Eksperts: Testēšana ar antigēnu eksprestestiem jāveic divreiz nedēļā (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Covid-19 siekalu tests. Ilustratīvs foto
Covid-19 siekalu tests. Ilustratīvs foto Foto: AFP/SCANPIX

Optimāli testēšana ar antigēnu eksprestestiem Covid-19 noteikšanai jāveic divreiz nedēļā, pirmdien, pašvaldību un sociālās aprūpes centru (SAC) pārstāvjiem stāstot par testu lietošanu, Latvijas Pašvaldību savienības videokonferencē atzina Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) laboratorijas galvenais speciālists Sergejs Ņikišins.

 

Viņš klāstīja, ka testa veikšana un rezultātu saņemšana prasa aptuveni 30 minūtes. Testa veikšanu drīkst uzticēt tikai speciāli apmācītam medicīnas personālam, uzsvēra Ņikišins. Vienlaikus viņš atzina, ka laboratorijas speciālisti ir gatavi nepieciešamības gadījumā apmācīt SAC mediķus testa lietošanā, jo jau iepriekš šādas apmācības notikušas valsts SAC "Rīga" filiāles "Ezerkrasti" speciālistiem.

Apmācīt testu lietošanā var arī piegādātāji. Pašlaik, kamēr valsts vēl nenodrošina centralizētu šādu testu piegādi, Latvijas tirgū jau ir pieejami eksprestesti, atzina Ņikišins, iegādes laikā aicinot pievērst uzmanību, vai tests ir validēts kādā no Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas valstīm, par ko jābūt attiecīgam protokolam.

RAKUS speciālists stāstīja, ka antivielu eksprestestu lietošana būtu lietderīga un efektīva divreiz nedēļā, lai gadījumā, ja "logā" starp testēšanas reizēm inficēšanās notikusi, to varētu "noķert". Vienlaikus šo testu pielietošana nenozīmē, ka SAC nebūtu jāturpina arī "klasiskā" testēšana, uzsvēra Ņikišins.

Savukārt Labklājības ministrijas Sociālo pakalpojumu departamenta direktors Aldis Dūdiņš konferences dalībniekus informēja, ka ministrija jau ir nosūtījusi Aizsardzības ministrijas specifikācijas antivielu eksprestestu iepirkumam, deleģējot arī savu pārstāvi iepirkuma izvērtēšanai. Kad testus SAC varētu saņemt, Dūdiņš precizēt nevarēja, taču norādīja, kas tas varētu būt pietiekami ātrā laikā.

Jau vēstīts, ka valdība atbalstīja eksprestestu veikšanu sociālās aprūpes iestādēs. Ministru kabinets konceptuāli vienojās centralizēti iepirkt un nodrošināt testus gan valsts, gan pašvaldību aprūpes institūcijās.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu