Igaunijas prezidente atsauc savu kandidatūru OECD ģenerālsekretāra amatam

LETA/ERR
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida atsaukusi savu kandidatūru Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) ģenerālsekretāra amatam.

Kā iemeslu šādam lēmumam Kaljulaida minējusi to, ka konsultācijās ar OECD dalībvalstīm noskaidrojies, ka ne visas valstis ir gatavas piekrist Kaljulaidas izvirzītajam nosacījumam par laiku, kad viņa būtu gatava stāties OECD ģenerālsekretāra amatā. Kaljulaida norādījusi, ka gadījumā, ja viņa tiktu izraudzītu par nākamo OECD ģenerālsekretāri, viņa šo amatu būtu gatava ieņemt nevis jūnijā, kad beigsies pašreizējā ģenerālsekretāra Anhela Gurrijas pilnvaru termiņš, bet tikai oktobrī, kad beigsies viņas pilnvaru termiņš Igaunijas prezidenta amatā.

"OECD ir organizācija, kurā jautājumi tiek risināti pēc vienprātības principa. Pēc konsultācijām ar dažādām OECD dalībvalstīm esmu sapratusi, ka ne visām der variants, ka gadījumā, ja tikšu izvēlēta par ģenerālsekretāri, amatu ieņemšu tikai pēc prezidenta pilvaru termiņa beigām. Tāpēc esmu atteikusies no tālākas cīņas par ģenerālsekretāra amatu," Kaljulaidas teiktais citēts prezidenta kancelejas izplatītajā paziņojumā.

Jau vēstīts, ka Igaunija Kaljulaidas kandidatūru OECD ģenerālsekretāra amatam izvirzīja 1.oktobrī.

Pašreizējais OECD ģenerālsekretārs, meksikāņu ekonomists un diplomāts Hosē Anhels Gurrija paziņojis, ka nekandidēs uz ceturto termiņu šai amatā, ko viņš ieņēmis kopš 2006.gada.

OECD, kas tiek dēvēta arī par bagāto valstu klubu, apvieno 37 pasaules valstis.

Igaunija organizācijai pievienojās 2010.gadā, Latvija - 2016.gadā un Lietuva - 2018.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu