Kalviņš skaidro savus izteikumus par vakcīnām, kas izraisīja sašutumu (11)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Leiniša / LETA

Īsi pirms Ziemassvētkiem Latvijas Jauno zinātnieku apvienība (LJZA) paziņoja, ka norobežojas no Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidenta Ivara Kalviņa intervijā sniegtajiem komentāriem, kuros viņš paudis bažas par Covid-19 vakcīnas efektivitāti un drošumu. TVNET tiešsaites žurnāla KLIK raidījumā "Nauda runā" Kalviņš skaidroja savus izteikumus presē. 

Intervijā NRA Kalviņš izteica vairākus zinātnē nebalstītus argumentus, tajā skaitā uzsverot, ka "fiziskās aktivitātes, svaigs gaiss, pozitīvas emocijas strādās labāk nekā vakcinācija".

Raidījumā “Nauda runā” Kalviņš norāda, ka nekāda strīda nav bijis, jo cilvēki nav uzmanīgi lasījuši rakstu, un vēlāk arī nāca labojums, ka publikācija nav bijusi īsti piemērota auditorijai.

“Pamattēze bija vienkārša – ko darīt konkrētajā situācijā? Ja jums ir konkrētā situācija, kad ir pieejama vakcīna, tad var spriest – vakcinēties vai ne. Ja jums saka, ka vakcīna būs pieejama pēc gada, tad jautājums ir – ko iedzīvotājiem darīt šo gadu? Mans uzstādījums bija, ka savs dzīvesveids ir jāpakārto tam, lai uzturētu savu veselību labā stāvoklī, piemēram, pavadiet laiku svaigā gaisā.

Es joka pēc atļāvos pateikt, ka “tas palīdzēs labāk nekā vakcīnas”. Jā, tajā laikā, kad vakcīnas nav pieejamas, tas arī palīdzēs labāk!” skaidro Kalviņš.

Viņš norāda, ka tas bija joks, bet šis raksts bija veltīts tam, ka ir riski un mēs apzināmies to, un ir skaidrs, ka vakcinācija ir vienīgais risinājums, jo arī zāļu nav.

“Es tikai brīnos par to, ka cilvēki izlasa manu teikto, ka vakcinācija nav par 100% efektīva, un saceļas kājās. Arī šajā gadījumā, kontrolētos pētījumos var redzēt, ka atsevišķām vakcīnām kontrolētos izmēģinājumos ir 60%, citām 70%, bet citām 95%. Tomēr, kā būs reālajā dzīvē, pagaidām ir grūti pateikt, jo kontrolētajos izmēģinājumos šie rādītāji atšķiras no reālās dzīves,” skaidro Kalviņš.

Latvijas Jauno zinātnieku apvienība ir 2005. gada 8. decembrī dibināta biedrība, kas apvieno ap 200 jaunos zinātniekus un doktorantus, kā arī citus jaunos zinātnes entuziastus neatkarīgi no viņu pārstāvētās zinātņu nozares. Organizācijā kā biedri uz īsāku vai ilgāku laiku kopā bijuši iesaistīti ap 500 jauno zinātnieku.

Pilnu raidījuma "Nauda runā" ierakstu ar Ivaru Kalviņu un Jāni Ošleju skaties TVNET tiešsaistes žurnālā Klik!

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu