Diplomāti: Krievija plāno izvest no CĀR savus militāros instruktorus (3)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Centrālāfrikas Republikas armija
Centrālāfrikas Republikas armija Foto: AFP/SCANPIX

Krievija informējusi ANO par plānu izvest no Centrālāfrikas Republikas (CĀR) 300 militāros instruktorus, kurus bija turp nosūtījusi pērnā gada beigās, piektdien ziņu aģentūrai AFP atklāja diplomāti.

Decembrī pirms prezidenta un parlamenta vēlēšanām CĀR valdība apsūdzēja eksprezidentu Fransuā Bozizē apvērsuma mēģinājumā pēc tam, kad apvienojās trīs ietekmīgi nemiernieku grupējumi un sāka virzīties uz galvaspilsētu Bangi. CĀR lūdza palīdzību Krievijai un Ruandai.

"Krievija informējusi ANO, ka viņi izvedīs karavīrus un helikopterus," sacīja kāds diplomāts.

Cits diplomāts atklāja, ka Krievija par savu lēmumu informējusi ANO Sankciju komiteju, kas seko līdzi, kā tiek ievērots CĀR noteiktais ieroču embargo.

Papildu vairākiem simtiem militāro instruktoru Krievija bija nosūtījusi uz CĀR trīs vai četrus transporta helikopterus.

Krievija par savu lēmumu izvest militāros instruktorus informēja trešdien pirms notika uzbrukumi Bangi piepilsētām. Un nav zināms, vai Krievija apstiprinās instruktoru izvešanu, ņemot vērā pēdējos notikumus.

Krievija sākotnēji noliedza, ka būtu nosūtījusi uz CĀR karavīrus, kā to apgalvoja Bangi, bet pagājušajā mēnesī apstiprināja, ka nosūtījusi uz CĀR vismaz 300 militāros instruktorus.

Par militārajiem instruktoriem bieži tiek dēvēti Kremlim tuvās privātās militārās kompānijas "Vagner" kaujinieki.

Krievijas varasiestādes tolaik skaidroja, ka mērķis ir atbalstīt CĀR aizsardzības spēju stiprināšanas jomā pirms vēlēšanām.

Saskaņā ar daudzu aculiecinieku un palīdzības organizāciju darbinieku teikto Krievijas instruktori aktīvi iesaistījās cīņās ar dumpiniekiem.

Avoti ANO ziņoja, ka koordinēšana uz vietas starp ANO miera uzturētājiem, Krievijas militārajiem instruktoriem un 300 Ruandas karavīriem, kas arī decembrī ieradās palīgā CĀR valdībai, izveidojās diezgan laba.

Viens no avotiem sacīja, ka koordinēšanas mērķis bija izvairīties no "draudzīgas uguns" starp dažādiem spēkiem, un piebilda, ka Krievijas un Ruandas spēki ir daudz palīdzējuši.

Pēc Bangi lūguma ANO Drošības padome, kas trešdien aiz slēgtām durvīm apsprieda situāciju CĀR, 21.janvārī ieplānojusi jaunu tikšanos, kas būs publiska, atklāja diplomāti.

CĀR varasiestādes vēlas izmantot iespēju, lai pieprasītu ieroču embargo atcelšanu, kaut vai uz laiku, lai varētu efektīvāk cīnīties ar dumpiniekiem, kas joprojām kontrolē lielu valsts daļu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu