Balvu slimnīcā vakcināciju pret Covid-19 plāno sākt ceturtdien; pieejamo vakcīnu skaitu nezina (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"AstraZeneca" Covid-19 vakcīna
"AstraZeneca" Covid-19 vakcīna Foto: Gareth Fuller/AP/Scanpix

Pašlaik nav zināms, cik vakcīnas sākotnēji tiks piegādātas slimnīcas darbinieku vakcinēšanai pret Covid-19, apgalvoja SIA "Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienība" valdes locekle.

Viņa klāstīja, ka vakcinēšanu plānots sākt ceturtdien, 7.decembrī. Sākumā vakcinācijas kabinets darbosies tikai Balvos, jo tiek prognozēts, ka vakcīnu skaits nebūs tik liels, lai nodrošinātu potēšanu abās pilsētās. Vienlaikus Vāne atzina, ka pašlaik nezina, cik vakcīnu šonedēļ tiks piegādāts.

Vakcinācijas kabineta kapacitāte varētu būt 15 līdz 20 cilvēki dienā. Tajā strādās ārsts vai ārsta palīgs un medicīnas māsa. Vāne pauda, ka arī atsevišķa personāla novirzīšana vakcīnu veikšanai sagādās grūtības esošajā saspringtajā situācijā.

Pirms laika esot veikta arī darbinieku aptauja par piekrišanu vakcinēties, taču Vāne neatklāja, cik darbinieku esot atsaukušies aicinājumiem, jo dati esot novecojuši un būšot maldīgi, taču piekrišana esot bijusi "kā kurā darbinieku grupā". Viņa vien izteica cerību, ka potēties piekritīs vairāk kolēģu.

"Jāpiekrīt, ka ir diezgan liels bardaks, bet tajā pašā laikā cilvēki ir jāmudina vakcinēties. Es katrā ziņā priecājos par vakcīnām, un tā dod mums cerību uzvarēt šo sērgu," komentēja Vāne.

Pašlaik slimnīcā Covid-19 dēļ "izkrituši" vien divi darbinieki, un visi pakalpojumi, izņemot plānveida, tiekot nodrošināti.

Gada nogalē slimnīcā atvērta vēl viena nodaļa Covid-19 slimniekiem, un tagad slimnīcā šādiem pacientiem ir pieejamas 25 gultasvietas. Aizvadītajās brīvdienās visas paredzētās vietas netika aizpildītas, taču dažu gultu pieejamību attiecībā pret hospitalizēto Covid-19 sasirgušo skaitu Vāne sauc par nepietiekamu.

Kā vēstīts, aizvadītajā nedēļā farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" ražotās vakcīnas pret Covid-19 Latvijā saņēmušas kopumā 2243 personas, aģentūrai LETA pavēstīja Veselības miistrijā (VM).

Šobrīd vakcīnas saņēmuši aptuveni 10% no slimnīcās strādājošajiem un tuvāko divu nedēļu laikā vakcīnas varēs saņemt pārējie slimnīcu mediķi, kuri strādā ar Covid-19 pacientiem.

Pirmās farmācijas uzņēmuma "Pfizer" un "BioNTech" ražotās vakcīnas "Comirnaty" Latvijā tika nogādātas 26.decembra rītā. Pirmajā piegādē Latvija saņēma 9750 vakcīnu devas, kuras paredzētas kopumā 4875 veselības aprūpes darbiniekiem, jo viena cilvēka vakcinēšanai nepieciešamas divas devas.

Savukārt pirmdien Valsts asinsdonoru centrā nogādāta arī otrā piegādes krava ar 13 650 "Pfizer" un "BioNTech" ražotajām vakcīnu "Comirnaty" devām.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka Latvija pieteikusies kopumā 97 500 vakcīnas "Comirnaty" devām, ar ko pietiktu 48 750 personu vakcinācijai.

Covid-19 pandēmijas apstākļos Latvijā vakcinēšanas kapacitāti ir plānots celt līdz 50 000 cilvēku nedēļā atbilstoši plānotajam piegādāto vakcīnu skaitam, pirmdien notikušās tikšanās laikā ar Valsts prezidentu Egilu Levitu sacīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Skaidrojot Covid-19 plānoto vakcinācijas grafiku, ministre sacīja, ka parastos apstākļos Latvija jau tā ir spējīga pusotra mēneša laikā vakcinēt 200 000 personu, un patlaban, pandēmijas apstākļos, plāns pēc vakcīnu saņemšanas ir spēt vakcinēt 50 000 personu nedēļā, atbilstoši plānotajam Latvijai piegādāto vakcīnu skaitam.

Saskaņā ar aģentūras LETA rīcībā esošajiem VM aprēķiniem, vakcinēšanas kapacitāti 50 000 pret Covid-19 sapotēto personu nedēļā Latvijai vajadzētu sasniegt martā, ja vakcīnu piegādes noritētu atbilstoši pašreizējiem plāniem. Izpildoties šiem vakcīnu piegādes plāniem, saskaņā ar VM aprēķiniem janvārī Latvijā vajadzētu vakcinēt 34 529 personas nedēļā, februārī - 44 929 personas nedēļā, bet martā - 54 098 personas nedēļā.

Kopumā janvārī, februārī un martā Latvijas iedzīvotājiem varētu injicēt 651 701 vakcīnas pret Covid-19 devas. Tas nozīmē, ka, izpildoties vēl pagājušajā nedēļā aktuālajiem vakcīnu piegādes plāniem, gada pirmajā ceturksnī varētu tikt savakcinēts 325 851 cilvēks, liecina aģentūras LETA rīcībā esošie VM aprēķini. Dati par piegādājamo vakcīnu devu skaitu gan regulāri mainās atbilstoši tam, kad tiek prognozēta vakcīnu reģistrēšana, un atbilstoši informācijai no ražotājiem par plānotajiem piegāžu apjomiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu