Lieliska lasāmviela un dāvana dāmām!

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Apkopojām  "Zvaigzne ABC" pēdējā laikā izdotos romānus dāmām un ne tikai...

ROMANTIĶĒM UN PIEDZĪVOJUMU MEKLĒTĀJĀM

Foto: publicitātes

Vīrs, bērni un pieci randiņi / Lelde Jauja

Lieliska izklaidējoša, tomēr reizē arī gluži nopietna lasāmviela gan “pieredzējušām” trīsdesmitgadniecēm, gan visām, kas par tādām vēl tikai grasās kļūt vai redz savas meitas ar viņu ikdienas dzīves problēmām šajā vecumā. Vārdu sakot, brīnišķīgi uzrakstīts romāns sievietēm – mūslaiku aktualitātes, pazīstamas problēmas un situācijas tepat Latvijā. Tā spriež trīsdesmitgadniece Rigonda, gada sākumā prātojot, ka šajā gadā vajadzētu kaut ko dzīvē mainīt – varbūt pat šķirties no vīra. Kāpēc? Uz šo jautājumu Rigonda arī pati sev īsti nevar atbildēt. Viņai vienkārši ir besis! Jā, iespējams, šo romānu derētu izlasīt arī vīriešiem – vīriem, draugiem un tēviem… Leldei Jaujai izdevies ar dzirkstīgu humoru palūkoties uz attiecību samezglojumiem un rosināt ne vien izbaudīt romānu, bet arī aizdomāties par to, kā dzīvot priecīgāk un harmoniskāk. 

Foto: publicitātes

Lasītāja/Džeinas Šteinberga

“Lasītāja” vēsta par iespējami netālu nākotni un vidi, kas, lai arī mainījusies, joprojām ir atpazīstama – un varbūt tieši tāpēc šķiet stindzinoša. Zinātniekiem ir izdevies ar kvantu skaitļošanas palīdzību pastiprināt cilvēku smadzeņu kapacitāti, un pasaules varenie to izmanto, lai nostiprinātu savas politiskās un ekonomiskās pozīcijas. Ir radītas Lasītājas: satriecoši skaistas meitenes – mašīnas, kuras spēj apstrādāt informāciju ātrāk un pilnīgāk par jebkuru datoru. Prestižā darbavieta nodrošina visu, kas nepieciešams bezrūpīgai dzīvei… vismaz tā Anna uzskata, līdz šķietami nenozīmīga tehniska kļūme liek noprast, cik augsta ir bijusi šīs dzīves cena. Ko īsti viņa ir pret to iemainījusi? Un vai tas maz ir bijis apzināts lēmums? Meklējot atbildes, Anna nokļūst arvien dziļāk greizo spoguļu labirintā, kur nekas nav tāds kā izskatās un uzticēties nevar nevienam – varbūt arī pati sev.

Foto: publicitātes

Tarakāni tavā galvā. Stāsti par vīriešiem/Zane Zusta

Tāpat kā pirmajā grāmatā, arī šoreiz saglabāta lasītājam interesantā forma - stāsti, kurā centrālais varonis sastopas ar dzīves sarežģījumiem, nepareiziem uzvedības modeļiem vai dziļi iesakņotiem stereotipiem un vēstules, kuras ar īpašu vērību un iedziļināšanos sagatavojis psihoterapeits un grāmatas līdzautors Gatis Līdums. "Manuprāt, šie stāsti ir daudz citādāki nekā sieviešu - daudzslāņaināki, jo droši vien tieši tādus redzu vīriešus. Sarežģītus. Un tāpēc interesantus! Man bija ļoti aizraujoši sadarboties ar psihoterapeitu Gati Līdumu, kurš pie katra varoņa vēršas draudzīgā, čomiskā vīru sarunā un ar šīs grāmatas palīdzību, sievietes to likumīgā kārtā drīkst noklausīties. Tas negadās bieži! Arī vīriešiem ir problēmas un viņi tās risina, izrunā ar kādu un meklē jaunus, veselīgākus virzienus turpmākajiem dzīves soļiem," par kopdarbu pie grāmatas atklāj grāmatas autore Zane Zusta. Grāmata jau guvusi lasītāju atsaucību – to lasījuši un iesaka daudzi pazīstami cilvēki.

Foto: publicitātes

Neliela izpalīdzēšana/ Dārsija Bella

Kad Emīlija lūdz atvest no skolas arī viņas dēlu, Stefānija ar prieku izpalīdz. Abu bērni mācās vienā klasē un ir labākie draugi, un, gluži tāpat kā Emīlija un Stefānija, labprāt pavada laiku kopā. Līdz Stefānija iepazinās ar Emīliju, slavena dizainera sabiedrisko attiecību vadītāju, viņa šajā mazpilsētā jutās pavisam vientuļa un rakstīja blogu. Tomēr rodas problēma – Emīlija pēc dēla neierodas. Lai ko teiktu policija, Stefānija ir pārliecināta: Emīlija nekad nepamestu savu bērnu. Baidoties, ka noticis kaut kas slikts, Stefānija sazinās ar citām mammām savā blogā un uzrunā arī Emīlijas vīru – tikai lai piedāvātu savu palīdzību. 

Foto: publicitātes

Vai lielpilsētā vēl ir sekss?/Kendaisa Bušnela 

No Manhetenas ekskluzīvā rajona līdz pat piepilsētai, ko dēvē par Vilidžu, kopā ar draudzenēm Sasiju, Kitiju, Kvīniju, Tildu Tiu, Merilinu un Kendaisu mums tiek dota iespēja piedalīties dažnedažādos piedzīvojumos, kuģojot pa pusmūža randiņu un attiecību jūru. Asredzīgi un ar humoru Kendaisa Bušnela raksta par mūsdienu attiecību ainavu un tipāžiem, kas tajā mīt. Par to, kā gados vecākas, saprātīgas sievietes piepeši kļūst par jaunu vīriešu mīlas un iekāres objektu, par “Monas Lisas”– vagīnu atjaunojošās lāzerprocedūras, kuru tik bieži iesaka pusmūža vecuma sievietēm, – brīnumaino efektu un par to, ar ko jārēķinās, ejot uz Tinder randiņiem, kad esi piecdesmitgadīga šķirtene.

Foto: publicitātes

Slepkava Alise/Giljermo Martiness

Kāda jauna Oksfordas pētniece no Lūisa Kerola brālības atrod slavenā romāna “Alise Brīnumzemē” autora dienasgrāmatas lappusi, ko uzskatīja par nozaudētu kopš 1863. gada. Viņa jau gatavojas visiem pavēstīt par savu aizraujošo atradumu, kas, iespējams, varētu atklāt pavisam citā gaismā dažus delikātus, ar Kerola dzīvi saistītus notikumus, kad meiteni uz ielas notriec automašīna. Pēc tā Lūisa Kerola brālības godājamie un ekscentriskie biedri kļūst vienlaikus par apdraudētajiem un aizdomās turētajiem... “Slepkava Alise” ir brīnišķīga un aizraujoša grāmata, kas kriminālromānu pārvērš literārā meistardarbā, sekojot labākajām H. L. Borhesa un Umberto Eko tradīcijām.

KLASIKU MĪLOŠAI

Foto: publicitātes

Nāve uz Nīlas/Agata Kristī

Agatas Kristi slavenākajā darbā “Nāve uz Nīlas” godājamais detektīvs Erkils Puaro dodas ceļojumā uz Ēģipti, un tagad skatītājiem tiek piedāvāta jauna kinofilma, kuras scenārija autors ir Maikls Grīns un kuru režisējis un galveno lomu atveidojis Kenets Brenans. Mierpilno Nīlas kruīza noskaņu izjauc atklājums, ka Lineta Ridžveja ir tikusi nogalināta ar šāvienu galvā. Viņa bija jauna, bagāta un skaista. Meitene, kurai bija viss... līdz viņa zaudēja dzīvību. Erkils Puaro iepriekš bija dzirdējis kādu citu pasažieri sakām: “Es gribētu piegrūst savu jauko, mazo pistoli viņai pie pašas galvas un... vienkārši nospiest mēlīti.” Tomēr Ēģiptes saules izraisītajā svelmē nekas nav gluži tā, kā šķiet. “Nāve uz Nīlas” – aizraujošais romāns par mīlestību, greizsirdību un nodevību – ir viens no Agatas Kristi leģendārākajiem darbiem.

Foto: publicitātes

Trīs draugi/Ērihs Remarks Marija

Ir 1928. gads, un kādā lielā Vācijas pilsētā trīs bērnības draugi, kas plecu pie pleca cīnījušies arī frontē, strādā savā autodarbnīcā. Apkārt valda krīze un izmisums, arvien biežāk ielās iziet agresīvi noskaņoti jaunieši. Roberts, Gotfrīds un Oto atbalstu un prieku rod savstarpējā draudzībā. Varētu arī teikt, ka īsti draugi, kas cits citu nenodod, romānā ir nevis trīs, bet četri. Ceturtais – automobilis, vārdā Kārlis – ir gluži vai dzīva būtne ar savu raksturu, saprotoša un uzticama. Bet kādam liksies, ka romānā galvenais ir mīlestība – dziļa, pašaizliedzīga un smeldzīga.

Foto: publicitātes

Pētera imperatore/Kristina Sabaļauskaite

Voltērs lietuviešu bajāres Martas Skovroņskas – cara Pētera I sievas un Krievijas pirmās imperatores Katrīnas I – dzīvi ir raksturojis kā “visneticamāko stāstu par XVIII gadsimta Pelnrušķītes augšupceļu”. Taču šis romāns, kas balstīts autentiskos attiecīgā laikmeta avotos, sagrauj jebkādus pasaku stereotipus. Piecu gadu vecumā kļuvusi par bāreni, jaunībā pieredzējusi kalpones, veļasmazgātājas, karagūsteknes un seksa verdzenes likteni. Kļuvusi par lietuviešu izcelsmes favorīta Aleksandra Menšikova slepeno mīļoto, pēcāk – par viņa labākā drauga Pētera I mīļāko un sievu. Starp diviem lietuviešiem un Krievijas caru jau kopš paša sākuma pulsē sprieguma piesātināts mīlestības un draudzības trīsstūris, kas rada nemitīgas šaubas: kurš ar kuru manipulē, kurš ir upuris, kurš – pavedinātājs, kurš – savedējs? Un rodas arī jautājumi: kā likteni nosaka vara un vai tā ir pasaka vai traģēdija?

TRADĪCIJU CIENĪTĀJAI

Foto: publicitātes

Saulgriežu grāmata/Brigita Ektermane

Brigita Ektermane ir latviešu gleznotāja, ezoteriķe, kuras daiļradē galvenā vieta ir atvēlēta ziediem, ainavām un spēka zīmēm. Māksliniece uzskata, ka zīmes ir enerģijas un informācijas nesējas, kas ir svarīgas mūsu dzīvē. Četri gadskārtu svētki, tradīcijas un rituāli, kā arī četri galvenie dzīves posmi cilvēka dzīvē – šajā grāmatā tie ir apskatīti caur latviešu dainām, kas ir universāla filozofija bez laika noilguma. Interpretācijas vērtība – autores vērīgais skatiens un latviskā dzīvesgudrība, padomi un ieteikumi svētku harmoniskai sagaidīšanai. Grāmatā ir arī vienkāršas receptes, kā pagatavot svētkos svarīgu maltīti, simboliski sagaidot tradicionālos dabas ritus un cilvēkam nozīmīgus gada posmus. Tie ir harmoniskas un līdzsvarotas dzīves priekšnoteikumi – sajust svētkus sevī, izveidot attiecību noskaņu savās mājās, kas kļūst par miera ostu, kurā gribas atgriezties no pasaulīgas burzmas. 

VIRTUVES PAVĒLNIECEI

Foto: publicitātes

Zelta sastāvdaļa 2: receptes ar vērtību/ Paula Freimane

Jau vairākus gadus esmu pievērsusies veselīgam dzīvesveidam, un tas, protams, ietver arī uzturu. Taču no iecienītajiem ēdieniem atteikties nevēlos, tāpēc gatavoju tos tikai no veselīgiem produktiem. Tā es varu turpināt baudīt iemīļotās garšas, kas ir atmiņā vēl no bērnības vai izjustas ceļojumos. Tieši tā ir šo recepšu īpašā vērtība: pazīstamas garšas veselīgā izpildījumā. Pavārgrāmatā “Zelta sastāvdaļa 2: receptes ar vērtību” iekļautās receptes ir mans skatījums uz šiem ēdieniem un aicinājums tos pagatavot bez cukura, transtaukiem un baltajiem kviešu miltiem. Te atradīsiet daudzveidīgas receptes, kas piemērotas visdažādākajām gaumēm un ēšanas paradumiem.

Foto: publicitātes

Našķoties bērnībā/ Zane Grēviņa

Zanes Grēviņas grāmata “Našķoties bērnībā” ir kā mīļš apskāviens ar vairāk nekā simt gardām un dažādās bērnībās piedzīvotām receptēm, kuras jebkurš lasītājs varēs izmantot savā ikdienā. Autore dažos gados ir ieguvusi tūkstošiem lasītāju tāda paša nosaukuma blogam, vienkāršā valodā atklājot visdažādākās receptes tiem, kuri vēlas gatavot saprotami un garšīgi. Grāmatā “Našķoties bērnībā” atrodamas receptes, kuras izdosies un aizvedīs kādā tuvākā vai tālākā atmiņu ceļojumā. Autore ir pārliecināta, ka garšīgākās atmiņas nav jāglabā omas skapī pie porcelāna servīzēm, bet tās var izmantot kā ikdienā, tā svētkos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu