Navaļnijs: Es piezvanīju vienam no saviem indētājiem. Viņš atzinās (88)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Krievijas opozīcijas Aleksejs Navaļnijs atklājis, ka viņam izdevies sazvanīt vienu no Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) īpašās vienības aģentiem, kas piedalījās viņa indēšanas operācijā šā gada augustā. Šajā sarunā vienības dalībnieks Konstantīns Kudrjavcevs faktiski apstiprina, ka Navaļniju bija paredzēts nogalināt.

Par to Navaļnijs pavēstījis jaunā “YouTube” video, kas publiskots pirmdien. Sarunas atšifrējums publicēts gan Navaļnija tīmekļa vietnē, bet sarunas ieraksts pilnībā noklausāms pētnieciskās žurnālistikas projekta “The Insider” vietnē. 

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā pētnieciskās žurnālistikas projekti "Bellingcat" un "The Insider", kā arī mediji "Der Spiegel" un CNN publiskoja apjomīgu izmeklēšanu par Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) komandu, kura šā gada augustā saindēja Navaļniju Krievijas pilsētā Tomskā. Izmeklēšanā piedalījās arī Navaļnijs un viņa komanda. 

Kā tagad atklājis Navaļnijs, viņš Kudrjavcevam zvanījis 14.decembra rītā - dažas stundas pirms izmeklēšanas pētījuma publicēšanas. 

FDD komandas telefona numuri tika iegūti izmeklēšanas laikā. Navaļnijs uzsver, ka zvanu veikšanai viņš izmantojis vienkāršu programmu, kas ļauj slēpt zvanītāja īsto telefona numuru. Savu numuru Navaļnijs aizstājis ar īpašu komutatora numuru, kuru FDD darbinieki izmanto, lai komunicētu savā starpā. 

Navaļnijs zvanījis vairākiem grupas dalībniekiem, tomēr visi pārējie sarunu ātri vien pārtraukuši. Tomēr ar Kudrjavcevu viņam izdevies norunāt 45 minūtes. 

Iepriekšējā izmeklēšanā noskaidrots, ka Konstantīns Kudrjavcevs ir ķīmiķis. Pagaidāms, nav zināms, vai viņš bija Tomskā, bet ir apstiprināts, ka viņš 25.augustā ieradies Omskā, lai palīdzētu slēpt Navaļnija saindēšanas pēdas. 

Šajā sarunā Navaļnijs stādījies priekšā kā Krievijas Drošības padomes sekretāra Nikolaja Patruševa palīgs, kurš vēlējis precizēt dažas “Tomskas operācijas” detaļas, kas nepieciešamas, lai sagatavotu atskaiti priekšniecībai. 

Kudrjavcevs šajā sarunā norāda, ka operācija bija ļoti labi izplānota, bet cietusi neveiksmi apstākļu sakritības dēļ - Navaļnijs izdzīvojis, jo lidmašīna, kurā viņš zaudēja samaņu, operatīvi nosēdās Omskā, bet ātrās palīdzības brigāde, pieņemot, ka viņš ticis saindēts, Navaļnijam operatīvi injicējusi pretindi. 

"Ja tur būtu drusku ilgāk, tad, iespējams, viss būtu beidzies savādāk. Lūk, redzat, apstākļu sakritība. Tas ir tāds slikts faktors, kas mūsu darbā var būt," paziņojis Kudrjavcevs.

Tāpat Kudrjavcevs sarunā atklāj, ka inde “Novičok”, ar kuru tika indēts Navaļnijs, tikusi uzklāta uz viņa apakšveļas. 

Telefonsarunā Kudrjavcevs norādīja, ka drēbes tīrīšanai viņam iedevis kāds Mihails, kas vada FDD vietējo pretterorisma pārvaldi.

Minētais cilvēks tika identificēts kā Mihails Jevdokimovs.

Viņš attiecies runāt pa atklātu telefona līniju, bet apstiprināja, ka nodevis drēbes Kudrjavcevam un strādājis kopā ar vietējās transporta policijas līdzstrādniekiem.

Komentāri (88)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu