Tīrīšanai nederēs: 9 priekšmeti, kurus nedrīkst tīrīt ar papīra salvetēm

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Teju katrā mājsaimniecībā viens no noderīgākajiem palīgiem ir papīra salvetes dažādu mitrumu uzslaucīšanai, krikumu savākšanai vai pat mājas uzkopšanai. Lai gan varētu šķist, ka šo piederumu var izmantot it visur, tomēr dažu virsmu tīrīšanai papīra dvieļi nederēs.  

Papīra dvieļu trūkumi

Lai gan daudziem virtuves papīra dvieļi ir neatņemams elements ikdienas darbos, tomēr  vienreizlietojamās salvetes ekoloģiski nav labākais risinājums. Šo papīra ruļļu ražošana prasa daudz resursu un ietekmē vides piesārņojumu.

Raupjas un asas virsmas

Ja gadīsies nošmucēt betona virsmu – papīra salvetes būs slikta opcija, jo tīrīšanas laikā sadalīsies, noklājot virsmu ar papīra pūkām. Tāpat papīra salvetes nevajadzētu izmantot nažu tīrīšanai – papīrs palēnām padara tos neasus.

Sīkrīku ekrāni

Lai gan papīra dvieļi ir šķietami maigi, tomēr šī sajūta ir maldinoša. Ja ieskatās tuvāk, šiem dvieļiem ir viegli abrazīva virsma, kura var atstāt mikroskrāpējumus uz dažādu ierīču displejiem. Viedtālruņus, planšetdatorus, televizorus un datorus labāk tīri ar mikrošķiedras lupatiņu.

Paklāju tīrīšana

Ja gadījies izgāzt jogurtu uz paklāja, nesteidz to uzslaucīt ar papīra salvetēm. Paklājs, līdzīgi kā betons, ir abrazīva virsma, kas salvetes saberzīs sīkās plūksnās. Papīra salvešu vietā izmanto trauku dvieli vai sūkli.

Logi un spoguļi

Tīrot logus un spoguļus, ceram, ka virsma kļūs mirdzoši spodra, tomēr ar salvetēm šis mērķis var būt nesasniedzams. Stikla virsmu tīrīšanai labākais palīgs būs mikrošķiedras lupatiņas, kokvilnas lupatas vai pat sagriezts vecs T-krekls.

Brilles un lēcas

Vēl viena izplatīta kļūda ir briļļu, tālruņa vai fotokameras lēcu tīrīšana ar papīra dvieļiem. Līdzīgi kā sīkrīku ekrāniem, arī šīs virsmas papīra dvieļi var saskrāpēt un ar laiku padarīt nespodras. Lai notīrītu brilles vai lēcas, izmanto īpašas salvetes vai kokvilnas audumu.

Koka mēbeles

Dabīgā koka mēbelēm ir teksturēta un poraina virsma. Tīrot tās ar papīra salvetēm, tās berzīsies pret koka virsmu un no tām atdalīsies sīkas celulozes šķiedras, kas iebirs koka reljefā un būs grūti iztīrāmas. Arī koka mēbeļu tīrīšanā labāk paļauties uz mikrošķiedras vai no veca kokvilnas krekla izgrieztām lupatiņām.

Virtuves dēlīši

Labākais veids, kā notīrīt virtuves dēļus, ir noskalot zem tekoša ūdens. Ja mēģināsi nosusināt ar augļu vai dārzeņu sulu notašķītus dēļus ar papīra salvetēm, situācija pasliktināsies. Salvete ātri samirks un, beržot gar dēli, ātri izšķīdīs.

Automašīnas salons

Aerosola un papīra dvieļa kombinācija automašīnas tīrīšanai var ciest visai nopietnu fiasko. Tā vietā, lai notīrītu putekļus, automašīnas salons piesaistīs vēl vairāk celulozes radītu putekļu.

Melns apģērbs

Nejauši notraipīji melnus džinsus? Nekad nemēģini to tīrīt ar papīra salvetēm, jo tādējādi padarīsi situāciju vēl sliktāku. Celulozes pūkas izsmērēsies ap notraipīto vietu, atstājot baltu traipu. Labāk tīri apģērbu ar auduma lupatiņu vai dvieli un ūdeni.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu