Ķīna neļauj ieceļot PVO ekspertiem, kuriem uzdots pētīt Covid-19 aizsākšanos (12)

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
PVO vadītājs Tedross Adanoms Gebrejesuss
PVO vadītājs Tedross Adanoms Gebrejesuss Foto: AFP / Scanpix

Pasaules Veselības organizācija (PVO) ar Ķīnas valdību vienojās par PVO ekspertu nosūtīšanu, lai pētītu Covid-19 pandēmijas aizsākšanos. Tomēr neilgi pirms plānotās ekspertu ierašanās Ķīnas amatpersonas nebija nokārtojušas galīgās formalitātes, tāpēc tie nevar iebraukt valstī, ziņo raidorganizācija AP.

PVO vadītājs Tedross Adanoms Gebrejesuss, kurš parasti vairās no atklātas Ķīnas kritizēšanas, otrdien paudis "vilšanos" par izveidojušos situāciju. Viņš norāda, ka pēdējo 24 stundu laikā zinātnieki pametuši savas mītnes zemes.

"Šodien esam uzzinājuši, ka Ķīnas amatpersonas nav devušas  galīgo apstiprinājumu, lai komanda varētu ierasties Ķīnā," atklāj Gebrejesuss. "Šīs ziņas man sagādā lielu vilšanos, ņemot vērā, ka divi komandas locekļi jau ir uzsākuši ceļu, kamēr citi pēdējā brīdī nav varējuši ceļot, taču ir bijuši saziņā ar augstām Ķīnas amatpersonām."

Gebrejesuss uzsvēra, ka misija Covid-19 izcelsmes noskaidrošanai ir PVO prioritāte, kā arī pauda "pārliecību", ka Ķīna cenšas paātrināt vajadzīgās procedūras, lai zinātnieki varētu ierasties pēc iespējas drīzāk.

Ķīnas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Hua Čuņjina trešdien žurnālistiem Pekinā sacīja, ka

turpinās abu pušu sarunas "par ekspertu grupas vizītes konkrētu datumu un konkrētiem nosacījumiem".

"Izcelsmes meklēšanas jautājums ir neticami sarežģīts. Lai nodrošinātu, ka starptautisko ekspertu grupas darbs Ķīnā norisinās gludi, mums jāveic nepieciešamās procedūras un organizatoriskie pasākumi," norādīja Hua.

Viņa teica, ka Ķīna "dara visu iespējamo, lai radītu labus apstākļus starptautiskās ekspertu grupas vizītei Ķīnā".

FOTO: Rosība Uhaņas tirgos gadu pēc pandēmijas sākuma

Plānots, ka eksperti no dažādām valstīm apmeklēs Uhaņu, kas tiek uzskatīta par jaunā koronavīrusa izcelsmes vietu.

Bija paredzēts, ka ekspertu vizīte sāksies otrdien, taču laikā nebija nokārtotas dažādas formalitātes, tai skaitā apstiprināti vīzu pieteikumi.

Ķīnas valdība stingri kontrolē pašmāju zinātnieku pētījumus par vīrusa aizsākšanos, liecina AP žurnālistu iepriekš publicētā informācija. Valsts propagandas mediji tiražējuši versijas, ka vīruss varētu būt izcēlies kādā citā valstī, nevis Ķīnā.

Ķīnas ārlietu ministrs nesen izteicies, ka "arvien lielākā skaitā pētījumu secināts, ka pandēmija varētu būt izcēlusies no vairākiem atsevišķiem uzliesmojumiem dažādās pasaules vietās".

Analītiķi gan apgalvo, ka šiem izteikumiem neesot pamata un ka kampaņa atspoguļo Pekinas valdības satraukumu par kaitējumu, ko pandēmija nodarījusi valsts starptautiskajai reputācijai. 

ASV prezidents Donalds Tramps un citas ASV amatpersonas kritizējušas PVO par pārmērīgu paļaušanos uz Ķīnu un tās sākotnējo vīrusa apkarošanas pasākumu cildināšanu.

PVO misija Ķīnā

Kaut arī Ķīna formāli nav iebildusi pret neatkarīgu izmeklēšanu, PVO bija nepieciešami vairāki mēneši, lai iegūtu atļauju piekļūt Uhaņai.

Sākotnēji vīruss tika atklāts Uhaņas tirgū, un tiek uzskatīts, ka tieši šeit notikusi vīrusa pārnese uz cilvēku, taču eksperti pieļauj, ka, iespējams, tirgū notikusi tikai vīrusa izplatība.

PVO pētnieki centīsies saprast, kad īsti sākusies vīrusa izplatība, vai starp cilvēku un sikspārni bijis vēl kāds starpnieks un vai Covid-19 tiešām radies Uhaņā. Plānots, ka pētnieki Uhaņā strādās 4-5 nedēļas. 

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu