Argentīnā stājas spēkā abortu legalizācijas likums (1)

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Argentīnā svētdien stājas spēkā likums, kas legalizē abortus.

Ar jauno likumu  atļauta aborta veikšana līdz 14 grūtniecības nedēļai un ilgāk gadījumos, kad grūtniecība iestājusies izvarošanas rezultātā vai apdraud sievietes dzīvību.

Atbilstoši līdzšinējam likumam, kas tika pieņemts vēl 1921.gadā, aborta veikšana bija krimināli sodāms noziegums. Sods bija paredzēts ne tikai ārstam, bet arī sievietei, kurai veikts aborts.

Aborti bija atļauti tikai īpaši noteiktos gadījumos, piemēram, izvarošanas gadījumā vai gadījumā, ja apdraudēta mātes dzīvība.

Jaunā likuma pieņemšana ir milzīgs sasniegums Argentīnas feministu kustībai, bet likumam ir arī daudz pretinieku sociāli konservatīvajā valstī.

Pāvests Francisks, kas arī ir argentīnietis, pirms likuma apstiprināšanas Argentīnas parlamentā pauda iebildumus pret to. Jauno likumu kritizējušas arī baznīcu organizācijas un konservatīvi noskaņotu mediķu un advokātu grupas.

Argentīnas sieviešu lietu ministre Elizabete Gomeza Alkorta atzinusi, ka likuma ieviešanā, visticamāk, nāksies saskarties ar pretestību un šķēršļiem.

Viņa pavēstīja, ka tiks atklāta īpaša telefona līnija, kur vērsties sievietēm, kas nevar piekļūt iespējai veikt abortu.

Ministre sacīja, ka

pašreiz par aborta veikšanu kriminālapsūdzības izvirzītas vairāk nekā 1500 sievietēm un ārstiem un šīs apsūdzības būtu jāatceļ.

Viņa sacīja, ka par abortu veikšanu aizturēto cilvēku skaits nav tik liels, bet precīzu skaitli nenosauca.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu