Republikāņi lūdz atlikt Trampa impīčmenta tiesu līdz februārim (1)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps.
Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps. Foto: Reuters/ScanPix

ASV Senāta republikāņi lūguši demokrātiem atlikt bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa impīčmenta tiesu līdz februārim, lai Trampa advokātiem būtu laiks sagatavoties, vēsta raidorganizācija BBC.

ASV Pārstāvju palāta šomēnes nobalsoja par Trampa impīčmentu saistībā ar apsūdzību "musināšanā uz dumpi" sakarā ar viņa atbalstītāju iebrukumu ASV Kapitolijā 6.janvārī.

Tādējādi Tramps kļuva par pirmo prezidentu ASV vēsturē, kas impīčmentu piedzīvojis divas reizes. Viņš arī būs pirmais prezidents, kura impīčmenta tiesa notiks pēc amata atstāšanas.

Impīčments tiek ierosināts ASV Kongresa apakšpalātā Pārstāvju palātā, bet impīčmenta tiesa, kurā tiek lemts par prezidenta sodīšanu, notiek Kongresa augšpalātā - Senātā.

Trešdien, beidzoties prezidenta pilnvaru termiņam, Tramps no Vašingtonas devās uz Floridu. Viņš nepiedalījās sava pēcteča Džo Baidena inaugurācijas ceremonijā.

6.janvārī Tramps netālu no Baltā nama sarīkoja savu atbalstītāju mītiņu. Todien netālu esošajā Kapitolijā notika elektoru kolēģijas balsojuma sertificēšana - oficiālā prezidenta vēlēšanu rezultātu apstiprināšana. Tramps, kurš vairāku mēnešu garumā bija izteicis nepierādītas apsūdzības par masveidīgu krāpšanos vēlēšanās, mītiņa laikā savus atbalstītājus mudināja "mierīgi un patriotiski" darīt savu viedokli zināmu Kapitolijā. Tramps viņus mudināja "ellīgi cīnīties".

Trampa atbalstītāji iebruka ASV Kapitolijā. Haosā, kas izcēlās valdības ēkā, mira četri cilvēki, kuri bija ielauzušies Kapitolijā, kā arī viens no ēku apsargājošajiem policistiem.

ASV Senāta republikāņu mazākuma līderis Mičs Makonels ceturtdien telefonsarunā ar republikāņu senatoriem paziņoja, ka Pārstāvju palātas demokrātiem esot lūdzis impīčmenta apsūdzību nenodot izskatīšanai Senātā ātrāk par 28.janvāri. Pēc apsūdzības nodošanas izskatīšanai Senātā Trampam būs divas nedēļas laika, lai iesniegtu pirmstiesas aizstāvības pozīcijas. Ja demokrāti ievēros Makonela lūgumu, tad Trampa advokātiem argumenti būs jāiesniedz līdz 11.februārim, bet tiesa sāksies februāra vidū.

Republikāņiem, kuri trešdien zaudēja vairākumu Senātā, vajadzēs iegūt Senāta demokrātu vairākuma līdera Čaka Šumera piekrišanu.

Vairāki Pārstāvju palātas republikāņi balsoja par Trampa impīčmentu. Lai arī demokrāti tagad ar nelielu pārsvaru kontrolē Senātu, tiem būs nepieciešamas vismaz 17 republikāņu senatoru balsis, lai impīčmenta tiesā Tramps tiktu atzīts par vainīgu izvirzītajā apsūdzībā.

Neliels skaits republikāņu senatoru ir publiski pauduši gatavību balsot par Trampa notiesāšanu, taču vairums paudis šaubas par to, cik likumīga ir prezidenta impīčmenta tiesa pēc pilnvaru termiņa beigām.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu