Fotostāsts Mūsdienu Pompeji: zem vulkāniskajiem pelniem apraktā sala Filipīnās

Foto: AP/AFP/Reuters
TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X

Pirms gada Tāla vulkāna izvirdums noklāja tā pakājē esošo ciemu ar biezu vulkānisko putekļu kārtu. Līdzīgi kā Senās Romas pilsēta Pompeji, ko neilgi pēc mūsu ēras sākuma aprija Vezuva vulkāna izvirdums, arī Filipīnu ciemats nu ir sastindzis laikā.

2020.gada 12.janvārī netālu no Filipīnu galvaspilsētas Manilas izvirda ezera vidū esošais Tāla vulkāns, izmetot gaisā akmeņus, pelnus, tvaiku un biezus dūmu mākoņus. Vēlāk sekoja arī nelielas zemestrīces.

Foto: Aaron Favila / AP

Daudziem tūkstošiem cilvēku nācās evakuēties no vietas, kas kādreiz pulcēja tūristu pūļus. Daļai pēc izvirduma vairs nebija kur atgriezties - bieza vulkānisko putekļu kārta bija apklājusi mājas un skolas.

Foto: MARK R. CRISTINO / EPA

Tāla vulkāns joprojām nav mitējies - no krātera ceļas dūmu strūkliņas, zemi zem kājām sašūpo nelielas zemestrīces.

Kad sākās pērnā gada postošais vulkāna izvirdums, Tāla pakājē dzīvojošie vairāk nekā 5000 cilvēki paspēja evakuēties. Taču likteņa varā tika atstāti simtiem zirgu, govju un citu dzīvnieku.

Foto: Aaron Favila / AP

Kopumā no tuvējās apkārtnes evakuējās 376 000 cilvēku, daudzi no kuriem patvērumu rada patversmēs un vēlāk, kad briesmas atkāpās, atgriezās putekļiem klātajos ciemos un pilsētās. Taču vulkāniskā sala Tāla ezerā joprojām tiek uzskatīta par pārāk bīstamu, un tās iedzīvotājiem aizliegts atgriezties mājās.

Apmēram 50 ģimenes jau gadu dzīvo teltīs un piestrādā gadījuma darbos, lai nopelnītu pieticīgai iztikai. Vietējā ciema vecākais sola, ka šīs ģimenes drīzumā tikšot pārvietotas uz labākiem apstākļiem. 

Foto: MARK R. CRISTINO / EPA

Zvejnieks Rogelito Kakao regulāri apciemo vulkānisko salu, ko vēl pirms gada sauca par mājām. "Man pietrūkst mūsu iedzīves, taču tā tagad ir klāta ar vulkāniskajiem pelniem. Mūsu lopi - govs, cūka - un mūsu laiva un motori, tos visus aprijis vulkāna izvirdums. Es pēc tā visa ilgojos," viņš norāda aģentūras AP žurnālistiem.

Foto: Aaron Favila / AP

Luisa Silva dzīvoja Tāla vulkāna pakājē. "Pašlaik dzīve ir ļoti grūta. Mēs tā neesam pieraduši," viņa norāda. "Nezinām, ar ko sākt."

Viņa plāno atgriezties salā, tiklīdz valdība būs devusi atļauju to darīt, cerībā atgriezties pie iepriekšējā dzīvesveida - zemkopības un lopu audzēšanas, lai nodrošinātu sev iztiku. Kādreiz tūristi no vietējiem iedzīvotājiem varēja noīrēt zirgus, lai uz to mugurām dotos apskatīt iespaidīgo vulkāna krāteri.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu