādāties tās preces, kuras būs liegts iegādāties tirdzniecības vietās. Tādējādi arī alkohols un cigaretes nedēļas nogalēs un svētku dienās būs iegādājami internetā.

Brūklītis arī informēja, ka spēkā saglabāsies prasības par restorānu darbības nodrošināšanu ārkārtējās situācijas laikā, proti, restorāni nevarēs klientu apkalpot klātienē, bet varēs klientiem nodrošināt ēdiena piegādi.

Pēc EM skaidrotā, rīkojums par ārkārtējās situācijas izsludināšanu neaizliedz brīvdienās un nedēļas nogalēs alkoholu tirgot sabiedriskās ēdināšanas vietās.

Brīvdienās veikalos nevarēs iegādāties "Rīgas satiksmes" "e-talonu", bet varēs nopirkt sērkociņus

Brīvdienās tirdzniecības vietās nevarēs iegādāties "Rīgas satiksmes" "e-talonu", bet varēs nopirkt sērkociņus, ceturtdien preses konferencē informēja Ekonomikas ministrijas (EM) Iekšējā tirgus departamenta Konkurences, tirdzniecības un patērētāju tiesību nodaļas vadītājs Didzis Brūklītis.

Saistībā ar valstī izsludināto ārkārtējo situāciju nedēļas nogalēs un brīvdienās tirdzniecības jomā varēs darboties tikai aptiekas, veterinārās aptiekas, kā arī veikali, kuros drīkstēs tirgot atsevišķas pirmās nepieciešamības preces.

Nedēļas nogalēs un brīvdienās tirdzniecības vietās drīkstēs tirgot tikai pārtikas preces, izņemot alkoholu, higiēnas preces un degvielu.

Pēc EM skaidrotā, kategorijā "higiēnas preces" ietilpst šampūni, zobu higiēnas līdzekļi, zobu sukas, ziepes, ķermeņa mazgāšanas līdzekļi, tualetes papīrs, kabatas lakatiņi, kosmētiskās salvetes, dvieļi, galda salvetes, higiēniskās paketes, tamponi, bērnu autiņi, kā arī sejas maskas.

Brūklītis norādīja, ka brīvdienās tirdzniecības vietās varēs iegādāties, piemēram, sērkociņus, veļas pulveri, sejas maskas, kafiju un iepirkumu maisiņus.

Vienlaikus viņš piebilda, ka nevarēs tirgot tādas preces, kā, piemēram, "Rīgas satiksmes" "e-talons".

EM mājaslapā publicētā informācija liecina, ka saimnieciskā pakalpojuma sniedzēji, kuriem Ministru kabineta rīkojumā nav noteikti specifiski darbības ierobežojumi, būs tiesīgi turpināt darbību arī brīvdienās un svētku dienās, tajā skaitā tirdzniecības centros. 

Kā piemērs saimnieciskai darbībai, kas varētu sniegt pakalpojumus brīvdienās un nedēļas nogalēs, minēta banku filiāļu darbība, ķīmisko tīrītavu darbība, apavu, pulksteņu, atslēgu remontdarbnīcu un šūšanas darbnīcu darbība.

Brūklītis informēja, ka tirgotāji visu informāciju par tirdzniecību varēs atrast EM mājaslapā, kurā tiks sagatavotas atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem.

Baznīcās sejas maskas ir jānēsā ne tikai apmeklētajiem, bet arī garīgajam personālam

No 3.decembra baznīcās mutes un deguna aizsegi ir jānēsā ne tikai apmeklētajiem, bet arī garīgajam personālam, šodien preses konferencē par drošības pasākumiem un ierobežojumiem kultūras un ekonomikas nozarēs sacīja Tieslietu ministrijas (TM) valsts sekretāra vietniece tiesību politikas jautājumos Laila Medina.

Viņa uzsvēra, ka iepriekš prasība lietot sejas aizsegu baznīcās bija attiecināma tikai uz baznīcas apmeklētajiem, bet līdz ar ierobežojumu paplašināšanos šāda prasība tiek piemērota arī baznīcas garīgajam personālam.

Medina informēja, ka katram apmeklētājam baznīcā ir jānodrošina 15 kvadrātmetri, lai nepieļautu cilvēku burzmu, bet informācijai par pieļaujamo cilvēku skaitu baznīcā ir jābūt pieejamai pie ieejas baznīcā.

KM ierēdnis: Ierobežojumi kultūras jomā noteikti ar mērķi novērst cilvēku pulcēšanos

Noteiktie ierobežojumi kultūras jomā noteikti ar mērķi novērst vienkopus liela cilvēku skaita pulcēšanos, attālinātajā preses konferencē par aktuālajiem drošības noteikumiem kultūras jomā žurnālistiem pauda Kultūras ministrijas (KM) valsts sekretāres vietnieks kultūrpolitikas jautājumos Uldis Zariņš.

Zariņš sacīja, ka ierobežojošie pasākumi tiek turpināti, lai samazinātu jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 tālāku izplatību sabiedrībā. Zariņš atzīmēja, ka lielākās izmaiņas attieksmes uz visām kultūrvietām, ar to saprotot teātrus, kultūras centrus, kinoteātrus, proti, uz visām vietām, kur līdz nākamā gada 11.janvārim publiski pasākumi nenotiek.

Ierēdnis atzīmēja, ka pastāv divi izņēmumi - darbu kā līdz šim varēs turpināt bibliotēkas, kuras izsniegs grāmatas līdzņemšanai. Darbu turpinās muzeji un tās kultūrvietas, kuru darbība atbilst muzeja darbības specifikai, piemēram, galerija "Zuzeum" vai Āraišu ezerpils ekspozīcija.

KM pārstāvis uzsvēra, ka muzejos drīkstēs notikt tikai individuāli apmeklējumi vai vienas mājsaimniecības ietvaros. Muzejos ir nodrošināta apmeklētāju vienvirziena plūsma, tomēr jāņem vērā, ka muzejā vai ekspozīcijas vietā katram apmeklētājam jānodrošina 10 kvadrātmetri un cilvēku pieļaujamais skaits telpās nevar būt lielāks par 20% no telpu kapacitātes.

Zariņš skaidroja, ka klātienē joprojām var mēģināt amatieru kolektīvi, proti, deju kolektīvi un kori, taču jaunie grozījumi rīkojumā paredz to, ka pieļaujamas un iespējamas ir tikai individuālas nodarbības, piemēram, repetitors un dziedātājs vai režisors un viens aktieris. Šādas nodarbības joprojām ir iespējamas, jo, lai arī kultūras centri ir slēgti sabiedrībai, darbs tajos var noritēt arī turpmāk.

Runājot par kultūrizglītības procesu, KM pārstāvis norādīja, ka tas primāri notiek attālinātā veidā gan profesionālās vidējās izglītības, gan augstākās izglītības programmās, gan arī profesionālās ievirzes skolās - mūzikas un mākslas skolās. Arī šajās mācību iestādēs turpmāk ir atļautas individuālas nodarbības starp skolotāju un audzēkni tādās programmas daļās, kas ir tieši saistītas ar profesionālo prasmju apguvi, piemēram, mūzikas instrumenta spēles nodarbības. Izņēmumi ir tās pašvaldības, kurās ir augstāka Covid-19 izplatība, līdz ar to klātienes nodarbības nav iespējamas.

"Kultūras joma ierobežotā apjomā notiek un dzīve turpinās. Mēs sagaidām, ka aizvien vairāk būs arī Ziemassvētku periodā kultūras piedāvājums digitālajā vidē, gan tiešraidēs, gan ierakstos, ko profesionālās koncertorganizācijas patlaban jau veic - mēģinājum process joprojām turpinās," sacīja žurnālistiem Zariņš, piebilstot, ka jaunais repertuārs tiek gatavots, ieraksti tiek veikti, lai gatavotos tam brīdim, kad koncertorganizācijas un teātri atkal varēs tikties ar skatītājiem klātienē, vai ar šo ierakstu palīdzību - tiešraidē vai televīzijā.

Komentāri (96)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu