Politologi par Viņķeles atstādināšanu: Labāk šausmīgas beigas, nekā bezgalīgas šausmas (21)

Jorens Jakovļevs
, Nacionālo ziņu nodaļas redaktors
CopyLinkedIn Draugiem X
Iveta Kažoka, Ojārs Skudra un Filips Rajevskis
Iveta Kažoka, Ojārs Skudra un Filips Rajevskis Foto: TVNET

Premjerministra Krišjāņa Kariņa (JV) izteiktā neuzticība veselības ministrei Ilzei Viņķelei (AP) bija loģisks iznākums abu politiķu ilgstošām nesaskaņām  un savstarpējai neuzticībai, sarunā ar portālu TVNET atklāja politologi Iveta Kažoka, Ojārs Skudra un Filips Rajevskis.

 

Kažoka: Premjers vairs neredzēja citu izeju no situācijas

Pētniecības centra PROVIDUS direktore un vadošā pētniece Iveta Kažoka norādīja, ka šāds iznākums esot loģisks, ņemot vērā abu politiķu starpā valdošo spriedzi un neuzticību.

"Kaut kā šai situācijai, kur premjers acīmredzami neuzticas veselības ministrei, bija jāatrisinās. Acīmredzot premjers vairs neredzēja citu izeju no situācijas."

Viņa uzskata, ka šāds iznākums bija paredzams jau iepriekš. "Mēs publiskajā telpā redzējām vairākus premjeram neraksturīgi asus paziņojumus gan arī ļoti uzstājīgas publiskas prasības pēc skaidrības attiecībā uz vakcinācijas plānu."

"Demisijas pieprasījums ir diezgan likumsakarīgs, ņemot vērā, ka premjers nespēj strādāt ar ministri, kura nespēj izpildīt viņa nostādītās prioritātes," uzsvēra Kažoka.

"Skaidrs, ka spriedze bija ilga, un premjers nevar vadīt komandu, kurā ir ministri, kuriem viņš acīmredzami neuzticas. Kaut kādā brīdī kļuva skaidrs, ka vienam no viņiem ir jāaiziet," vērtē Kažoka.

Lai gan jebkura ministra atkāpšanās met ēnu pār koalīcijas stabilitāti, Kažoka neuzskata, ka Viņķeles demisija sašūpotu valdības darbu un novestu pie varas maiņas: "Latvijas politiskā reālija ir tāda, ka

šāda ministru atkāpšanās var ietekmēt arī valdības stabilitāti. Tieši šobrīd gan tas ir mazāk ticams notikumu pavērsiens."

Eksperte pauda, ka valdības kadru maiņa bijusi paredzama no paša sākuma. "Šī valdība tika sastiķēta kopā no dažādām partiju apvienībām, no kurām divas ir ļoti nestabilā situācijā. KPV LV ir izjucis, bet "Attīstībai/Par!" ir partiju savienība, kur katrai partijai ir savas intereses un savi cilvēku resursi, kas vai nu ļauj nomainīt kādus ministrus, vai neļauj."

Viņa skaidroja: "Ir divi faktori, kas tur (koalīcijas) partijas kopā. Viens ir šī situācija, ka Covid-19 laikā būtu grūti sabiedrībai izskaidrot nepieciešamību veidot jaunu koalīciju. Otrkārt, nav nemaz tik daudz variantu, kā pie esošās, sadrumstalotās Saeimas veidot jaunu valdību."

"Partijas turas kopā nevis tāpēc, ka viņiem ir daudz kopīga, bet tāpēc, ka viņām nav izvēles."

"Attiecībā uz šiem diviem politiķiem Kariņu un Viņķeli – labāk šausmīgas beigas, nekā bezgalīgas šausmas."

Politoloģe uzskata, ka Kariņa lēmums ir nopietns trieciens "Attīstībai/Par!", it īpaši "Kustībai Par!", ņemot vērā izteiktu līderu trūkumu partiju apvienības rindās.

Skudra: Lēnie vakcinēšanās tempi var atstāt katastrofālas sekas

Latvijas Universitātes asociētais profesors Ojārs Skudra stāstīja, ka Viņķeles atkāpšanās ir tieši saistīta ar pandēmijas izraisīto “katastrofālo stāvokli” Latvijas slimnīcās.

"No valsts medicīnas iestāžu puses stāvoklis ir katastrofāls. Protams, tas attiecas arī uz to, ka tiek atliktas ieplānotas operācijas."

Politologs atklāja, ka

lai gan demisija vēl nav oficiāla, ir grūti iedomāties scenāriju, kurā Viņķelei izdotos saglabāt savu amatu.

Viņš uzsvēra, ka ministre jau iepriekš intervijās esot paudusi, ka gadījumā, ja Covid-19 pacientus nebūs iespējams izvietot slimnīcās, viņa savu darbu vērtēšot negatīvi. “Nu mēs esam pie šādas situācijas nonākuši.”

"Es domāju, ka pēdējais piliens šajā gadījumā bija vakcinēšanās plāns, kurš ir sastādīts tā, ka tiek gaidīts, kamēr parādīsies kaut kādas citas vakcīnas," pauda politologs. "Grūti spriest, uz kādiem apsvērumiem tas ir darīts, jo šobrīd vakcinēšana principā nenotiek, viss stāv uz vietas."

Skudra izteica bažas par lēno vakcinācijas tempu iespējamām sekām. "Šādi turpinot, vakcinēšana tiks pabeigta tikai gada beigās. Tā būtu katastrofa gan ekonomikai, gan arī slimnīcām, kurām jau tagad tā ir pienākusi."

"Ir pieļaujams variants, ka kaut kādu iemeslu dēļ Attīstībai/Par! vēlētos panākt valdības krišanu. Taču,

ņemot vērā ministres nepopularitāti, mēģinājums gāzt valdību, sargājot Viņķeli, varētu atstāt graujošu ietekmi uz partiju apvienības reitingu kopumā,"

vērtē eksperts.

Politologs vairījās minēt konkrētus kandidātus Viņķeles amata krēslam, uzsverot, ka tas atkarīgs no "Attīstībai/Par!" iekšējiem lēmumiem, taču neizslēdza variantu, ka amatu varētu uzticēt partijas "Izaugsme" Saeimas deputātam un "Attīstībai/Par!" frakcijas biedram, kardiologam Andrim Skridem.

Rajevskis: Premjeram nav citu variantu

Aģentūras "Mediju Tilts" vadošais eksperts Filips Rajevskis norādīja, ka demisijas pieprasīšanas iemesls ir saistīts ar Veselības ministrijas izstrādātā vakcinācijas plāna trūkumiem, kā arī gauso vakcinācijas gaitu.

"Es domāju, ka iemesli ir gana skaidri. It īpaši šobrīd valdībai nav citas prioritātes kā pēc iespējas efektīvāk īstenot iedzīvotāju vakcināciju," uzsver Rajevskis. Politologs uzskata, ka kļūdas, kas pieļautas vakcinācijas procesa sākumposmā, var būt izšķirošas vēlāk.

"Pats valdības vadītājs saka, ka tās ir atslēgas durvīm, kuras ved uz normālu dzīvi. Ne tikai sajūtu līmenī, bet

tās ir atslēgas uz ekonomikas atvēršanos un valsts konkurētspēju. Ja process kavējas, mēs zaudēsim visiem.

Statistika liecina, kas nespējam pat to nelielo ienākušo vakcīnu daudzumu izlietot," bargs savā vērtējumā ir eksperts.

Viņš pauda neizpratni par lēmumu vakcināciju veikt tikai darba dienās un uzskata, ka šis un citi lēmumi liecina par nekompetenci.

"Citās Eiropas valstīs tas notiek 24/7, neskatoties ne uz svētkiem, ne ko citu, jo tā ir prioritāte un tas jādara ātri. Tas vien liecina, ka kaut kas nav kārtībā."

Ziņots, ka Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pieprasījis veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP) demisiju.

Kariņš līdz šim vairākkārt paudis neapmierinātību ar Veselības ministrijas (VM) un ministres darbībām Covid-19 izplatības ierobežošanā, bet pēdējā laikā kritika tika izteikta par skaidra Covid-19 vakcinācijas plāna neesamību.

Šodien valdībā tika paredzēt skatīt VM izstrādāto vakcinācijas plānu, taču Ministru kabineta sēdes sākuma laiks jau vairākkārt ticis pārcelts.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu