Attālināti, bet tomēr kopā. Linda Leen un Laura Grēviņa atklāj svētku plānus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock/ Privātais arhīvs

Ziemassvētku svinības kuplā radu lokā un skaļas Jaunā gada ballītes ar draugiem šogad nebūs. Tomēr nebūs tikai klātienē, jo viedtālruņus, datorus, kameras un mikrofonus varam likt lietā attālinātai kopā būšanai. Par to, kā šajos neierastajos apstākļos notiek gatavošanās svētkiem un iecerēta svinēšana, stāsta Linda Leen un Laura Grēviņa.

Mūziķe, fotogrāfe un skatuves dīva Linda Leen atklāj, ka, ģimenes lokā apspriežoties, šogad esot nolēmuši iztikt bez pirktām dāvanām. Tas gan nenozīmē, ka nenotiks apdāvināšanās. “Ņemot vērā to, kādas rindas šobrīd ir veikalos, dāvanu “medības” nav prāta darbs. Zinu, ka mamma gatavojas svētkiem, adot visiem zeķes no mājās esošajiem dziju pārpalikumiem. Mana krustmeitiņa ir māksliniece – nojaušu, ka mazā princese būs īpaši man kaut ko uzgleznojusi vai sagatavojusi kādu skaistu rokdarbu. Es noteikti arī pacentīšos izdomāt ko radošu. Šogad viss būs pašu rokām gatavots,” – tā Linda.

Foto: Linda Leen koncertpiedzīvojumā “Interpretācija par īsākās nakts skaņu un garšu”
Foto: Linda Leen koncertpiedzīvojumā “Interpretācija par īsākās nakts skaņu un garšu” Foto: Publicitātes foto

Vaicāta par to, kā tiks svinēti svētki, māksliniece teic, ka vēl ir pāragri spriest, vai ieceres sakritīs ar dzīves realitāti. “Pagaidām mums ir doma, ka vismazākajā ģimenes pamatsastāvā būsim kopā mazā, īrētā mājiņā pie jūras. Ja nevaram svinēt plašākā lokā, tad vismaz gribam “noķert” svētku sajūtu, nomainot ierasto vidi un tverot jaunas sajūtas. Kopā gatavosim vakariņas, cepsim piparkūkas un vēlēsim viens otram foršas lietas!”

Podkāsta “Pa kluso” veidotāja, bloga “Viensplusviens.lv autore” autore Laura Grēviņa stāsta, ka šos svētkus Grēviņu ģimene gatavojas svinēt tikai savas mājsaimniecîbas ietvaros. "Noteikti plānojam ar tuvākajiem radiem sazināties attālināti. Dāvanas esmu ieplānojusi tādas, ko ērti var nogādāt saņēmējam elektroniski. Klātienē satiksimies tad, kad būsim droši par visu veselību," teic Laura.

Foto: Lauras Grēviņas privātais arhīvs

Ir dažādi veidi, kā, pat neizejot no mājām, varam nosūtīt dāvanas un prieku radiem un draugiem, kuri šogad svētkus svinēs citā mājoklī, pilsētā, valstī vai pasaules malā. Un tas viss ir iespējams, pateicoties mūsdienu tehnoloģijām!

Dāvanas internetā

Svētku laiks daudziem saistās ne tikai ar mieru un rimtām pārdomām, bet arī ar traku joņošanu pa veikaliem, meklējot dāvanas. Šobrīd iepirkšanās internetā ir ne vien veselībai drošākais risinājums, bet ļaus ietaupīt arī laiku, nervus un naudu, veicot daudz pārdomātākus pirkumus. Uztaisi tasi tējas un ķeries klāt dāvanu medībām bez sastrēgumiem, rindām un stresa!

Lai dāvaniņai būtu īpaša pievienotā vērtība, labāk izvēlēties vietējā ražojuma preces, atbalstot, piemēram, pašmāju amatniekus vai jaunos censoņus no skolēnu mācību uzņēmumiem.

Kartītes e-pastā

Ar roku rakstītas apsveikumu kartītes Ziemassvētkos daudziem ir kļuvušas par mīļu tradīciju un rituālu: izvēlēties katram adresātam piemērotāko bildīti, piemeklēt īstās dzejas rindas un glīti uzcakināt tās uz papīra ar īpaši šim nolūkam iegādātu zelta vai sudraba pildspalvu.

Šogad, lai nenāktos lieku reizi mērot ceļu uz pastu vai rakstāmpiederumu bodīti, prātīgāk būtu izvēlēties citu formātu – sagatavot apsveikumus mājās un nosūtīt pa e-pastu.

Apsveikumu sagataves ir pieejamas dažādās interneta vietnēs, bet, ja ir vēlme un laiks, tad var izveidot gan unikālu kartītes dizainu, gan sacerēt iekšā rakstāmās vārsmas, izpaužot visus savus talantus.

Ziemassvētku vecītis tiešsaistē

Daudzās ģimenēs gaidītākais svētku brīdis ir Ziemassvētku vecīša ierašanās. Lai neapbēdinātu jaunākos ģimenes locekļus, šogad jādomā radoši risinājumi. Mazie noteikti priecāsies par interaktīvu video apsveikumu no Ziemassvētku vecīša vai rūķiem – šāds pakalpojums tiek piedāvāts vairākās interneta vietnēs, nodrošinot pat iespēju sarunāties ar vecīti tiešsaistē.

Video apsveikumi

Lai iepriecinātu vecvecākus, var samontēt sirsnīgu video apsveikumu, izveidojot video kolāžu ar mazbērnu bildēm. Panākumu atslēga būs aizkustinošs muzikālais pavadījums – kāda no klasiskajām Ziemassvētku dziesmām noteikti būs trāpījums desmitniekā. Alternatīva fotogrāfiju kolāžai var būt bērnu veidota koncertprogramma ar dzejoļiem, dziesmiņām vai pat pašu režisētu ludziņu.

Klasiskas vērtības

Īsta klasika ir apsveikumi ar radio starpniecību. Jā, iespējams, tas ir mazliet vecmodīgs risinājums, bet šajā juku laikā ilggadējām tradīcijām ir īpaša vērtība un šarms. Jūs taču piekritīsiet, ka ir tik jauki, cepot piparkūkas, klausīties, kā Bērziņu ģimene Liepājā sveic mīļos radiņus Vecpiebalgā un krustmāti Albertīni Salacgrīvā.

Personalizēti pārsteigumi

Sagatavot personalizētu muzikālo apsveikumu svētkos dažādās sociālo tīklu platformās piedāvā arī pašmāju mūziķi. Izmantojot šādu risinājumu, iespējams nošaut divus zaķus ar vienu šāvienu – iepriecināt draugus vai ģimeni un atbalstīt mākslinieku. Savukārt tīņi noteikti priecāsies par īpaši viņiem veltītu sveicienu no mīļākā blogera vai tiktokera.

Interaktīvi risinājumi

Šobrīd, kad pieeja kino un teātriem ir liegta, un daudz laika pavadām mājās, ir pieaudzis straumēšanas platformu skatītāju skaits. Laba dāvana kino faniem būs kādas interaktīvās televīzijas vai tiešsaistes filmu nomas abonements. Savukārt, lai iepriecinātu kaismīgu mūzikas fanu, var sastādīt viņa iemīļotāko grupu tiešsaistes koncertu grafiku, nosūtot pašu dizainētas “biļetes”.

Lai interaktīvās dāvanas saņemšanas process būtu īpaši interesants, to var veidot kā aizraujošu kvestu pa interneta plašumiem, dāvanas saņēmējam liekot izpildīt dažādus uzdevumus.

Attālināta kopā būšana

Svētku vakarā kopā ar draugiem varam sarīkot flešmobu “Instagram stories”, publicējot viens otram novēlējumus un visjancīgākās kopbildes, kas tapušas draudzības laikā. Interesanti brīži visa vakara laikā būs garantēti.

Un, visbeidzot, īsta klasika, kuras efektivitāti pārbaudījām jau pavasarī – “Zoom” ballītes. Sakapāsim rasolu, izcepsim pīrāgus, saposušies apsēdīsimies pie svētku galda un būsim kopā, sūtot viens otram mīlestību, prieku, smaidus un gaišu noskaņu, lai svētki būtu patiešām izdevušies!

Raksts tapis sadarbībā ar "BITE Latvija".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu