ES valstis boikotēs Irānas biznesa forumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Pēc žurnālista un blogera Ruhollas Zama sodīšanas ar nāvi Irānā, Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis nolēmušas boikotēt Eiropas un Irānas biznesa forumu, un tas pirmdien tika atcelts.

ES augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos Žozeps Borreljs paziņoja, ka pašreizējos apstākļos forums nenotiks.

Irānas ziņu aģentūra ISNA nepaskaidroja, kādēļ forums atcelts mirkli pirms plānotā sākuma, bet ziņoja, ka trīs dienu ilgais pasākums varētu notikt kaut kad vēlāk.

ES sestdien asi kritizēja Zama sodīšanu ar nāvi.

47 gadus vecais blogeris bija apsūdzēts par propagandas izplatīšanu savā tīmekļa vietnē un cilvēku kūdīšanu uz protestiem.

Mediji ziņoja, ka Irānas drošības dienests aizvilinājis Zamu uz Irāku, kur viņš pagājušajā rudenī tika aizturēts un nogādāts Irānā.

Irānas Ārlietu ministrija izsauca Vācijas vēstnieku un Francijas pilnvaroto lietvedi, lai pieprasītu paskaidrojumus par viņu pausto kritiku sakarā ar Zamas sodīšanu.

Biznesa forums, kas tika gatavots vairākas nedēļas, Irānai ir ļoti svarīgs. Bija plānots, ka tajā piedalīsies Irānas ārlietu ministrs Džavads Zarifs, Borreljs un vairāk nekā 3000 biznesa pasaules cilvēku no Irānas un ārvalstīm.

Irānas prezidents Hasans Ruhani izteicās, ka nāvessodam nevajadzētu būt par iemeslu foruma atcelšanai.

"Irānas tiesas ir neatkarīgas," uzsvēra prezidents.

Irāna cer, ka Džo Baidena uzvara ASV prezidenta vēlēšanās nozīmēs ASV atgriešanos pie kodolvienošanās, ko Irāna 2015.gadā noslēdza ar pasaules lielvarām, un ASV sankciju atcelšanu. Tas ļautu Eiropai atkal atsākt tirdzniecību ar Irānu.

Borreljs uzsvēra, ka foruma atcelšana nenozīmē izmaiņas plānotajās sarunās par kodolvienošanos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu