Leiena vaino Dombrovski pie kļūdaina lēmuma par Covid-19 vakcīnām (25)

CopyLinkedIn Draugiem X
EK prezidente Urzula fon der Leiena
EK prezidente Urzula fon der Leiena Foto: Reuters

Eiropas Komisija (EK) piektdien publicēja priekšlikumus par to, kā varētu kontrolēt Eiropas Savienībā caur Ziemeļīriju ienākošos Covid-19 vakcīnu sūtījumus, kas nonāca pretrunās ar "Brexit" sarunās panākto vienošanos, ka Īrijas-Ziemeļīrijas robežai  jāpaliek atvērtai. Dažas stundas pēc publicēšanas priekšlikumi tika atsaukti.

EK prezidente Urzula fon der Leiena pie notikušā vainoja savu izpildvietnieku, ES tirdzniecības komisāru Valdi Dombrovski, vēsta raidorganizācija "Bloomberg".

"Varu jums pateikt, ka šo jautājumu vadīja viens kabinets un tas bija priekšsēdētāja izpildvietnieks Valdis Dombrovskis, jo viņš ir atbildīgs par  tirdzniecību," pirmdien Briselē žurnālistiem norādīja EK galvenais runasvīrs Ēriks Mamers. "Šī shēma ir Dombrovska kunga, viņa kabineta un viņam pakļauto komisijas dienestu atbildība."

Leiena pēdējā laikā tikusi kritizēta par steigā pieņemtajiem pasākumiem, kas vakcīnu ražotājiem uzliek pienākumu prasīt atļauju, lai tie drīkstētu ES teritorijā saražotās vakcīnas sūtīt uz citām valstīm. Sākotnējais priekšlikums paredzēja papildināt "Brexit" vienošanos ar ārkārtas nosacījumu, ka varētu tikt ieviesti ierobežojumi starp ES sastāvā esošo Īriju un Ziemeļīriju, kas ir Apvienotās Karalistes sastāvdaļa. Šī ideja saniknoja Dublinu, Londonu un Belfāstu. 

Piektdienas vakarā Leiena paziņoja par atsacīšanos no nosacījuma. Tas bija jaunākais gadījums komunikācijas un politisko kļūmju sērijā, cenšoties labot lēno un nereti haotisko ES vakcinācijas programmas īstenošanu, un ES amatpersonas prātoja, kurš šajā situācijā kļūs par grēkāzi, norāda "Bloomberg".

Izdevums norāda, ka Dombrovskis divas dienas pirms priekšlikuma publicēšanas publiski izteicās, ka neesot nekādu plānu ierobežot vakcīnu eksportu.

Komentējot Mamera teikto, Dombrovskis norādīja, ka ES tirdzniecības komiteja esot rīkojusies "pēc attiecīgo kabinetu un Komisijas dienestu lūguma - un ar to līdzdalību -, lai risinātu ar sabiedrības veselības jomu saistītās bažas".

"Bloomberg" norāda, ka ES komisāru vidū esot bijušas domstarpības par Leienas lēmumu noteikt prasību, ka vakcīnu ražotājiem jāprasa atļauja, lai eksportētu ES teritorijā saražotās vakcīnas.

Eiropas Parlaments (EP) Dombrovski ES tirdzniecības komisāra amatā apstiprināja oktobrī. Dombrovskis šajā postenī nomainīja īru Filu Hoganu, kurš augustā bija spiests atkāpties pēc skandāla, ko izraisīja, pārkāpjot Īrijā Covid-19 krīzes dēļ noteiktos ierobežojumus.

Vakcinācija ES notiek salīdzinoši lēni, radot neapmierinātību ar Covid-19 ierobežojumu turpināšanos. ES dalībvalstīs izmantotas tikai 2,8 vakcīnas devas uz katriem 100 cilvēkiem, kamēr Apvienotajā Karalistē šis rādītājs ir 14,2,  bet ASV - 9,7.

Aģentūra "Bloomberg" vēsta, ka nav izskanējuši plašāki aicinājumi Leienai vai citām ES amatpersonām uzņemties lielāku atbildību par pieļautajām kļūdām saistībā ar vakcīnu eksporta kontroles plānu.

Īrijas ārlietu ministrs Saimons Kovenijs intervijā RTE sacīja, ka joprojām uzticas Leienai.

"Viņas labā jāteic, ka viņa rīkojās, lai izlabotu kļūdu, tik ātri, cik varēja," norādīja ministrs.

Kovenijs sacīja, ka "ļoti paviršo" kļūdu pieļāva neliels cilvēku loks, kas centās rast tehnisku risinājumu vakcīnu eksporta jautājumam, pietiekami neapdomājot politiskās sekas.

Savukārt vācu žurnāls "Der Spiegel" bijis daudz nesaudzīgāks pret Leienu, norādot, ka

viņa izvairās uzņemties atbildību par EK pieļautajām kļūdām vakcīnu sagādes procesā un faktu, ka ES dalībvalstis vakcinācijā krietni atpaliek no ASV, Izraēlas un Lielbritānijas.

Turklāt "Der Spiegel" vēsta, ka šī nav pirmā reize Leienas karjerā, kad viņa izvairās no atbildības.

Ikreiz stājoties jaunā vadošā amatā, Leiena rada priekšstatu, ka darīs visu labāk un citādāk nekā viņas priekšteči, bet, kad pienāk laiks risināt problēmas, viņa parasti jau ir citā amatā, raksta "Der Spiegel". Žurnāls minējis vairākus piemērus Leienas karjerā, kad viņas ierosināto reformu praktiskās sekas un problēmas nācies risināt viņas pēctečiem amatos, kamēr Leiena jau pavirzījusies tālāk pa karjeras kāpnēm.

Taču šoreiz situācija ir citāda, norāda "Der Spiegel", jo Leienai nav īsti kurp virzīties tālāk no EK prezidenta amata un politisko lēmumu sekas pandēmijas ietekmē tagad kļūst visiem redzamas pāris nedēļu, nevis gadu laikā.

"Der Spiegel" pauž viedokli, ka Leiena nonākusi sarežģītā situācijā un turpmākās nedēļas var izšķirt viņas nākotni politikā.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu