PVO izmeklēs koronavīrusa izcelsmi Ķīnā (7)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Cilvēks aizsargtērpā slēgtā Uhaņas tirgū
Cilvēks aizsargtērpā slēgtā Uhaņas tirgū Foto: Reuters/ScanPix

Starptautiska desmit zinātnieku komanda janvārī dosies uz Ķīnas pilsētu Uhaņu, lai izpētītu Covid-19 vīrusa izcelsmi, pavēstījusi Pasaules Veselības organizācija (PVO).

Kaut arī Ķīna formāli nav iebildusi pret neatkarīgu izmeklēšanu, PVO bija nepieciešami vairāki mēneši, lai piekļūtu pilsētai. 

Tiek uzskatīts, ka vīruss cēlies no pilsētas tirgus, kurā pārdod dzīvniekus.

Vīrusa avota meklēšana ir radījusi spriedzi starpvalstu attiecībās, īpaši ar ASV. ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija iepriekš apsūdzējusi Ķīnu mēģinājumos slēpt patieso uzliesmojuma izcelsmi.

PVO gan uzsver, ka tās mērķis nav atrast vainīgo, bet gan saprast, kas notika, lai nākotnē varētu mēģināt samazināt līdzīgu pandēmiju risku. Tāpat pētnieki centīsies saprast, kad īsti sākusies vīrusa izplatība, vai starp cilvēku un sikspārni bijis vēl kāds starpnieks un vai Covid-19 tiešām radies Uhaņā. 

Plānots, ka pētnieki Uhaņā strādās 4-5 nedēļas. 

Sākotnēji vīruss tika atklāts Uhaņas tirgū, un tiek uzskatīts, ka tieši šeit notikusi vīrusa pārnese uz cilvēku, taču eksperti pieļauj, ka, iespējams, tirgū notikusi tikai vīrusa izplatība. 

Pētījumi liecina, ka koronavīrusi, kas spēj inficēt cilvēkus, varētu būt desmitiem gadu mitinājušies sikspārņos nepamanīti. 

Pērn decembrī Uhaņas slimnīcas ārsts Li Liņjans mēģināja brīdināt mediķus par iespējamu jaunas slimības uzliesmojumu, taču policija viņam lika pārtraukt "nepatiesus komentārus" un sāka izmeklēšanu par "baumu izplatīšanu". Vēlāk februārī ārsts nomira, jo bija  inficējies ar Covid-19, ārstējot pacientus. 

Aprīlī parādījās aizdomas un apgalvojumi, ka patiesībā vīruss varētu būt izplatījies laboratorijas avārijas rezultātā, savukārt Ķīnas mediji pēdējā laikā nereti izplata versiju, ka vīruss varētu būt sācies ārpus Ķīnas. Analītiķi gan apgalvo, ka šīm ziņām nav pamata un šī kampaņa atspoguļo Pekinas valdības satraukumu par kaitējumu, ko pandēmija nodarījusi valsts starptautiskajai reputācijai. 

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu