Ģimenes ārsts: Nav pierādījumu, ka vakcīnas ietekmētu reproduktīvo sistēmu (16)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ainis Dzalbs
Ainis Dzalbs Foto: ZZ

Neviena vakcīna neietekmē cilvēku reproduktīvo sistēmu un neapdraud bērna veselību, šodien TVNET organizētajā sarunā  "Covid-19 vakcinācija, jautājiet droši" uzsvēra ģimenes ārsts Ainis Dzalbs.

Viņš norādīja, ka šāds mīts ir iesakņojies cilvēku zemapziņā, bet tam nav nekāda pamata. "Vakcinācijas procesā mēs parādam mūsu organismam, kā dabā izskatās noteikts mikroorganisms, tas arī viss," sacīja mediķis.

Dzalbs uzsvēra, ka daudzi medikamenti, kurus cilvēki lieto ikdienā, ir bīstamāki nekā vakcīnas. "Salīdzinot ar citiem medikamentiem, vakcīnas ir pat drošākas nekā daži medikamenti, kurus mēs lietojam ikdienā, piemēram, pretsāpju līdzekļi," sacīja ārsts.

Imunizācijas valsts padomes vadītāja Dace Zavadska pauda viedokli, ka 20 gadu periods ir pārāk ilgs, lai izpaustos kāda negatīva vakcīnas ietekme. "Mums pašlaik nav pamata domāt, ka Covid-19 vakcīnai būtu negatīva ietekme uz bērniem, kuru vecāki bija vakcinējušies," viņa uzsvēra.

Zavadska norādīja, ka ikvienam medikamentam ir iespējamas negatīvas sekas kādas dzīves posmā, bet pašlaik izskatās, ka Covid-19 vakcīna ir droša. "Ārsti tur roku uz pulsa un vakcīnas izstrādē ir piedalījušiem ļoti daudzi neatkarīgi eksperti, kuri ir secinājuši, ka ieguvumi no vakcīnas ir daudz lielāki nekā potenciālie draudi," teica eksperte.

Runājot par Covid-19 transportēšanu un uzglabāšanu, Dzalbs norādīja, ka faktiski ikvienai vakcīnai ir īpaši noteikumi tās uzglabāšanai. "Covid-19 vakcīna sastāv faktiski tikai no aktīvās vielas, tā nesatur nekādus konservantus, tieši tāpēc ir jānodrošina īpaša temperatūra, lai tā saglabā savu unikālo struktūru," skaidroja mediķis.

Ārsts sacīja, ka šobrīd jau ir vakcinējušies ļoti liels cilvēku skaits, un nav ziņu, ka būtu gadījumi, par kuriem vajadzētu uztraukties.

 
Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu