Ierobežota tirdzniecība un liegta virkne pakalpojumu: no pirmdienas spēkā stājas jaunie ierobežojumi (129)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LETA
  • Ierobežojumi būs spēkā trīs nedēļas - līdz 11.janvārim
  • Ierobežojumi neskars pārvietošanās brīvību, bet pulcēšanos un tirdzniecību
  • 1.-6. klašu skolēniem par vienu nedēļu pagarināts brīvlaiks

Covid-19 izplatības ierobežošanai valdība ceturtdien lēma par stingrāku ierobežojumu ieviešanu no 21.decembra.

Saistībā ar Covid-19 izplatības ierobežošanu no 6.novembra līdz 11.janvārim valstī ir izsludināta ārkārtējā situācija.

Ārkārtējās situācijas laikā noteikts pienākums nēsāt sejas maskas visās iekštelpās, tostarp sabiedriskajā transportā, izņemot mājās.

Pasažieru skaits sabiedriskajā transportā nedrīkst pārsniegt 50% no transportlīdzekļa ietilpības. Ja nav iespējams kontrolēt pasažieru iekāpšanu un izkāpšanu, tad transporta līdzeklī jābūt norādēm par sēdvietu izmantošanu, nodrošinot fizisko distancēšanos.

Līdz 11.janvārim pārtraukta visu kultūrvietu, izstāžu, kā arī gadatirgu, tai skaitā Ziemassvētku tirdziņu darbība. 

1.-6.klašu skolēniem ziemas brīvlaiks pagarināts līdz 8.janvārim

Latvijas izglītības iestādēs 1.-6.klašu skolēniem ziemas brīvlaiks tiek pagarināts par vienu nedēļu, proti, līdz 8.janvārim, ceturtdien lēmusi valdība.

Klātienē, pat ne individuāli, nenotiks nekāda veida praktiskās nodarbības. Arī profesionālajā un augstākajā izglītībā, dažādos kursos  nodarbības drīkstēs notikt tikai attālināti. Izņēmums ir klīniskā prakse rezidentūrā.

Interešu izglītība un dažādi mēģinājumi arī drīkstēs notikt tikai attālināti, liecina valdības lēmums.

No 21.decembra nestrādās bibliotēkas un apmeklētājiem būs slēgtas muzeju iekštelpas

Pastiprinot Covid-19 ierobežošanas pasākumus, no 21.decembra līdz 11.janvārim nestrādās bibliotēkas un apmeklētājiem būs slēgtas muzeju iekštelpas, bet pieejamas būs ārtelpas, šodien lēma valdība.

Kā informēja Veselības ministrijas (VM) komunikācijas speciāliste Anna Strapcāne, grozījumos par ārkārtējās situācijas izsludināšanu paredzēts, ka noteiktajā laikā nestrādās arī izstāžu vietas un citas kultūrvietas.

Tāpat nedrīkstēs organizēt gadatirgus, ieskatot arī Ziemassvētku tirdziņus.

Lai gan apmeklētājiem būs slēgtas muzeju iekštelpas, turpinās darboties muzeju brīvdabas teritorijas, kurās būs jānodrošina cilvēku vienvirziena kustība, jānovērš cilvēku plūsmu sastapšanās un jānodrošina vismaz divu metru distancēšanās. Ar šādiem nosacījumiem darboties varēs arī dabas takas, norādīja Strapcāne.

Kā informēja Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale, no 21.decembra līdz 11.janvārim amatiermākslas kolektīvi darbību varēs turpināt tikai attālināti, savukārt individuālo klātienes mēģinājumu norise kultūras centros un citās kultūrvietās ir pārtraucama.

KM atzīmēja, ka arī kultūrizglītības process būs pilnībā organizējams attālināti un klātienē pārtraucamas individuālās stundas.

Savukārt profesionālajos darba kolektīvos kultūras jomā - teātros, koncertorganizācijās, muzejos, bibliotēkās, arhīvos, kultūras centros un citās līdzīgās institūcijās - darbu klātienē varēs turpināt vienīgi tie darbinieki, kas iesaistīti tiešraižu translāciju vai ierakstu sagatavošanas nodrošināšanā, pārējiem darbs būs jāveic attālināti.

Kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) pauda pateicību ikvienam, kas šajā laikā ir rūpīgi ievērojis ierobežojumus, rūpējoties par sabiedrības drošību. Tomēr, ņemot vērā epidemioloģiskās situācijas attīstību, šobrīd izšķiroši ir nepulcēties un distancēties, sargāt sevi un līdzcilvēkus, kā arī izvērtēt visus riskus.

"Mums visiem kopā ar atbildīgu, sevi un savus tuvākos pasargājošu rīcību jāspēj apturēt Covid-19 izplatību Latvijā, lai pārskatāmā nākotnē varētu atkal atvieglot drošības pasākumus, tostarp kultūras nozarē," uzsvēra ministrs.

KM un tās iestādes atgādināja par vienuviet apkopotu un atjaunotu "#Ēkultūra" resursa pieejamību, aicinot iedzīvotājus ārkārtējās situācijas laikā visdažādākās kultūras norises izbaudīt virtuāli, savukārt kultūras jomā pieejamos e-pakalpojumus saņemt attālināti, iestādes klātienē neapmeklējot.

Lai informētu par "#Ēkultūra" piedāvājumu Ziemassvētku laikam, platformā "Zoom" piektdien plkst.10 notiks kultūras digitālo resursu turētāju tiešsaistes preses konference.

Ārkārtējās situācijas laikā ierobežos tirdzniecību, bet paplašina iegādājamās preču grupas

Foto: Ekonomikas ministrija

Varēs darboties tirdzniecības vietas, kurās drīkst tirgot pārtikas preces, higiēnas preces, pirmās nepieciešamības saimniecības preces, tabakas izstrādājumus, augu smēķēšanas produktus, elektroniskās smēķēšanas ierīces un to šķidrumus, dzīvnieku barību un preces, preses izdevumus, sabiedriskā transporta biļetes, mutes un deguna aizsegus un individuālos aizsardzības līdzekļus, pašu ražoto lauksaimniecības produkciju, mobilo telefonu priekšapmaksas kartes, kā arī ziedus un Ziemassvētku eglītes.

Ekonomikas ministrijā skaidroja, ka higiēnas preču sarakstā iekļauti zobu, matu un ķermeņa kopšanas līdzekļi, dezinfekcijas līdzekļi, tualetes papīrs, kabatlakatiņi, roku dvieļi un galda salvetes, bērnu autiņbiksītes un citi.

Savukārt saimniecības preču sarakstā iekļautas apkurei nepieciešamās preces, apkures ierīces, telefonu aparāti, sērkociņi, šķiltavas, baterijas, spuldzes, sveces, bremžu šķidrumi un pretaizsalšanas līdzekļi, slēdzenes, ortopēdiskie piederumi, priekšmeti apbedīšanai, grāmatvedības vešanai nepieciešamās veidlapas, plastmasas un papīra maisiņi iepakojumam un citi.

Pašu ražotā lauksaimniecības produkcija ietver pašu audzētus, ražotus un iegūtus lauksaimniecības produktus - augļus, dārzeņus, medus, zivis un dzīvnieku produktus, kā arī mājražotāju gatavotus pārtikas produktus.

Ārkārtējās situācijas laikā drīkstēs tirgot vairumtirdzniecībā būvniecības preces (būvizstrādājumus).

Turpmākajās trīs nedēļās varēs darboties arī aptiekas, tajā skaitā veterinārās aptiekas, optikas preču veikali, degvielas uzpildes stacijas.

Tāpat kā līdz šim tirdzniecība internetā netiks ierobežota.

Pēc Ekonomikas ministrijas sniegtās informācijas, netiks pārtraukta jebkādu preču vairumtirdzniecība vairumtirdzniecības bāzēs, kas nepieciešamas gan mazumtirdzniecības veikaliem, gan uzņēmumu darbībai, ražošanai. Tāpat jau esošo pakalpojumu sniegšanas ietvaros atļauts nodrošināt tā sniegšanai nepieciešamās preces, piemēram, autoservisā automobiļu detaļas.

Vienlaikus tirdzniecības vietām pastiprinātas arī prasības -

vienam apmeklētājam būs jānodrošina ne mazāk kā 15 kvadrātmetri no pieejamās telpu platības, apmeklētāju veikalā nedrīkstēs būt vairāk kā pieejamo ratiņu vai groziņu, savukārt uz veikalu drīkstēs doties tikai pa vienam - līdzi drīkst nākt bērni līdz 12 gadu vecumam vai nepieciešamības gadījumā asistents.

Ar grozījumiem rīkojumā īpaši uzsvērts, ka ikvienam, kuram darba specifika atļauj strādāt attālināti no mājām, tas ir jādara. Darba devēja pienākums ir to nodrošināt. Šie nosacījumi attiecas gan uz valsts pārvaldes un pašvaldību iestādēm, gan privātiem uzņēmumiem. Tas nozīmē, ka klātienē strādās, piemēram, pārdevēji, šoferi, krāvēji, policisti, ugunsdzēsēji, apsardzes darbinieki, radio un televīzijas raidījumu diktori un operatori, mediķi un citi, bet ne, piemēram, biroja darbinieki.

Precizēta arī norma attiecībā uz ēdināšanu - tikai ražošanas uzņēmumos, kur nav iespējams nodrošināt drošas ēšanas pauzes, drīkstēs ēdināšanu nodrošināt uz vietas, ja vienlaikus ēd tikai tie cilvēki, kuri ikdienā ir kopā, pie galdiņa sēž tikai viens cilvēks un tiek ievērota divu metru distance.

Tirdzniecības ierobežojumu laikā ļaus tirgot arī alkoholu

Laika posmā no sestdienas, 19.decembra, līdz 11.janvārim, kad noteikts tirdzniecības aizliegums virknei preču, alkohola tirdzniecība būs atļauta, ceturtdien preses konferencē pēc valdības sēdes informēja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV).

Ministrs norādīja, ka šajā laikā cita starpā būs iespējams tirgot pārtiku, tajā skaitā alkoholu.

Iepriekš, pieņemot ierobežojumus tirdzniecībai brīvdienās, alkohols tika iekļauts tirgošanai aizliegto preču sarakstā.

Kā norādīja Vitenbergs, šajā laika posmā līdz 11.janvārim iegādāties varēs arī preces, kas nepieciešamas apkurei, kā arī, piemēram, spuldzes, sveces, sērkociņus.

Detalizētāku regulējumu tirdzniecības vietām, tai skaitā preču sarakstus, sagatavos Ekonomikas ministrija un publiskos to savā mājaslapā.

Tāpat kā līdz šim tirdzniecība internetā netiks ierobežota. Kā norādīja Vitenbergs, būtu vairāk jāizmanto e-komercija, attālināta preču tirdzniecība, saņemot preces veikalos vai izsniegšanas punktos.

No pirmdienas būs aizliegti visi skaistumkopšanas pakalpojumi un dzinējmedības

No pirmdienas, 21.decembra, līdz 11.janvārim Latvijā būs aizliegti visi skaistumkopšanas pakalpojumi un dzinējmedības, paredz ceturtdien valdībā atbalstītie grozījumi rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu.

No valdības lēmuma izriet, ka turpmākās trīs nedēļas skaistumkopšanas nozare nedrīkstēs strādāt, tostarp nevarēs sniegt frizieru pakalpojumus. 

Šajā periodā nedrīkstēs veikt arī fotosesijas un sniegt citus foto pakalpojumus, izņemot foto dokumentiem.

Vienlaikus sporta inventāra nomas pakalpojumus drīkstēs sniegt tikai ārpus telpām.

Kā ceturtdien preses konferencē pēc valdības sēdes informēja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV), tādi pakalpojumi kā ķīmiskās tīrītavas, kurpnieki būs pieejami.

Nenotiks arī dzinējmedības.

Veselības ministrijā skaidroja, ka šie pakalpojumi ierobežoti, vērtējot vairākus aspektus, piemēram, vai pakalpojumu sniedz ilgāk par 15 minūtēm (kopā ar laiku uzgaidāmajā telpā), vai ir tiešs cilvēku kontakts pakalpojumu sniegšanas laikā, vai ir iespējams lietot sejas masku (piemēram, pie kosmetologa un fotosesijās tās nelieto), lielāko uzsvaru liekot uz kritēriju, vai bez šī pakalpojuma cilvēks var iztikt trīs nedēļas. 

No pirmdienas amatieru sporta treniņi varēs notikt tikai ārpus telpām

Amatieru sporta treniņi no 21.decembra drīkstēs notikt tikai ārpus telpām, tajos pulcējot līdz desmit cilvēkiem un neizmantojot ģērbtuves, paredz ceturtdien pieņemtais valdības lēmums.

Tas nozīmē, ka sporta klubi neuzņems klientus iekštelpās - nestrādās trenažieru zāles un nevarēs doties uz klubu trenēties individuāli, skaidroja valdībā.

Valdība lemj, ka attālināti no mājām ir jāstrādā ikvienam, kuram darba specifika to atļauj

Ikvienam, kuram darba specifika atļauj strādāt attālināti no mājām, tas ir jādara, turklāt darba devēja ir pienākums nodrošināt šādu iespēju, otrdien lēma valdība.

Kā informēja Veselības ministrijas pārstāve Anna Strapcāne,

šie nosacījumi attiecas gan uz valsts pārvaldes un pašvaldību iestādēm, gan privātiem uzņēmumiem.

Tas nozīmē, ka klātienē strādās, piemēram, pārdevēji, šoferi, krāvēji, policisti, ugunsdzēsēji, apsardzes darbinieki, radio un televīzijas raidījumu diktori un operatori, mediķi un citi, bet ne, piemēram, biroja darbinieki.

Dumpis: Pie pašreizējiem Covid-19 rādītājiem dzīve Latvijā nav droša

Pie pašreizējiem epidemioloģiskajiem rādītājiem dzīve Latvijā nav droša, jo Covid-19 izplatība apdraud ne tikai sabiedrības veselību, bet arī valsts funkcijas kopumā, ceturtdien žurnālistiem pavēstīja Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis.

Pēc viņa paustā, lai saslimstība kristos un dzīve būtu drošāka, nevajadzētu tikties ar citiem cilvēkiem. Savukārt gaidāmo svētku periodu vajadzētu pavadīt vienas mājsaimniecības lokā. Tādējādi Dumpja ieskatā būtu iespējams samazināt Covid-19 izplatību līdz kontrolējamam līmenim, lai atvieglotu veselības aprūpes noslodzi un veicinātu efektīvāku kontaktpersonu apzināšanu un noteikšanu.

"Ja šodien saslimst 1000, tas nozīme, ka pēc nedēļas vismaz 100 būs slimnīcās ar plaušu karsoni,"

skaidroja infektologs, piebilstot, ka saslimušajiem arī ir draugi un radinieki, kuri rezultātā kļūst par kontaktpersonām un ir spiesti ievērot mājas karantīnu.

Komentāri (129)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu