Demokrāti varētu gūt pārsvaru ASV Senātā pēc vēlēšanām Džordžijā (2)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Demokrātu kandidāts Džons Osofs trešdien paziņojis par uzvaru papildvēlēšanās Džordžijā, kur sacentās par vietu Senātā ar republikāņu senatoru Deividu Perdjū. Aplēses liecina, ka arī otrajā vietā Senātā, par ko notika vēlēšanas, republikāni nomainīs demokrātu senators, kā rezultātā demokrāti iegūs kontroli pār Senātu.

"Džordžija, liels paldies par ticību, ko esi man izrādījusi. Esmu pagodināts par tavu atbalstu, uzticību un ar prieku kalpošu tev," televīzijā paziņoja Osofs.

Saskaņā ar uzņēmuma "Edison Research" aplēsēm Osofs izvirzījies vadībā ar aptuveni 3500 balsīm.

Abiem kandidātiem pašreiz ir 50% balsu, bet saskaņā ar "Edison Research" aplēsēm Osofs izvirzījies vadībā ar 2 195 441 balsi, kamēr Perdjū ieguvis 2 191 881balsi.

Jau ziņots, ka Džordžijas štatā otrdien notika papildvēlēšanas par divām pavalsts vietām ASV Senātā, kuru iznākums izšķirs, vai kontroli pār Kongresa augšpalātu saglabās republikāņi, vai to atgūs demokrāti.

Amerikāņu mediju aplēses liecina, ka arī demokrāts Rafaels Vornoks uzvarējis līdzšinējo senatori Kelliju Lefleri.

Pēc 98% balsu saskaitīšanas telekanāli CNN un "Fox News" lēš, ka Vornoks ieguvis 50,6% balsu, bet Leflere - 49,4% balsu, savukārt  demokrātu kandidāts Džons Osofs  ieguvis 50,2% balsu, bet republikāņu senators - Deivids Perdjū - 49,8% balsu. Mediji vēl neprognozē, vai uzvarējis Osofs, vai Perdjū.

Pašlaik Senātā 52 vietas kontrolē republikāņi, bet demokrātiem ir 48 vietas.

Ja vēlēšanās Džordžijā uzvarēs abi demokrātu kandidāti, Senātā būs 50 republikāņi un 50 demokrāti, un tas nozīmē, ka izšķirošā balss būs nākamajai ASV viceprezidentei demokrātei Kamalai Harisai.

Tādā gadījumā demokrāti kontrolētu gan Balto namu, gan Pārstāvju palātu, gan Senātu pirmo reizi kopš 2009.gada, kad par prezidentu kļuva Baraks Obama.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu