"Tet" prasa viest skaidrību par pārtraukto Krievijas kanālu izplatīšanas tiesību turētājiem Latvijā (8)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Tet" valdes priekšsēdētājs Uldis Tatarčuks
"Tet" valdes priekšsēdētājs Uldis Tatarčuks Foto: Zanda Seņkova/LETA

Telekomunikāciju uzņēmums SIA "Tet" ir vērsies pie Valsts drošības dienesta (VDD), Finanšu izlūkošanas dienesta, kā arī Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP), aicinot viest skaidrību par to, kas ir patiesais kanālu "Pirmais Baltijas kanāls" ("PBK"), "NTV Mir Baltic", Ren TV Baltic", "Kinokomediya" un "Kinomiks" izplatīšanas tiesību turētājs Latvijā, pavēstīja "Tet" pārstāve Lāsma Trofimova.

"Tet" arī aicina izvērtēt, vai likuma izpratnē ir pieļaujama līgumu slēgšana ar konkrēto kanālu pārstāvjiem.

"Tet" valdes priekšsēdētājs Uldis Tatarčuks uzsvēra, ka uzņēmums jau vairākkārt vērsies pie iestādēm, kurām nosūtīta vēstule, lai panāktu, ka tiesību akti tiek ievēroti pēc būtības, kā arī veicināt ētiskas uzņēmējdarbības praksi Latvijā.

"Mūsu rīcībā esošā informācija jeb, precīzāk, tās trūkums, liecina par necaurspīdīgu biznesa praksi,

kas nav pieņemama, nesaskan ar "Tet" vērtībām, un nostāda mūs situācijā, kad nevaram būt pārliecināti par darījuma noslēgšanas atbilstību piemērojamiem normatīvajiem aktiem. Uzskatām, ka mums kā tirgus līderim ir jāvērš konkrēto iestāžu uzmanību, aicinot izvērtēt, kas ir patiesais norādīto kanālu izplatīšanas tiesību turētājs Latvijā, atbilstoši normatīvajiem aktiem un ētiskai komerciālai praksei," sacīja Tatarčuks.

"Tet" vārdā viņš aicināja NEPLP sadarbībā ar tiesībsargājošām iestādēm pēc iespējas ātrāk izvērtēt konkrēto situāciju un rast skaidrību, radot vienlīdzīgus tirgus nosacījumus visiem tirgus dalībniekiem.

Uzņēmumā arī atgādināja, ka satura jautājumi ir medijus un TV kanālus uzraugošo iestāžu kompetencē un pārziņā. Kamēr kanāliem ir spēkā esoša NEPLP apraides vai retranslācijas atļauja,

jebkurš TV operators ir tiesīgs paļauties, ka atbildīgās institūcijas ir izvērtējušas kanālu saturu un atzinušas to par atbilstošu likumiem un nacionālās drošības interesēm.

Kā skaidroja Trofimova, starp "Tet" un "Tem LV" 2020.gada 10.janvārī tika noslēgts TV kanālu retranslācijas licences līgums, atbilstoši kuram "Tem LV" nodrošināja Tet licenci retranslēt TV kanālus "PBK", "Ren TV Baltic", "NTV Mir Baltic", "Kinokomediya", kā arī paredzēja īpašus nosacījumus attiecībā uz iespēju pievienot retranslējamo TV kanālu sarakstam "Kinomiks" un "Dom Kino" (Baltijas versiju, ar priekšnosacījumu, ka NEPLP atļautu šī TV kanāla izplatīšanu). Līguma termiņš beidzās šā gada 31.janvārī.

Izvērtējot jautājumu par saskaņā ar licences līgumu retranslējamo TV kanālu turpmāko retranslēšanu pēc šā gada 31.janvāra, "Tet" veica saraksti ar "Tem LV", lai pārliecinātos par kanālu izplatītāja pilnvarām, kā arī par to, ka licences līguma ietvaros no "Tet" saņemtie finanšu līdzekļi nenonāk tādu juridisku vai fizisku personu rīcībā, kuras ir Latvijas, ES vai Ziemeļatlantijas līguma organizācijas dalībvalsts noteikto sankciju subjekti, kā arī, lai saņemtu informāciju par juridiskajām un fiziskajām personām, kurām "Tem LV" pārskaita "Tet" samaksātos finanšu līdzekļus par Licences līguma ietvaros veikto TV kanālu retranslāciju, norādot visu finansējuma saņēmēju īpašnieku ķēdi un patiesā labuma guvējus.

Vienlaikus "Tet" ieskatā saņemtā informācija bija pretrunīga un saturēja potenciāli aizdomīga darījuma pazīmes. Tostarp "Tet" īsi pirms līguma termiņa beigām saņēma atbildi no "Tem LV", kurā norādīts, ka 2021.gada 31.janvārī beidzas Licences līgums un no šā gada 1.februāra ar "Tem LV" izplatīto kanālu izplatīšanu nodarbosies SIA "FoxVision", un šo jaunizveidoto uzņēmumu pārstāvēs pilnvarotā persona, kura pārstāv arī "Tem LV".

Atbilde uz citiem "Tet" uzdotajiem jautājumiem netika saņemta.

"Tet" šā gada 28.janvāra vēstulē informēja "Tem LV", ka izvērtēs iesniegto informāciju, ka minēto TV kanālu izplatīšanu turpmāk nodrošinās "FoxVision", veicot pilnvērtīgu piegādātāja un sadarbības nosacījumu risku izvērtējumu atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

Dienu vēlāk saņemta "Tem LV" vēstule, kurā norādīts, ka "Tem LV" ir tiesības izsniegt atļauju retranslēt TV kanālus "PBK", "REN TV Baltic", "NTV Mir Baltic", "Kinokomediya" un pārstāvēt šos kanālus attiecībās ar "Tet" līdz šā gada 28.februārim, un šo kanālu retranslācijas atļauja ir spēkā līdz šim datumam.

Pie šādiem apstākļiem "Tet" nav guvis juridiski pamatotu pārliecību par fizisku vai juridisku personu, kas pārstāv kanālus "PBK", "REN TV Baltic", "NTV Mir Baltic", "Kinokomediya" Latvijā, pilnvarām, iespējamiem darījumiem starp kanālu pārstāvjiem, kā arī, nav pārliecības, kas ir šāda darījuma patiesā labuma guvēji, kas uzņēmumam ir jāpārbauda atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem.

Tādēļ "Tet" vēstulē atbildīgajām iestādēm prasa izvērtēt SIA "Tem LV" un SIA "FoxVision" iespējamo darījumu par retranslācijas un kanālu izplatīšanas tiesību nodošanu no Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma, kā arī no Starptautisko un Latvijas nacionālo sankciju likuma prasību viedokļa.

Tāpat "Tet" prasa noskaidrot, kas ir patiesais "PBK", "Ren TV Baltic", "NTV Mir Baltic", "Kinokomediya" un "Kinomikss" izplatītājs Latvijā,

tādējādi noskaidrojot tostarp, vai NEPLP retranslējamo kanālu sarakstā iekļautā informācija ir pašreiz patiesībai atbilstoša.

Vēstulē aicināts arī noskaidrot, vai ir pieļaujama retranslācijas līgumu slēgšana par augstākminēto kanālu apraidi ar SIA "FoxVision", ņemot vērā par uzņēmumu zināmos faktus. "Tet" vēlas uzzināt, vai šos kanālus retranslējošo maksas TV pakalpojumu sniedzēju rīcībā ir visa nepieciešamā informācija, kuras iegūšanu pieprasa piemērojamie normatīvie akti.

Vienlaikus "Tet" pieprasa noskaidrot, vai, maksājot kanālu izplatītājam licences maksu par kanālu retranslāciju, saņemtie finanšu līdzekļi netiek nodoti vai nenonāk tādu juridisku vai fizisku personu rīcībā, kuras ir Latvijas, Eiropas Savienības (ES) vai Ziemeļatlantijas līguma organizācijas dalībvalsts noteikto sankciju subjekti.

Atbildīgās iestādes tiek aicinātas arī izvērtēt informāciju par juridiskajām un fiziskajām personām, kurām kanālu izplatītājs pārskaita finanšu līdzekļus par licences līguma ietvaros veiktu TV kanālu retranslāciju, norādot visu finansējuma saņēmēju īpašnieku ķēdi un patiesā labuma guvējus, un pieņemt atbilstošus, visiem tirgus dalībniekiem saistošus lēmumus.

Jau vēstīts, ka neskaidrību par TV kanālu pārstāvības tiesībām un bažām par sankciju režīma neievērošanu dēļ "Tet" pārtrauca "PBK", "NTV Mir", "Ren TV Baltija", "Kinokomediya" un "Kinomiks" retranslāciju, aizvietojot tos ar citiem līdzvērtīgiem TV kanāliem.

Neskatoties uz ilgstošiem un vairākkārtējiem informācijas pieprasījumiem, "Tet" nav pieejama juridiski pamatota informācija par TV kanālu "PBK", "NTV Mir", "Ren TV Baltija", "Kinokomediya" un "Kinomiks" retranslācijas tiesību izplatītājiem Latvijā. Līdz ar to nav iespējams veikt pienācīgu risku izvērtējumu, kā to pieprasa piemērojamie likumi (tostarp Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma un Starptautisko un Latvijas nacionālo sankciju likuma izpratnē). Televīzijas kanālu izplatītājs ir SIA "Tem LV" - viens no SIA "Baltijas mediju alianses" uzņēmumiem.

No 1.februāra "Tet" televīzijas pakalpojumu piedāvājumā nav pieejami televīzijas kanāli "PBK", "NTV Mir", "Ren TV Baltija", "Kinokomedija" un "Kinomiks". "Tet" aicina kvalitatīvu un līdzvērtīgu saturu skatīties kanālos LTV7, 1+2, 3+, Mir, TVCi, Dozhdj, UATV, Zdorovoe TV, Eureka HD, Pjatnica, Current Time, TV21.

Vēstīts arī, ka Rīgas tiesas apgabala prokurors Aldis Lasmanis ir uzrādījis apsūdzību SIA "Baltijas mediju alianse" (BMA) līdzīpašniekam Oļegam Solodovam un viņa līdzgaitniekam Margusam Merimā kriminālprocesā par starptautisko sankciju pārkāpšanu.

Prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka apstiprināja, ka prokurors pērn novembrī uzrādījis apsūdzības divām fiziskām personām. Apsūdzības uzrādītas pēc Krimināllikuma panta par starptautisko organizāciju un Latvijas noteikto sankciju pārkāpšanu.

Tāpat prokurors lēmis par procesa par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu divām juridiskajām personām turpināšanu.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu