Havanas sindroms: atklāts, kā Kuba uzbruka ASV diplomātiem (3)

TVNET/The Guardian
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV vēstniecība Havanā, Kubā
ASV vēstniecība Havanā, Kubā Foto: AFP / Scanpix

Amerikas Savienoto valstu Valsts departamenta publicēts pētījums par neizskaidrojamiem simptomiem, kas novēroti Kubā stacionētajiem ASV diplomātiem, vēsta, ka tos izraisījusi mērķtiecīgi raidīta radiofrekvenču enerģija.

Noslēpumainos simptomus, kas nomocījuši Kubā izvietotos amerikāņu diplomātus, visticamāk, izraisīja "tēmēta pulsējoša radiofrekvenču enerģija,” teikts ASV valdības pasūtītajā ziņojumā.

Zināms, ka tie, kas cieta no Havanas sindroma, sūdzējās par galvas sāpēm, sliktas dūšas, reiboņiem, neskaidras redze un citām kaitēm.

Iespējamie skaidrojumi ietvēra visu, sākot no odu fumigācijas līdz trokšņainiem circeņiem.

Bet Valsts departamenta pasūtīts Nacionālās zinātes, inženierzinātņu un medicīnas akadēmijas ziņojums liecina par radiofrekvenču enerģijas iesaisti sindroma radīšanā.

Pētnieki neidentificēja enerģijas avotu - ne arī iespējamo vainīgo, taču apgalvoja, ka vairāki rietumvalstu un Padomju pētījumi, kas ilguši gadu desmitiem, atbalsta šo teoriju.

Ziņojumā teikts, ka, lai gan Havanas sindromam var būt gan psiholoģiskie, gan sociālie faktoriem, tas neizskaido “akūtos sākotnējos, pēkšņi parādītos, atšķirīgos un neparastos simptomus” un pazīmes.

"Tomēr ievērojamā slimības mainība un klīniskā neviendabība, ļauj apsvērt vairākas sindroma izcelšanās teorijas, tostarp psiholoģiskos un sociālos faktorus," teica pētnieki.

Kubā norīkotie ASV un Kanādas vēstniecības darbinieki 2016. gadā sāka sūdzēties par dzirdes zudumu, runas problēmām, deguna asiņošanu un citiem neizskaidrojamiem simptomiem.

Daži teica, ka bija dzirdējuši augsta toņa čivināšanu, piemēram, sviru, savukārt citi ziņoja, ka dzirdējuši malšanas troksni vai dzirdējuši ausīs.

Šī incidenta dēļ ASV Valsts departaments 2017. gadā no Vašingtonas izraidīja divus Kubas diplomātus.

Donalds Tramps notikušajā vainoja Kubas valdību, sakot: “Kā jau jūs zinat, tas ir ļoti neparasts uzbrukums. Bet es uzskatu, ka atbildīga ir Kuba. ” Kuba savu lomu kategoriski noliedza un uzsvēra, ka nekad nav veikusi uzbrukumus ārvalstu diplomātiem.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu