Elksniņš un Kononovs atsakās atvainoties Daugavpils domes vadības pārstāvjiem, kurus nosaukuši par klaunu un zagli (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Daugavpils mēra amata kandidāts Andrejs Elksniņš
Daugavpils mēra amata kandidāts Andrejs Elksniņš Foto: Zane Bitere / LETA

Daugavpils domes opozicionāri Andrejs Elksniņš (S) un Valērijs Kononovs (S) ceturtdien domes sēdē atteikušies atvainoties domes priekšsēdētāja pirmajam vietniekam Jānim Lāčplēsim (Latgales partija) un vietniekam Jānim Dukšinskim (Latgales partija), kuriem iepriekš domes sēdēs veltīti apzīmējumi "klauns" un "melis".

Ceturtdien domes sēdē skatīts ētikas komisijas informatīvais ziņojums par domes deputātu rīcības izskatīšanas rezultātiem. Komisijas vadītājs Aivars Broks (Latgales partija) norādīja uz vairākiem gadījumiem, kad Elksniņa un Kononova rīcība atzīta par neētisku, jo ar savu rīcību viņu ir pārkāpuši ētikas kodeksu, kas deputātam paredz izturēties pret kolēģiem un apmeklētājiem ar cieņu, tostarp laipni un pieklājīgi.

Ētikas komisija secināja, ka Kononova paustais "ja mēs esam cirkā, tad, Dukšinska kungs, jūs esat klauns", nav bijis ētiski, un Broks aicināja deputātu atvainoties Dukšinskim, taču Kononovs to nedarīja.

Līdzīgi Kononovs rīkojās pēc ētikas komisijas secinājumiem par Lāčplēsim veltīto komentāru: "Es saprotu, ka Lāčplēsim taure tagad ir mazliet švaka". Arī šajā gadījumā deputāts neatvainojās.

Ētikas komisija izvērtējusi arī Kononova rīcību vienā no aizvadītā gada pēdējām sēdēm, kad viņš ir smēķējis attālinātās sēdes laikā, par ķēmu nosaucis Dukšinski, bet kolēģi Ingunu Kokinu (Latgales partija) dēvējis par bezkauņu. Broks norādīja, ka Kononovs šajā sēdē nav bijis adekvāts, un pēc viņa domām, šāda persona nevar būt domes deputāts. Komentējot komisijas secinājumus par neētisku rīcību, Kononovs solīja, ka mēģinās tikt vaļā no kaitīgā ieraduma.

Tāpat par neētisku komisija atzina Elksniņa pausto par Lāčplēsi: "Jūs esat kauna traips. Jūs esat melis, jums kauna nav. Kā var būt, ka publiski viens deputāts atļaujas publiski dirst." Pēc garākām diskusijām ar Broku Elksniņš secināja, ka lielākās pretenzijas ētikas komisijai ir pret vārda "dirst" lietošanu.

Elksniņš ceturtdien domes sēdē atzina, ka vārdi, kas veltīti Lāčplēsim, bijuši ļoti ekspresīvu, taču vienlaikus pauda, ka aprakstīt literārā valodā "Lāčplēša piekoptās saimniekošanas metodes Daugavpilī ir ārkārtīgi sarežģīti". Turpinot savu komentāru, bijušais mērs piedāvāja vairākas frāzes, kas, pēc viņa domām, varētu raksturot Lāčplēša darbības - "klaji meli", "balti meli", "melšana", "nieku runāšana", "pļāpas", "blēņas", "stāstīt niekus" un citus.

Jau ziņots, ka domē pēc deputāta Broka priekšlikuma šoruden izveidota ētikas komisija, lai izvērtētu atsevišķu domnieku rīcību domes sēdēs. Aģentūra LETA novēroja, ka visasāk diskusijās iesaistās un arī personīgus savstarpējus apvainojumus nereti izsaka "Saskaņas" un Latgales partijas deputāti. Komisiju vada Broks, un tajā pārstāvēta "Mūsu partija" un Latgales partija, bet "Saskaņa" savus pārstāvjus darbam tajā nevirzīja.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu