Saņemot ES cilvēktiesību balvu, Tihanovska pauž pārliecību par uzvaru (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska, trešdien saņemot Eiropas Savienības (ES) augstāko cilvēktiesību balvu, pauda pārliecību, ka cīņā pret autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko režīmu tiks gūta uzvara.

"Mums ir jāuzvar, un mēs uzvarēsim," Baltkrievijas opozīcijas vārdā Briselē saņemot Saharova balvu, sacīja pagājušās vasaras prezidenta vēlēšanu kandidāte.

"Man šogad ir tikai viena vēlēšanās - es vēlos, lai katrs baltkrievs, kas šobrīd ir cietumā vai arī ir spiests dzīvot trimdā, atgriežas mājās," Eiropas Parlamentam (EP) sacīja Tihanovska, kas patlaban pati bāzējas Lietuvā.

"Mēs aicinām Eiropu būt drošākai savos lēmumos un atbalstīt Baltkrievijas tautu tagad - nevis rīt vai kaut kad nākotnē," sacīja opozīcijas līdere. "Nozīme ir rīcībai."

Protesti pret Lukašenko režīmu Baltkrievijā nerimstas kopš 9. augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām. Par to uzvarētāju tika pasludināts līdzšinējais prezidents Lukašenko, tomēr opozīcija apsūdz režīmu plašā vēlēšanu rezultātu viltošanā un pieprasa viņa atkāpšanos.

Vērienīgākās opozīcijas protesta akcijas parasti notiek svētdienās Minskā.

ES noteikusi sankcijas pret personām, kas atbildīgas par Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu un protestu apspiešanu, kā arī paziņojusi, ka neuzskata Lukašenko par leģitīmu prezidentu.

Tihanovska, vēl pirmdien uzrunājot EP deputātus, mudināja ES uzņēmumus atteikties no sadarbības ar Baltkrievijas varasiestādēm.

Jautājumā par ES uzņēmumu kontaktiem ar Baltkrievijas varasiestādēm jāstrādā "nulles tolerances" principam, vēršoties pie EP deputātiem videokonferencē, sacīja opozicionāre.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu