Kvalificēts armijas ārsts - cilvēks, kurš vadīja Navaļnija indētāju grupu (34)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Bellingcat

Kā noskaidrojās “Bellingcat”, “The Insider” un vairāku citu mediju veiktajā izmeklēšanā, Krievijas federālā drošības dienesta (FDD) aģentu grupu, kas augustā saindēja Krievijas opozīcijas līderi Alekseju Navaļniju, vadīja FDD pakļautībā esošajā FDD Kriminālistikas institūtā strādājošais Staņislavs Makšakovs. Plašāku informāciju par šo cilvēku apkopojis Krievijas medijs “Meduza”. 

Makšakovs ir augsti kvalificēts armijas ārsts, kurš gadiem ilgi pētījis, kā cilvēka organismu ietekmē indes, starp kurām ir arī Navaļnija indēšanā izmantotā nervus paralizējošā inde “Novičok”. 

To, ka tieši Makšakovs koordinējis pārējos septiņus Navaļnija indēšanas operācijā iesaistītos FDD darbiniekus, apstiprina tas, ka dienu pirms un vairākas dienas pēc Navaļņija saindēšanas viņš aktīvi sazvanījies un sūtījis ziņas pārējiem grupas dalībniekiem. 

Paralēli tam Makšakovs arī intensīvi komunicējis ar diviem FDD ģenerāļiem - Vladimiru Bogdanovu, kas ir FDD Īpašās tehnikas centra vadītājs, un Kirilu Vasiļjevu, kas vada FDD Kriminālistikas institūtu. 

Kā atklāja “Bellingcat”, Navaļnija indēšanā iesaistītos FDD darbiniekus izdevās atklāt, iepriekšējā pētījuma gaitā analizējot telefona zvanus, ko veicis zinātnes centra “Signal” direktors Arturs Žirovs. 

Tieši centrā “Signal” tika izgatavots “Novičok”, kas tika izmantots Navaļnija indēšanā, uzskata “Bellingcat”. 

Kā atklāja “Bellingcat” un tā partneri, Žirovs un Makšakovs regulāri sazvanījušies, neskatoties uz to, ka viņi strādājuši dažādās organizācijās. 

Tomēr, kā izdevies noskaidrot “Meduza”, Žirovs un Makšakovs šā gadsimta sākumā kopā strādājuši armijas institūtā, kas nodarbojas ar ķīmisko ieroču izstrādi. Šīs institūts atradās Krievijas pilsētā Šihanos, un tieši tajā Padomju Savienības laikā tika izstrādātas “Novičok” grupas vielas. 

“The Insider” norāda, ka Makšakovam esot pulkveža dienesta pakāpe. Savukārt Navaļnijs un viņa kolēģi apgalvo, ka viņš esot militārais zinātnieks, kurš nodarbojas ar ķīmisko ieroču pētīšanu. 

Vairākās zinātniskās publikācijās Makšakovs iepriekš ticis minēts arī kā Krievijas Aizsardzības ministrijas 33. Zinātniski pētnieciskā izmēģinājumu institūta pārstāvis. Arī šis institūts nodarbojies ar ķīmiskajiem ieročiem. 

Komentāri (34)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu