Ar dabasgāzi darbināmiem auto būs jāveic papildu pārbaudes (20)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Automašīna tehniskās apskates stacijā
Automašīna tehniskās apskates stacijā Foto: LETA

Ministru kabinets ceturtdien apstiprināja grozījumus 2017.gada 30.maija noteikumos Nr.295 "Noteikumi par transportlīdzekļu valsts tehnisko apskati un tehnisko kontroli uz ceļa". 

Tie cita starpā paredz, ka no nākamā gada transportlīdzekļiem, kas aprīkoti ar dabasgāzes barošanas sistēmu, jāveic periodiska to balonu pārbaude atbilstošā inspicēšanas institūcijā, kas akreditēta nacionālajā akreditācijas institūcijā saskaņā ar normatīvajiem aktiem par atbilstības novērtēšanas institūciju novērtēšanu, akreditāciju un uzraudzību.

Saspiestas dabasgāzes (SDG) balona periodiskās pārbaudes datiem (piemēram, transportlīdzekļa VIN, gāzes balona sērijas numuram, nākošās pārbaudes termiņam) jāļauj identificēt SDG balonu un tā periodiskās pārbaudes apliecinājuma derīguma termiņu. SDG balona periodiskās pārbaudes datus inspicēšanas institūcija ievada transportlīdzekļu reģistrā. Periodiskai pārbaudei jābūt veiktai ne retāk kā reizi 48 mēnešos pēc transportlīdzekļa ekspluatācijas sākšanas ar motoram uzstādītu SDG barošanas iekārtu (transportlīdzekļa pirmās reģistrācijas datums vai datums, kad reģistrēta motora aprīkošana ar SDG barošanas iekārtu).

Ko tas nozīmē šādu auto lietotājiem

Tas būtībā nozīmē, ka tad, ja nebūs nepieciešamo dokumentu, kas apliecina atbilstoši prasībām notikušu pārbaudi, tehniskajā apskatē jārēķinās ar trijnieka saņemšanu. Protams, nav pieļaujami arī nekādi citi gāzes balona defekti vai neatbilstības.

Situācijas, kādās transportlīdzekļa gatavība satiksmei novērtējama ar 3, ir skaidri nosauktas ceturtdien valdības pieņemtajos grozījumos Ministru kabineta 2017. gada 30. maija noteikumos Nr. 295 "Noteikumi par transportlīdzekļu valsts tehnisko apskati un tehnisko kontroli uz ceļa". Te teikts:

Gāzes balona remontmetinājums; sākot ar 2022. gada 1. janvāri, neatbilstoši dati vai nav datu par SDG balona periodiskās pārbaudes apliecinājumu transportlīdzekļu reģistrā; beidzies SDG balona derīguma termiņš; sākot ar 2022. gada 1. janvāri, beidzies SDG balona periodiskās pārbaudes apliecinājums; nav nepieciešamās informācijas par SDG gāzes balonu.

Ņemot vērā atsevišķu akreditācijas procesa elementu ierobežoto pieejamību, kas norādīts 2020.gada 11.decembra Auto Asociācijas vēstulē Satiksmes ministrijai, noteikumu projekts paredz prasību izpildi noteikt, sākot ar 2022.gada 1.janvāri.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu