Dienvidāfrikā konstatēts smags jaunā koronavīrusa variants (38)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Dienvidāfrikā ir konstatēts smags jaunā koronavīrusa variants, un tas var būt izskaidrojums otrā viļņa straujai izplatībai, kas skar gados jaunākus cilvēkus, piektdien paziņoja veselības ministrs Zvelini Mkize.

Jaunā koronavīrusa variantu "501.V2 Variant" ir identificējuši Dienvidāfrikas zinātnieki, un detaļas par to ir nosūtītas Pasaules Veselības organizācijai (PVO).

Kvazulu-Natālas Pētījumu inovācijas un sekvencēšanas platformas (KRISP) vadīta pētnieku grupa ir sekvencējusi simtiem vīrusa paraugu kopš pandēmijas sākuma un "atzīmējusi, ka īpašs variants ir lielākoties dominējis paraugos, kas savākti pēdējos divos mēnešos", piebilda ministrs. 

Dienvidāfrikas ārsti ir atzīmējuši, ka lielāks skaits pacientu ir gados jauni un ne vienmēr ir ar veselības problēmām, kuras paplašina vīrusa efektu, tomēr viņi sirgst ar smagākām Covid-19 formām.

"Tas stipri vedina uzskatīt, ka pašreizējo otro vilni, kuru mēs pieredzam, virza šis jaunais variants," secināja Mkize. 

Pētnieku grupa ir dalījusies ar saviem atklājumiem zinātnieku kopienā un informējusi Lielbritānijas iestādes, kas "izpētījušas savus paraugus un konstatējušas, ka līdzīga mutācija (..) ir variants, kas virzījis [vīrusa] izplatību Londonā", sacīja ministrs.

Viņš atgādināja, ka efektīvākais veids cīņai pret Covid-19 ir sociālā distancēšanās, sejas masku valkāšana un regulāra roku mazgāšana. 

Dienvidāfrikas Republika ir jaunā koronavīrusa visvairāk skartā Āfrikas valsts. Līdz piektdienai tajā reģistrēti vairāk nekā 900 000 inficēšanās gadījumu un 24 845 nāves gadījumi.   

Komentāri (38)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu