ZVA saņemti atsevišķi ziņojumi par Covid-19 vakcīnu blaknēm, mirušo nav (3)

Annija Petrova
, Re:Baltica/Re:Check
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:baltica

Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Sociālajā medijā Facebook popularitāti guvis kāds ieraksts, kurā apgalvots, ka “Latvijā jau ir pirmie mirušie no vakcīnām”. Tā nav taisnība. Zāļu valsts aģentūrā Re:Check norādīja, ka Latvijā līdz šim pēc Covid-19 vakcīnu saņemšanas nāves gadījumu nav bijis. Periodā, kurā kopumā vakcinēti vairāk nekā 16 tūkstoši cilvēku, saņemti 36 ziņojumi par blaknēm – sāpēm, apsārtumu, nogurumu, drudzi un citām īslaicīgām reakcijām, kas atbilst vakcīnu aprakstā minētajām.

Foto: Ekrānšāviņš

16. janvārī kāds lietotājs Facebook publicēja ierakstu ar tekstu:

“Lūdzu neļausim sevi vakcinēt, jo ir jau pirmie miruši Latvijā no vakcīnām.”

Komentāros cilvēki jautāja ieraksta autoram par informācijas avotu. Vispirms autors komentāros atbild: “Ir avots jo ir publicets lsm.” Sabiedrisko mediju portālā LSM šādu ziņu Re:Check par Latviju gan atrast neizdevās. Tad norāda, ka ziņas publicētas Facebook. Lai gan komentāros lietotāji norāda, ka tās ir muļķības, ar ierakstu dalījās vairāk nekā 1000 cilvēku. Līdzīgs ieraksts izplatīts arī krievu valodā. Tā autore rakstīja par kādas paziņas brāli, taču konkrētāku informāciju Re:Check atteicās sniegt. 

Zāļu valsts aģentūrā (ZVA)  Re:Check apstiprināja, ka apgalvotais par Latvijā mirušajiem no vakcīnām nav taisnība. ZVA pārstāve Dita Okmane informēja, ka “nav saņemts neviens ziņojums par nāvi pēc Covid-19 vakcīnas saņemšanas”. Ārstniecības personām ir pienākums ziņot ZVA par vakcīnu blaknēm, līdz ar to par šādiem gadījumiem aģentūrai noteikti būtu informācija, skaidroja iestādē.

Latvijā vakcinācija pret Covid-19 sākās 28. decembrī un tā ir brīvprātīga, tajā skaitā mediķiem. Veselības ministrija informēja, ka šobrīd Latvijā pret Covid-19 vakcinē tikai mediķus.

ZVA informēja Re:Check, ka līdz 18. janvārim saņemti 36 ziņojumi par Covid-19 vakcīnu blaknēm. Kopumā šajā periodā Latvijā vakcinēts 16 641 cilvēks, tātad par blaknēm ziņojis mazāk nekā 1% vakcinēto. Lielākoties novērotās blaknes ir jau zināmas un norādītas vakcīnas lietošanas instrukcijā un zāļu aprakstā, norādīja ZVA. Visbiežāk ziņojumos minētas  sāpes vakcīnas ievadīšanas vietā, apsārtums, tūska, limfmezglu jutīgums, kā arī vispārējas sūdzības par nogurumu, paaugstinātu temperatūru, drudzi, galvassāpēm, locītavu un muskuļu sāpēm, sliktu dūšu, tirpšanas sajūtu un miegainību. Ziņojumos norādīts, ka blaknes izzudušas dažu dienu laikā. “Līdzīgas šādas vakcīnu izraisītas reakcijas novērojamas arī citu vakcīnu lietošanas gadījumā,” norādīja Okmane. Vienā gadījumā vakcinētais cilvēks ticis īslaicīgi hospitalizēts saistībā ar paaugstinātu temperatūru un reiboni. 

Secinājums: Apgalvojums Facebook par it kā vakcīnas dēļ mirušiem cilvēkiem Latvijā neatbilst faktiem. Zāļu valsts aģentūrā informē, ka Latvijā nāves gadījumu pēc vakcīnas pret Covid-19 saņemšanu nav bijis. 

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu