Lietuvā ierosina izveidot nacionālo krīžu vadības centru (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Lietuvas Valsts aizsardzības padome ierosinājusi izveidot nacionālo krīžu vadības centru, atzīstot, ka pašreizējā divu līmeņu ārkārtējo situāciju pārvaldībā trūkst integrētas vadības un koordinācijas starp valsts un pašvaldību līmeņiem.

"Pašlaik krīžu un ārkārtējo situāciju pārvaldībā trūkst vadības; esošā divu līmeņu - vietējā un nacionālā - pārvaldība savstarpēji nav pietiekami integrēta, lai pieņemtu efektīvus, savlaicīgus, ātrus lēmumus, tāpēc nacionālais krīžu vadības centrs varētu būt risinājums," trešdien pēc padomes sēdes norādījis prezidenta Gitana Nausēdas padomnieks Darjus Kuliešus, kas ir arī šīs padomes sekretārs.

Pēc viņa teiktā, nacionālais krīžu vadības centrs varētu "uzraudzīt visus iespējamos krīžu un ārkārtējo situāciju riskus, kā arī gādāt par pienācīgu visas valstis un visu pašvaldību sagatavotību tiem".

Kā uzsvēris Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas priekšsēdētājs, "Tēvzemes savienības-Lietuvas kristīgo demokrātu" frakcijas deputāts Laurīns Kasčūns, nepieciešams izveidot integrētu krīzes vadības sistēmu, un, viņaprāt, šādam centram vajadzētu būt pakļautam valdībai, precīzāk, premjerministrei Ingrīdai Šimonītei, lai nodrošinātu pienācīga līmeņa centralizāciju un citu institūciju sasaisti.

"Pat šai laikā, Covid-19 gadījumā, būtu vajadzējis iedarbināt tobrīd jau esošos krīzes vadības elementus, taču tika izveidotas dažādas paralēlas struktūras, un tā tas turpinās joprojām. Tas apliecina, ka krīzes vadības sistēmas izveidei būtu jābūt vienam no stratēģiski svarīgākajiem jautājumiem,” viņš sacījis.

Kuliešus pastāstījis, ka priekšlikumi attiecībā uz to, kādai jābūt šā centra struktūrai, tiks izstrādāti līdz nākamajai Valsts aizsardzības padomes sēdei, bet nepieciešamos tiesību aktus plānots pieņemt Seima pavasara sesijā.

Lietuvas Valsts aizsardzības padomi veido valsts prezidents, premjers, parlamenta priekšsēdētājs, aizsardzības ministrs un bruņoto spēku komandieris. Padome izskata un koordinē nozīmīgākos Lietuvas valsts aizsardzības jautājumus.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu