Izdotas četras informatīvi izglītojošas rokasgrāmatas onkoloģiskajiem pacientiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Izdotas četras informatīvi izglītojošas rokasgrāmatas onkoloģiskajiem pacientiem, informēja Rīgas Austrumu slimnīcas preses sekretāre Ilga Namniece.

Pašlaik onkoloģiskajiem pacientiem un viņu tuviniekiem ir visai maz informācijas par dzīvi pēc diagnozes uzstādīšanas un ārstēšanas procesu, sacīja Namniece.

Lai skaidrotu, kas notiek ar cilvēka ķermeni un ko darīt, lai pēc iespējas saglabātu labu pašsajūtu un dzīves kvalitāti, kā arī veicinātu pacienta un ārsta sadarbību, kas onkoloģijas jomā ir viens no būtiskākajiem aspektiem efektīvāka rezultāta sasniegšanā, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra Latvijas Onkoloģijas centrs mediķi sadarbībā ar onkoloģisko pacientu atbalsta biedrību "Dzīvības koks" nepilna gada laikā izdevuši četras informatīvi izglītojošas rokasgrāmatas, kurās apkopota pacientam nepieciešamā un aktuālā informācija.

Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrības "Dzīvības koks" valdes priekšsēdētāja Gunita Berķe stāsta, ka,

uzzinot par diagnozi, pacients spēj uztvert tikai nelielu daļu no tā, ko ārsts stāsta. Tādēļ ir būtiski, ka šie informatīvie materiāli ir ērti pieejami tiešsaistē,

tos ir iespējams izdrukāt un atkārtoti pārlasīt.

"Mūsu biedrības mērķis ir sniegt pēc iespējas vairāk informācijas pacientiem, lai brīdī, kad cilvēks uzzina par savu diagnozi, viņam jau būtu pieejama visa nepieciešamā informācija par to, kur saņemt psihoemocionālo atbalstu, rehabilitāciju un citu nepieciešamo palīdzību," skaidro Berķe.

Bukleti par staru terapiju un onkoloģisko hematoloģisko saslimšanu mielomu latviešu valodā tulkoti pirmo reizi.

Rokasgrāmatās apkopota informācija par onkoloģisku hematoloģisku saslimšanu - mielomu, staru terapiju, ķīmijterapiju un krūts vēzi.

Visu bukletu elektroniskās versijas ir pieejamas Rīgas Austrumu slimnīcas mājaslapā "

Namniece piebilda, ka tapšanas procesā ir arī informatīvais buklets plaušu vēža pacientiem.

Sadarbībā ar onkologiem

plānots izdot arī rokasgrāmatu, kurā būs apkopoti visi būtiskākie jautājumi, ko pacientam vajadzētu uzdot ārstam, uzzinot diagnozi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu