Tirgotāji un valdības partneri: Jāļauj atsākt drošu tirdzniecību (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Valsts kanceleja

L:atvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK), Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK), Latvijas Reklāmas asociācija (LRA) un tirdzniecības uzņēmumi ir nosūtījuši vēstuli Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) un atbildīgajām ministrijām pieprasījumu ļaut valstī atsākt drošu tirdzniecību, pavēstīja LTRK sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Raiba.

Uzņēmējus pārstāvošās organizācijas uzsver, ka 2020.gada novembra sākumā starp tirdzniecības nozares dalībniekiem, tirdzniecības nozari pārstāvošajām organizācijām, Ekonomikas ministriju, Valsts policiju un pašvaldības policiju tika noslēgts memorands par sociāli atbildīgas politikas īstenošanu tirdzniecības nozarē. Memoranda mērķis ir tirdzniecības nozarē vienoti īstenot praksē piemērotākos pasākumus Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai atbilstoši faktiskajai vīrusa izplatības situācijai valstī.

Tomēr vēstules autoru ieskatā memoranda esamība nav kavējusi valdību "eksperimentēt ar dažādiem aizliegumiem un ierobežojumiem attiecībā uz tirdzniecību, ignorējot nozares viedokli, pieejamos datus, pandēmijas sākuma posmā 2020.gada pavasarī iegūto Latvijas tirgotāju pieredzi, kā arī ārvalstu pieredzi, nosakot un atceļot dažādus ierobežojumus".

"Domāju, ka nav pareizi turpināt "mocīt" tirdzniecības nozari un iedzīvotājus, lai gan nav pārliecinoši pierādījumi un dati, kas liecinātu, ka tirdzniecība nozīmīgi veicinātu Covid-19 izplatību.

Nu nav tā, ka mēs ejot uz veikalu un pērkot desu vai āmuru, 15 minūšu garumā uz vietas veikalā šo apspriežam ar nepazīstamiem cilvēkiem," sacīja LTRK valdes preikšsēdētājs Jānis Endziņš:

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka, izprotot kopējo situāciju, nozare ir sagatavojusi vēl Covid-19 drošākus un stingrākus tirdzniecības noteikumus, lai varētu izbeigt atļaut tirgot tikai noteiktas preces. "Domāju, ka visa tirdzniecības nozare būs ļoti frustrēta, ja arī šo pieeju valdība noraidīs," piebilda Endziņš.

LTRK un LDDK, kā arī tirdzniecības nozares asociācijas un tirdzniecības uzņēmumi sagatavoja priekšlikumus, kas tika iesniegti Ekonomikas ministrijā izvērtēšanai, tomēr valdības izplatītie paziņojumi un amatpersonu sniegtā informācija neviešot skaidrību, kad un pēc kādu nosacījumu izpildes varētu tikt pieņemts lēmums par darbības ierobežojumu atcelšanu.

Valdības partneru, nozares asociāciju un tirdzniecības uzņēmumu ieskatā, tirdzniecības uzņēmumi varēja un arī pašreiz var nodrošināt drošu tirdzniecību ar pilnu preču sortimentu, pilnībā ievērojot epidemioloģiskās drošības prasības.

Vēstule Kariņam, ekonomikas ministram Jānim Vitenbergam (KPV LV), veselības ministram Danielam Pavļutam (AP), finanšu ministram Jānim Reiram (JV) un Krīzes vadības koordinācijas grupas Covid-19 izplatības ierobežošanai vadītājam Valsts kancelejas direktoram Jānim Citskovskim sūtīta LTRK, LDDK LRA, uzņēmumu SIA "Depo DIY"; SIA "Bodybalt", SIA "Baltika Latvija", SIA "Jānis Roze", kā arī tirdzniecības centru "Valleta", "Dauga", "Rīga Plaza" un "Apelsīns" vārdā.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka no pagājušā gada 19.decembra visās tirdzniecības vietās katru dienu ir spēkā regulējums, kas līdz tam attiecās uz brīvdienām un svētku dienām, ļaujot tirgot tikai noteiktas preču grupas. Sākotnēji šis regulējums bija plānots līdz 11.janvārim, vēlāk to pagarināja līdz 25.janvārim, bet 19.janvārī valdības ministri konceptuāli vienojās pašreiz spēkā esošos ierobežojumus pagarināt vēl līdz 7.februārim.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu