Kiberuzbrukums ASV valdībai: Baidens sola stingru atbildi

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Jaunievēlētais ASV prezidents Džo Baidens otrdien solīja stingru atbildi no viņa administrācijas puses, kad amatpersonas noskaidros, kas stāv aiz vērienīgā kiberuzbrukuma ASV uzņēmumiem un valdības aģentūrām.

Hakeri "var būt droši, ka mēs atbildēsim, un droši vien atbildēsim līdzīgā veidā", uzrunā Delavēras štatā pavēstīja Baidens.

Pēc viņa teiktā, kiberuzbrukums bijis liels risks ASV nacionālajai drošībai un ka viņš nav redzējis liecību, ka tas tiek kontrolēts, lai arī piebilda, ka Aizsardzības ministrija nav pilnībā informējusi viņa pārejas komandu par pašreizējo stāvokli.

ASV ģenerālprokurors Bils Bārs pirmdien paziņoja, ka aiz plašā kiberuzbrukuma ASV valdības datorsistēmām stāv Krievija,

šādi izsakot atšķirīgu viedokli no prezidenta Donalda Trampa, kas aizdomās tur Ķīnu.

Tramps arī mudinājis nepārspīlēt kiberuzbrukuma bīstamību, ko izlūkdienestu eksperti raksturojuši kā vienu no nopietnākajiem ASV datortīklu uzlaušanas gadījumiem vairāku gadu laikā, savukārt Bārs apliecināja, ka piekrīt ASV valsts sekretāra Maika Pompeo vērtējumam, ka uzbrukumā vainojama Maskava.

"Spriežot pēc tās informācijas, kas man ir, es piekrītu sekretāra Pompeo vērtējumam. Pavisam noteikti izskatās, ka tie ir krievi," sacīja Bārs, tuvākas detaļas neatklājot.

Savukārt Tramps tviterī pauda, ka "kiberuzlaušana ir krietni lielāka viltus ziņu medijos nekā patiesībā".

"Viss kārtīgi tiek kontrolēts," mierināja Tramps.

""Krievija, Krievija, Krievija" ir galvenais sauklis, kad kaut kas notiek," atgādināja prezidents. Mediji "pamatā finansiālu apsvērumu dēļ ir pārbīlī, ja vajadzētu diskutēt par iespēju, ka tā varētu būt Ķīna (tā varētu būt!)".

Nopietnais kiberuzbrukums vairākām ASV federālajām ministrijām, par ko tika paziņots šomēnes, turpinās, pirms nedēļas brīdināja ASV izlūkdienesti, vienlaikus valdība aktīvi cenšas aptvert uzbrukuma apjomu.

"Šī situācija joprojām ir procesā, un kaut arī mēs turpinām strādāt, lai saprastu šīs kampaņas visu apjomu, mēs zinām, ka šis uzbrukums skāris tīklus federālajā valdībā," kopīgā paziņojumā pagājušajā trešdienā pavēstīja Federālais izmeklēšanas birojs (FIB), nacionālās izlūkošanas direktors un Kiberdrošības un infrastruktūras drošības pārvalde (CISA).

Marta uzbrukums Teksasas IT uzņēmuma "SolarWinds" radītajai datorprogrammai, kurā hakeri bija uzinstalējuši ļaunatūru, turpinājās vairākus mēnešus, līdz to atklāja kiberdrošības uzņēmums "FireEye".

Abi uzņēmumi aizdomās tur ar Krievijas valdību saistīto hakeru grupējumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu