Noteikumu maiņa varētu par 20% palielināt "Comirnaty" vakcīnas devu daudzumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) varētu tuvākajā laikā akceptēt izmaiņas "BioNTech" un "Pfizer" izstrādās vakcīnas "Comirnaty" lietošanas noteikumos, kas ļaus no vienas pudelītes iegūt sešas devas, tādējādi devu daudzumu palielinot par 20%.

Kā pavēstīja Paula Ērliha Institūts, kas ir Vācijas galvenā federālā vakcinācijas un biomedicīnas institūcija, izmaiņas ir pieteiktas un varētu tikt pieņemtas vēlākais otrdien.

Vācijas federālā Veselības ministrija, kas sadarbojas ar institūtu, norādīja, ka no vienas pudelītes ir iespējams dabūt sešas devas, izmantojot noteiktas šļirces un katetrus.

Kā ziņots, Latvija šodien saņēmusi otro farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" vakcīnu pret Covid-19 piegādi - kopumā 13 650 "Comirnaty" devas. Daļa no šīm vakcīnām tiks noglabāta Valsts asinsdonoru centrā, savukārt vēl daļa - Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā un Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā.

Aizvadītajā pirmdienā desmit Latvijas slimnīcās izveidotos vakcinācijas kabinetos sākta brīvprātīga ārstniecības personu vakcinēšana pret Covid-19.

Pirmās farmācijas uzņēmuma "Pfizer" un "BioNTech" ražotās vakcīnas "Comirnaty" Latvijā tika nogādātas 26.decembra rītā. Pirmajā piegādē Latvija ir saņēmusi 9750 vakcīnu devas, kuras tiks nodrošinātas kopumā 4875 veselības aprūpes darbiniekiem, jo viena cilvēka vakcinēšanai nepieciešamas divas devas.

"Kopumā "Pfizer" un "BioNTech" plāno 2021.gada pirmajā ceturksnī piegādāt visu vakcīnu apjomu, ko Latvija ir pasūtījusi, un tas nodrošina vakcinēšanos līdzvērtīgi visām Eiropas Savienības valstīm," pauda Zāļu valsts aģentūrā (ZVA).

Publiski pieejamā informācija liecina, ka Latvija pieteikusies kopumā 97 500 vakcīnas "Comirnaty" devām, ar ko pietiktu 48 750 personu vakcinācijai.

 
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu