Arī Latvija līdz 1.janvārim aizliedz pasažieru satiksmi ar Lielbritāniju (27)

Papildināts
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Ņemot vērā ziņas par jaunu Covid-19 paveidu Lielbritānijā, Latvijas valdība svētdien lēmusi uz laiku no pirmdienas, 21.decembra, līdz 1.janvārim aizliegt starptautiskos pasažieru pārvadājumus uz un no Apvienotās Karalistes, tādējādi cenšoties pasargāt sabiedrību no jaunā koronavīrusa paveida izplatības Latvijā.

"Sabiedrības veselības interešu nodrošināšanai ir svarīga ātra, mērķtiecīga un ar citām Eiropas Savienības valstīm koordinēta rīcība," uzsvēra satiksmes ministrs Tālis Linkaitis (JKP).

Linkaits raidījumam LTV "Panorāma" pastāstīja, ka Satiksmes ministrijas rīcībā ir informācija par aptuveni 1000 pasažieriem, kas plānojuši doties uz vai ieceļot no Lielbritānijas ar "airBaltic", taču jāņem vērā, ka lidojumus uz Rīgu veic arī citas aviokompānijas.

No Rīgas lidostas lidojumus no un uz galamērķiem Lielbritānijā veic trīs aviopārvadātāji - "airBaltic", "Ryanair" un "Wizzair". Aviokompānija "airBaltic" līdz 2020.gada beigām bija plānojusi 22 lidojumus jeb 11 rotācijas uz Lielbritāniju. Uz šiem reisiem bija pārdotas 1004 biļetes. No tām aptuveni 40% bija lidojumiem no Londonas uz Rīgu, bet pārējās - lidojumiem uz Londonu.

Satiksmes ministrija uzver, ka Latvijas lēmums ir līdzīgs citu Eiropas Savienības (ES) valstu pieņemtajiem lēmumiem līdz tālākai apstākļu noskaidrošanai un jaunā vīrusa paveida izpētei noteikt ieceļošanas aizliegumu no un uz Apvienoto Karalisti. Citas Eiropas valstis lēmumu par ceļošanas aizliegumu jau pieņēmušas vai plāno pieņemt tuvākajā laikā.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) galvenais epidemiologs Jurijs Perevoščikovs "Panorāmā" skaidroja, ka šie nav pirmie gadījumi, kad parādījušās aizdomas par jaunu vīrusa mutāciju, kam ir lielāks potenciāls apiet imunitāti vai izplatīties ātrāk, taču tas nebija pierādīts. Šajā nedēļas nogalē nākuši klajā vairāki virusoloģiski un epdemioloģiski pētījumi, kas liecina, ka saslimstības pieaugums Lielbritānijas dienvidaustrumos ir saistīts ar šo jauno koronavīrusa paveidu, un vīrusa celma ģenētiskā izpēte ir apliecinājusi, ka vīruss ir mutējies. 

Šī bīstamā mutācija konstatēta arī Nīderlandē un Dānijā, taču Perevoščikovs norādīja, ka arī vairākas citas valstis ir konstatējušas šīs vīrusa mutācijas izplatību, taču tie ir sporādiski, atsevišķi gadījumi.

"Cilvēki ceļo, tāpēc iespējamība, ka tas ievests, ir ikvienā valstī. Ļoti svarīgi šajā situācijā pēc ceļošanas pavadīt 10 dienas karantīnā, izolācijā un ne ar vienu nekontaktēties, un pie pirmajiem simptomiem vai aizdomām sazināties ar ārstiem un veikt testu," uzsvēra epidemiologs.

Perevoščikovs piebilda - kaut arī šī vīrusa versijai ir krietni lielāks potenciāls izplatīties, pagaidām nevienā pētījumā nav konstatēts, ka tas izraisītu smagāku saslimšanu vai saslimšanai būtu citādākas izpausmes.

Kā vēstīts, Lielbritānijas veselības ministrs Mets Henkoks svētdien atzinis, ka koronavīrusa jaunatklātā lipīgākā paveida izplatību pašlaik neizdodas kontrolēt un tās iegrožošanai noteiktais stingrākais karantīnas režīms var palikt spēkā vēl mēnešiem ilgi. 

Rezultātā vairākas valstis ir īslaicīgi pārtraukušas pasažieru pārvadājumus ar Lielbritāniju. 

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons sestdien paziņoja, ka miljoniem britu nāksies mainīt savus plānus un Ziemassvētkos palikt mājās, jo jaunais vīrusa paveids izplatās daudz straujāk nekā līdz šim zināmie - tiek uzskatīts, ka tas varētu būt par 70% lipīgāks, tomēr nav datu, kas liecinātu, ka jaunā vīrusa variācija, kas nosaukta par "VUI 202012/01", būtu letālāka vai mazāk jutīga pret izstrādātajām vakcīnām.

Noskaidrots, ka zinātnieki minēto vīrusa paveidu pacientam pirmo reizi atklājuši septembrī.

Kā telekanālam "Sky News" sacījusi Anglijas Sabiedrības veselības pārvaldes pārstāve Sjūzena Hopkinsa, informācija par jaunā vīrusa paveida nopietnību valdībai sniegta piektdien, kad modelēšanas ceļā apstiprināta šā paveida bīstamība. Viņa apliecinājusi, ka vīruss var būt par 70% lipīgāks, bet piebildusi, ka tās ir tikai sākotnējās aplēses.

Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu