Honkongā turpinās demokrātisko aktīvistu aizturēšana

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Honkongas policija otrdien paziņoja, ka ir aizturējusi astoņus vīriešus, kas apsūdzēti saistībā ar 1.jūlijā sarīkotajiem demokrātijas aktīvistu protestiem.

Bijušais likumdevējs Edijs Ču Hoihiks, bijušais likumdošanas veterāns Ljuns Kvokhuns ar iesauku "Garmatis", bijušais Demokrātiskās partijas priekšsēdētājs U Čivai un Pilsonisko cilvēktiesību frontes sasaucējs Figo Čaņs sociālajā tīklā "Facebook" pavēstīja, ka viņi ir starp otrdienas rītā aizturētajiem. 

Policijas paziņojumā teikts, ka šie vīrieši ir apsūdzēti kūdīšanā uz apzinātu neatļautu pulcēšanos, uz neatļautas pulcēšanās rīkošanu vai organizēšanu, kā arī par apzinātu neatļautu pulcēšanos.

Čaņs straumēja savu aizturēšanu "Facebook", parādot, kā policists viņu apsūdz kūdīšanā. 

Honkongā 1.jūlijā tūkstošiem cilvēku izgāja ielās, lai piedalītos demonstrācijās, protestējot pret jauna nacionālās drošības likuma stāšanos spēkā šajā īpašajā administratīvajā rajonā. Policija bija aizliegusi šos protestus, un 1.jūlijā tika aizturēti gandrīz 400 cilvēku.

Honkongas disidentam Džošua Vonam un diviem citiem aktīvistiem pagājušo trešdien tika piespriesti vairāku mēnešu cietumsodi par piedalīšanos pērnā gada protestos demokrātijas atbalstam.

ASV Pārstāvju palāta nobalso par Honkongas iedzīvotāju uzņemšanu

ASV Kongresa augšnams Pārstāvju palāta pirmdien nobalsoja par pagaidu uzturēšanās tiesību piešķiršanu Honkongas iedzīvotājiem apstākļos, kad Ķīna ierobežo demokrātiju Honkongā.

Pārstāvju palāta ar demokrātu un republikāņu vienprātīgu atbalstu pieņēma tā saukto Pagaidu aizsardzības statusu uz pieciem gadiem Honkongas iedzīvotājiem. Tas nozīmē, ka cilvēkiem no Honkongas uz šo laika periodu būs tiesības strādāt ASV un viņi netiks izraidīti.

Šī iniciatīva vēl jāapstiprina Senātā, bet tā bauda abu partiju atbalstu un, domājams, tiks apstiprināta. Demokrāti iepriekš mēģina panākt šāda statusa piešķiršanu venecuēliešiem, bet to faktiski bloķēja prezidents Donalds Tramps un Republikāņu partija.  

Demokrātu kongresmenis Toms Malinovskis, kurš ierosināja šo likumprojektu par Honkongu, paziņoja, ka lēmums "pašapzinīgi atvērt mūsu durvis" ir daudz spēcīgāks nekā "dažu sankciju noteikšana" Ķīnas amatpersonām, ko pirmdien atkal īstenoja Valsts departaments. 

"Tas patiesībā ir daudz vairāk nekā humāns žests - tas ir viens no labākajiem veidiem, kā atturēt Ķīnu no Honkongas sadragāšanas," viņš piebilda.

Ķīna 30.jūnijā pieņēma Honkongas nacionālās drošības likumu, kura kritiķi bažījas, ka tas ievadīs plašas politiskas represijas šajā autonomajā teritorijā.

Pekina ir paziņojusi, ka jaunais likums aizliegs graujošu darbību, atdalīšanos no valsts, terorismu un slepenu sadarbību ar ārvalstu spēkiem, un ka tas ir vajadzīgs, lai atjaunotu stabilitāti Honkongā pēc demokrātijas piekritēju protestiem.

Pēdējo mēnešu laikā bijusī Honkongas koloniālā metropole Lielbritānija ir piedāvājusi Honkongas iedzīvotājiem iespēju kļūt par tās pilsoņiem, savukārt Kanāda ir atvieglojusi imigrāciju no Honkongas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu