OCTA polisi varēs iegādāties uz mēnesi; atsevišķām personu grupām paredzētas atlaides

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Automašīnas lielveikala stāvlaukumā
Automašīnas lielveikala stāvlaukumā Foto: LETA

Saeima ceturtdien šodien atļāva no 2021.gada 1.jūlija transportlīdzekļu īpašniekiem iegādāties OCTA polisi arī uz mēnesi. Papildus tam, ģimenēm, kas aprūpē bērnu ar invaliditāti, polise būs lētāka.

Kā norāda Saeimas deputāts Kaspars Ģirģens, šādas galīgajā lasījumā pieņemtās izmaiņas ļaus samazināt neapdrošināto transportlīdzekļu skaitu ceļu satiksmē un būt taisnīgāks regulējums transportlīdzekļu īpašniekiem. Līdz ar šiem grozījumiem tiek mainīta apdrošinātāju vairāk nekā desmit gadus iedibinātā kārtība, pauž deputāts.

"Šis ir vēsturisks brīdis, kas ļauj mainīt apdrošinātāju sen iedibinātu netaisnību par transportlīdzekļu OCTA uz vismaz ceturksni,"

akcentē politiķis. Līdzšinējā kārtība paredzēja slēgt apdrošināšanas standartlīgumu uz trim, sešiem, deviņiem vai 12 mēnešiem.

Ģirģens norāda, ka vairāk nekā pusē gadījumu īpašnieki apdrošina motociklus uz sešiem mēnešiem līdz septembra beigām. Tomēr arvien biežāk laikapstākļi ir atbilstoši, lai turpinātu sezonu ilgāk, bet tādā gadījumā ir jāiegādājas polise uz trīs mēnešiem līdz jaunajam gadam.

Tas ir iemesls, kāpēc transportlīdzekļu vadītāji visbiežāk izvēlas neturpināt sezonu vai arī izbraukt bez apdrošināšanas līguma, skaidro politiķis. Apdrošināšanas pagarināšana par mēnesi būs labs risinājums sezonas paildzināšanai un samazinātu to gadījumu skaitu, kad neapzinīgi transportlīdzekļu vadītāji izvēlas braukt bez OCTA, akcentē Ģirģens. Tāpat samazināsies to gadījumu skaits, kad apdrošināšanas iegāde ir apgrūtināta naudas līdzekļu trūkuma dēļ, norādījuši ierosinājuma autori.

Deputāts norāda, ka no jaunā regulējuma ieguvēji būtu arī vēsturisko transportlīdzekļu īpašnieki, kā arī tas būtu svarīgs jaunums sezonālo transportlīdzekļu, piemēram, kuteru, lauksaimniecības un būvniecības tehnikas, īpašniekiem, kuriem ir iespēja būt elastīgākiem attiecībā uz laikapstākļiem vēlā rudenī.

Grozījumi veikti Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā.

Vienlaikus ar to pieņemts lēmums, ka ģimenēm, kas aprūpē bērnu ar invaliditāti, polise būs lētāka.

Grozījumi likumā arī noteic, ka no nākamā gada jūlija OCTA polisi par 40 procentiem lētāk varēs iegādāties viens no bērna vecākiem, aizbildnis vai viena persona no audžuģimenes, ja aprūpē bērnu ar invaliditāti. Polisi lētāk varēs iegādāties par vienu vieglo transportlīdzekli, kura pilna masa ir līdz 3,5 tonnām.

Iespēja iegādāties OCTA polisi ar atlaidi ģimenēm, kurās ir bērni ar invaliditāti, sniegs būtisku papildu atbalstu, jo transportlīdzeklis šādās ģimenēs ir ikdienas nepieciešamība, nevis luksusa lieta, pauduši priekšlikuma autori.

Ministru kabinetam uzdots līdz 2021.gada 1.septembrim iesniegt Saeimā izvērtējumu par pašreizējo likumā noteikto tiesisko regulējumu attiecībā uz apdrošināšanas prēmiju maksājuma samazinājumu un iespējamo šī maksājuma samazinājuma pakāpenisku atcelšanu un turpmāko risinājumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Nepalaid garām!
Uz augšu