IZM informē par mācību procesa organizēšanu skolās otrajā semestrī (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska
Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska Foto: Zane Bitere/LETA

5.-6.klašu skolēniem mācības varētu atsākties 11.janvārī, bet attālināti, trešdien preses konferencē paziņoja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP).

1.-4.klašu skolēniem ziemas brīvlaiku valdība plāno pagarināt līdz 25.janvārim. Februāra sākumā 1.klasēm paredzētais vienu nedēļu garais brīvlaiks nebūs, lai nevajadzētu pagarināt mācību gadu. Savukārt 2.-4.klašu skolēniem mācību gadu plāno pagarināt vasarā, skaidroja ministre. Viņa arī piebilda, ka speciālo izglītības iestāžu skolēni kopš 4.janvāra mācās klātienē.

Valdībā šīs izmaiņas mācību procesā plānots apstiprināt ceturtdien, 7.janvārī.

Kā vēstīts, preses konferencē otrdien Šuplinska norādīja, ka, Covid-19 izplatības dēļ atkārtoti pagarinot skolēnu ziemas brīvlaiku jaunāko klašu skolēniem, vienlaikus tiks pagarināts arī mācību gads vasarā.

Viņa pauda, ka, neskatoties uz to, ka saslimstības radītāji vecuma grupā līdz 14 gadiem "stāv uz vietas", izglītības nozarē "sadarbībā un līdzatbildībā" tiks pagarināti līdz šim esošie ierobežojumi.

"Līdz 25.janvārim paliksim to pašu ierobežojumu varā - attālinātās mācības 7.-12.klašu skolēniem, profesionālo izglītības iestāžu audzēkņiem un speciālo izglītības iestāžu skolēniem. 1.-4.klasei būs ilgāks brīvlaiks, bet tas rezultēsies arī ar mācību gada pagarinājumu," atklāja politiķe.

Valdība bija plānojusi, ka jaunāko klašu skolēni pēc ziemas brīvlaika skolā lietos sejas aizsargmaskas, taču pret to kategoriski iebilda vecāki, kuru viedokli respektēja arī Saeima un aicināja valdību atkārtoti izvērtēt lēmumu likt arī sākumskolu audzēkņiem janvārī skolās lietot sejas aizsargmaskas. Valdība par to atkārtoti vēl nav lēmusi.

Ja eksāmenu sesijas laikā būs noteikta ārkārtējā situācija, 12.klašu skolēniem izliks gada vērtējumu

Ja eksāmenu sesijas laikā būs noteikta ārkārtējā situācija vai eksāmenus nevarēs kārtot klātienē, 12.klašu skolēniem izliks gada vērtējumu, trešdien preses konferencē paziņoja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP).

Ministre norādīja, ka gadījumā, ja 12.klašu absolventi mācību gadu beigs ar vidējo vērtējumu gadā, augstskolām būs jāveido savus iestājpārbaudījumus un jākoriģē uzņemšanas noteikumi.

Patlaban paredzēts, ka 12.klašu skolēni kārtos trīs eksāmenus - latviešu valodā, matemātikā un svešvalodā. Eksāmens svešvalodā no pavasara brīvlaika ir pārcelts uz 11.-14.maiju. Ja skolēnam, lai iestātos augstskolā, nepieciešams vērtējums, piemēram, fizikā, ķīmijā, bioloģijā, vēsturē, viņš pēc izvēles tajā var kārtot eksāmenu.

Izglītības un zinātnes ministrija norāda, ka eksāmeni vēlākais var notikt jūnijā, papildtermiņos - jūlijā.

Perevoščikovs mudina neatvieglot Covid-19 ierobežojumus, lai pacientu skaits slimnīcās jau februārī nesasniedz 2000

Pasliktinoties Covid-19 epidemioloģiskajiem rādītājiem, līdz februāra sākumam slimnīcās nonākušo pacientu skaits var sasniegt 2000, šodien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā atzina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Pēdējās dienās Covid-19 pacientu skaits slimnīcās svārstās ap 1100 līdz 1200 pacientiem, un jau ilgāku laiku tiek uzsvērts, ka ārstniecības iestādes ir pārslogotas un mediķi strādā uz spēku izsīkuma robežas "kara laika apstākļos".

Ņemot vērā lielo saslimušo skaitu Latvijā patlaban nevajadzētu mazināt ierobežojošos pasākumus, jo pretējā gadījumā tiks ļauts vīrusam izplatīties starp cilvēkiem, skaidroja epidemiologs.

Viņš norādīja, ka vairākās ES valstīs, pateicoties stingrākiem pasākumiem un cilvēku atsaucībai tos ievērot, izdevās pārvarēto "otrā viļņa pacēlumu" un tiek novērots saslimstības samazinājums. Savukārt atsevišķās valstīs, kur bija strauji atviegloti drošības pasākumi, piemēram, Lielbritānijā un Īrijā, novērots "trešais pacēlums", kas atkal piespiedis valdības pieņemt stingrākus lēmumus, lai slimnīcas nebūtu pārslogotas.

Latvijā Covid-19 izplatības samazinājums pašlaik nav novērojams, konstatēja SPKC eksperts.

Pēdējās septiņās dienās ar nelielu kritumu novērots pieaugums attiecībā uz to cilvēku skaitu, kuriem ir nepieciešama palīdzība stacionārā. "Vidēji 127 cilvēkiem katru dienu bija nepieciešama palīdzība stacionārā. Ja mums izdosies stabilizēt situāciju, samazināt reproduktivitātes koeficientu, saslimstība neaugs un nesamazināsies, tad joprojām būs ļoti liels aizpildīto gultu skaits, kas svārstīsies līdz 1350 gultām," epidemiologu prognozes skaidroja Perevoščikovs.

Ja sociālie kontakti pēc svētkiem palielināsies un ierobežojošie pasākumi būs mazināti, tas var novest pie lielāka saslimušo skaita. Ja iknedēļas Covid-19 gadījuma skaita pieaugums būs 20%, tad februāra sākumā varam sagaidīt, ka slimnīcās būs aizņemtas aptuveni 2000 gultas, kur ārstēsies pacienti ar Covid-19 infekciju, epidemiologu prognozes skaidroja Perevoščikovs.

"Tā ir nelabvēlīga prognoze un tas izskaidro, kāpēc pasākumus vajadzētu patlaban turpināt vismaz esošajā apjomā un labāk pakontrolēt, kā cilvēki ievēro drošības pasākumus sabiedriskajās vietās," piebilda Perevoščikovs.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu