ES robežsardze "Frontex" aptur operācijas Ungārijā

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Shutterstock

Eiropas Robežu un krasta apsardzes aģentūra "Frontex" trešdien paziņoja, ka aptur visas operācijas Ungārijā pēc Eiropas Tiesas decembrī pieņemta lēmuma, ka šī valsts pārkāpusi Eiropas Savienības (ES) tiesību aktus patvēruma jomā.

""Frontex" ir apturējusi visas savas operacionālās darbības uz vietas Ungārijā," paziņoja Varšavā bāzētās "Frontex" preses sekretārs Kriss Borovskis.

"Mūsu kopīgie centieni aizsargāt ES ārējās robežas var būt veiksmīgi tikai tad, ja mēs nodrošinām, ka mūsu sadarbība un darbības pilnīgi atbilst ES likumiem," teica Borovskis.

ES augstākā tiesa decembrī nolēma, ka "Ungārija nav izpildījusi saistības, kas tai atbilstoši ES aktiem ir procedūru jomā attiecībā uz starptautiskās aizsardzības nodrošināšanu".

Premjerministra Viktora Orbāna nacionālkonservatīvā valdība daudzus migrantus ievietoja tranzīta zonās, ierobežojot viņu tiesības pretendēt uz patvērumu. Ungārija neļāva migrantiem atstāt šīs zonas, kamēr tiek izskatītas viņu lietas, kā arī nenodrošināja īpašu aizsardzību nepilngadīgajiem un mazaizsargātajiem, norādīja tiesa.

Ja lūgums par patvēruma piešķiršanu tika noraidīts, dažos gadījumos "policija šos pilsoņus piespiedu kārtā eskortēja no žoga otras puses, kas bija uzsliets dažus metrus no robežas ar Serbiju, uz zemes joslu, kur nebija nekādas infrastruktūras".

Šādi tika pārkāpta ES direktīva, kas nosaka standartus nelegālo imigrantu pārvietošanai.

"Liedzot piekļuvi starptautiskajai aizsardzības procedūrai, iesniedzējus, kas piesakās šai procedūrai, nelikumīgi apcietinot tranzīta zonās un pārvietojot trešo valstu pilsoņus, kas nelegāli uzturas valstī, uz robežzonu, neievērojot garantijas, kas noteiktas atpakaļ nosūtīšanas procedūrai, ir pārkāpti ES akti," preses paziņojumā norādīja tiesa. 

ES iekšlietu komisāre Ilva Johansone tviterī nosauca "Frontex" paziņojumu par "apsveicamu". 

Nevalstiskā organizācija Ungārijas Helsinku komiteja otrdien pavēstīja, ka kopš minētā Eiropas Tiesas lēmuma Ungārija ir nosūtījusi atpakaļ vairāk nekā 4400 migrantu.

"Šis "Frontex" lēmums ir svarīgs, jo "Frontex" nekad nav apturējusi savas operācijas,"

sacīja Ungārijas Helsinku komitejas pārstāvis Andrāšs Lederers. Saskaņā ar viņa teikto "Frontex" bija spiesta rīkoties, lai nekļūtu par "līdzdalībnieci" Ungārijas darbībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu