Interešu konflikta dēļ amatu var zaudēt Rīgas domes Vides departamenta direktors Aleksejenko (17)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LETA

Interešu konflikta dēļ amatu var zaudēt Rīgas domes Vides un mājokļu departamenta direktors Anatolijs Aleksejenko (GKR), noskaidroja aģentūra LETA.

Kļuvis zināms, ka viņš departamentā algojis gan savu bijušo, gan arī esošo dzīvesbiedri.

Aleksejenko algojis savu bērnu māti Ilonu Dimanti. Viņa pieņemta darbā no 2009.gada 1.oktobra.

Dimantes atalgojums noteikts 2264 eiro. Viņas darba pienākumos paredzēts vadīt, plānot, organizēt, kontrolēt un pilnveidot Finanšu un saimnieciskas pārvaldes darbu, nodrošināt pārvaldes noteikto funkciju un uzdevumu savlaicīgu un kvalitatīvu izpildi, nodrošināt un kontrolēt departamenta lietvedības procesu un tā atbilstību normatīvajiem aktiem.

Tāpat viņas uzdevumos bija nodrošināt dokumentu sakārtošanu un saglabāšanu departamenta struktūrvienībās un to atbilstību lietu nomenklatūrai, nodrošināt finanšu plānošanas un iepirkumu procesu norisi, pārraudzīt departamenta struktūrvienību nodrošinājumu ar nepieciešamajiem līdzekļiem un materiāliem un citi pienākumi.

Departamentu uzraugošās Mājokļu un vides komitejas vadītājs Edmunds Cepurītis (APP) skaidroja, ka Aleksejenko noliedzis, ka Dimante ir viņa dzīvesbiedre. Taču viņam nācies atzīt, ka viņa ir Aleksejenko bērnu māte.

Cepurītis skaidroja, ka Aleksejenko nonācis interešu konfliktā, jo veicis Dimantes darba novērtējumu, lēmis par prēmiju maksāšanu un pieņēmis citus lēmumus.

Laikā, kad sākta pārbaude, Aleksejenko šo vērtēšanu uzticējis departamenta direktora vietniecei, bet tas nav likvidējis interešu konfliktu, jo vietniece ir tiešā Aleksejenko pakļautībā.

Kopš tika sākta disciplinārlieta, departamenta vadītājs ir saslimis un ilgstoši atrodas darba nespējā.

Tas savukārt ir liedzis saņemt paskaidrojumus attiecībā uz citu personu - Veru Bobrovu, kura, pēc neoficiālas informācijas, ir Aleksejenko bijusī dzīvesbiedre. Vides departaments algo Bobrovu ārštatā. Viņas atalgojums noteikts 1050 eiro mēnesī.

Viņas darba pienākumos ietilpa rūpēties galvenokārt par informācijas ievietošanu departamenta mājaslapā krievu valodā.

Bobrovai nav izsniegta piekļuves iespēja departamentam, viņai nav darbinieka kartes, nav darba telefona un nekā cita, kas apliecinātu viņas saistību ar departamentu. Ar viņu noslēgti vairāki terminēti darba līgumi pēc kārtas. Līdz ar to viņas vārds nekur neparādījās un ja kāds rīdzinieks gribētu ar šo speciālisti sazināties, tad viņam nebūtu šādas iespējas.

Kā skaidroja Cepurītis, ņemot vērā Aleksejenko darba nespēju, neesot iespējams iegūt nepieciešamos paskaidrojumus attiecībā uz Bobrovu. Savukārt Aleksejenko interešu konfliktu attiecībā pret Dimanti nolemts atrisināt, atbrīvojot Aleksejenko no ieņemamā amata.

Tomēr, ņemot vērā, ka arodbiedrība Aleksejenko atbrīvošanai nepiekrīt, Rīgas domei nekas cits neatliekot kā šo jautājumu risināt tiesas ceļā. Līdz ar to pašvaldība gatavo pieteikumu tiesā, uz kura pamata Mājokļu un vides departamenta direktoru nākotnē, iespējams, varētu atbrīvot no amata.

Rīgas pilsētas pašvaldība gatavo iesniegšanai tiesai prasību par daba līguma izbeigšanu ar Mājokļu un vides departamenta direktoru Anatoliju Aleksejenko.

Pamatojums šādas prasības iesniegšanai ir Aleksejenko kā departamenta direktora rīcībā konstatēta apzināta ilgstoša un pastāvīga interešu konflikta situācijas pieļaušana un pastāvīga tiesiski nepieļaujamu lēmumu pieņemšana, pārkāpjot tiesību normas, kas paredz liegumu rīkoties interešu konflikta situācijā.

Līdz ar to Aleksejenko rīcībā konstatēts Darba likuma pārkāpums - darbinieks, veicot darbu, rīkojies prettiesiski un tādēļ zaudējis darba devēja uzticību.

Aleksejenko par Mājokļu un vides departamenta direktoru kļuva 2009.gadā, kad tika reorganizēti divi departamenti - Vides departaments un Komunālais departaments. Pirms tam viņš vairākus gadus vadīja Rīgas pašvaldības aģentūru "Rīgas mājoklis".

Iepriekš TV3 raidījums "Nekā personīga" ziņoja, ka Mājokļu un vides departamentā nodarbināti direktora radinieki.

Departamentā bija izveidota struktūra, kurā algas maksāja atsevišķām darbiniecēm, kuras darbā neatradās.

Pēc iekšējā audita Tiesiskā nodrošinājuma pārvaldes Informatīvo sektoru likvidēja un darbinieces atlaida. Arī agrāko departamenta direktora Aleksejenko dzīvesbiedri Bobrovu, kura uz darbu nenāca, bet ik mēnesi saņēma 1064 eiro lielu algu.

Departamentā tika nodarbināta Aleksejenko dēla Igora Puntusa kundze Lana, kas strādāja departamenta Dzīvās dabas resursu pārvaldē. Bet par galveno speciālisti Īres un sociālo dzīvokļu pārvaldīšanas nodaļā iecelta departamenta direktora Aleksejenko dēla sievasmāte.

Aleksejenko šo gadu laikā ticis saistīts arī ar vairākiem skandāliem.

Saistībā ar Rīgas domes Dzīvokļu pārvaldes vadītājas Ārijas Stabiņas lietu, Aleksejenko tikai no amata tika atstādināts, taču pēc tam amatu atguva, jo lieta tika atzīta par bezcerīgu.

Taču Aleksejenko tiesā nokļuva saistībā ar neatļautu telefona signāla slāpētāja glabāšanu. Viņam tika piespriests 1850 eiro sods. 

Aleksejenko ir nomainījis arī vairākas partijas. Viņš bijis partijas "Jaunais centrs" biedrs, 2006.gadā iestājās partijā "Jaunais laiks". 2007.gadā, kad amatu zaudēja "Jaunā laika" Rīgas mērs Aivars Aksenoks un tika izveidota cita koalīcija, "Jaunā laika" frakcijas deputāti sāka zaudēt dažādus ieņemamos amatus pašvaldībā, un Aleksejenko kopā ar Ivaru Gateru, Imantu Rākinu pameta Rīgas domes Jaunā laika frakciju.

Pēc tam Aleksejenko iestājās "Gods kalpot Rīgai".

Pats Aleksejenko uzskata, ka viņa atbrīvošana no amata ir politiskā izrēķināšanās

Aģentūrai LETA Aleksejenko skaidroja, ka nav pieļāvis likuma pārkāpumus un nav iemesla viņa atbrīvošanai no amata.

Departamenta direktors pauda pārliecību, ka tiesā uzvarēs un turpinās vadīs departamentu.

"Līdzīgas situācija jau ir bijušas. Nomainoties politiskajai varai, tiek mainīti cilvēki arī izpildvaras amatos. Tā tas bija Aivara Aksenoka (VL/TB/LNNK) laikos, tā tad bija nākot pie varas Nilam Ušakovam (S)," teica Aleksejenko.

Viņš uzsvēra, ka pārmetumi par interešu konfliktu saistībā ar viņam padoto darbinieci Ilzi Dimanti ir nepamatoti. Viņš nekad neesot bijis ar viņu precējies un viņa nekad nav saņēmusi vairāk, nekā saņem citi departamenta darbinieki.

Turklāt Dimante ir ieguvusi amatu konkursa kārtībā un esot godprātīgi strādājusi vairāk nekā 10 gadus.

Līdzīga situācija esot arī ar viņa bijušo sievu Veru Bobrovu, kura strādāja pie departamenta informācijas krievu valodā. To, ka darbs ir izdarīts, varot pārliecināties ikviens, piebilda Aleksejenko. 

Departamenta direktors uzsvēra, ka viņa darbību ir pārbaudījis gan Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, gan Valsts policija, kā arī minētās situācijas ir tikušas izrunātas ar domes vadību.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu