Ielās mierīgāk nekā sociālajos tīklos (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Kamēr lielākā daļa no mums pēc aktīvas darba nedēļas ilgi gaidītās brīvdienas pavada atpūšoties vai slēpojot, Edgars kopā ar citiem kolēģim no Zemessardzes sniedz atbalstu policijai, uzraugot mājsēdes jeb komandantstundas ievērošanu. 

TVNET, atbalstot sociālo tīklu iniciatīvu “SakuLieluPaldies”, turpina stāstu sēriju par cilvēkiem, kuri strādā pandēmijas frontes pirmajās rindās.

“Būt daļai no Zemessardzes man ir ne tikai liels gods, bet arī personisks izaicinājums gan fiziski, gan emocionāli. Pieredze, ko guvu, patrulējot ar policiju, sniedza man jaunu pieredzi un praktisku treniņu, pielietot Zemessardzes apmācībās iegūtās zināšanas,” saka Edgars Kudiņš.

Ja patrulēšana ielās lielākoties aizvadīta mierīgi, tad par agresivitāti sociālajos tīklos, ar kuriem saistīta Edgara profesionālā ikdiena, viņš saskaras diendienā.

Apzināta izvēle militārajā dienestā

Edgaram ir 30 gadi un nedz karjera, nedz izglītība nav saistīta ar militāro jomu. Tāpat kā lielākajai daļai jauno speciālistu arī Edgaram darba diena aizrit ofisā pie datora. Viņš strādā bankā Citadele par sociālo mediju komunikācijas projektu vadītāju un ikdienā ir cilvēks, kurš stāv aiz bankas sociālo tīklu profiliem.

Par zemessargu Edgars kļuva pirms četriem gadiem, taču interese par militāro dienestu radusies vēl sēžot skolas skolā. “Sākotnēji bija doma pēc mācībām vidusskolā veidot karjeru militārajā dienestā. Tomēr drīz vien sapratu, ka tas nebūs man piemērotākais dzīvesveids un nespēšu tam veltīt 24 stundas diennaktī un septiņas dienas nedēļā. Izvēlējos kaut ko pilnīgi pretēju un samērā tradicionālu - nolēmu studēt sabiedriskās attiecības un mārketingu, kā rezultātā pēdējos divus gadus strādāju bankā.”

Tā brīvdienas Edgars var veltīt savai patriotiskajai sirdslietai – Zemessardzei, bet darba dienās doties uz darbu. “Tiesa gan došanās uz darbu šobrīd ir nosacīta, jo tā sakritis, ka lielāko daļu no nostrādātā laika esmu pavadījis strādājot attālināti. Jau kopš pagājušā gada marta lielākā daļa darbinieku bankā strādā attālināti. Nav gadījies arī dzirdēt, ka kāds manas komandas kolēģis būtu saslimis ar Covid-19 un domāju, ka tas lielākoties ir pateicoties tam, ka darba devējs nodrošina mums iespēju strādāt no mājām.”

Vai dienestu Zemessardzē var apvienot ar jebkuru darbu? “Pamata darba vietas sapratne un atsaucība ir svarīga. Man ar to ir paveicies, piemēram, kad biju patruļā ar policiju, lai ievērotu mājsēdes ievērošanu, pirmdienas pirmo pusi pēc dežūras varēju atpūsties un nepiedalīties rīta sanāksmē.”

Unikālā patrulēšanas pieredze

Zemessargus var atpazīt pēc militārās formas un spilgtām vestēm ar uzrakstu Zemessardze.

“Dienā, kad piedalījos patrulēšanā, galvenajā bāzē ierados vēl pirms plkst. 22.00. Tur mums tiek izdalīts ekipējums un dotas norādes par pilsētas daļām, kuras šonakt būs mūsu pārraudzībā. Tad kopā ar valsts policijas darbiniekiem devāmies apgaitā. Lielākoties nakts bija mierīga un cilvēki ievēroja mājsēdi. Tomēr no kolēģiem ir dzirdēts, ka atsevišķos gadījumos komandantstundas laikā ielās sastaptie cilvēki protestē un izturas agresīvi,” stāsta Edgars.

“Manas dežūras laikā ielās sastaptajiem cilvēkiem lielākoties bija pamatojums tur atrasties. Piemēram, nācās aizrādīt vīrietim, kurš bija izvedis pastaigā suni. Jāatceras, ka suni drīkst izvest ārā absolūtas nepieciešamības gadījumā, un tas jādara maksimāli ātri, kā arī tuvu dzīvesvietai. Tāpat bija vīrietis ceļā uz lidostu, taču, ja ir aizpildīts pašatļaujas dokuments, kurā uzrādīts attaisnojošs iemesls, nevienu nesodām. Piebildīšu, ka pateicoties mājsēdes režīma ieviešanai, policijai izdevies aizturēt jau vairākus dzērājšoferus.”

Svarīgs ģimenes atbalsts

Edgars ar kolēģiem secinājis, ka lielākā daļa cilvēku ievēro mājsēdi un arī tie, kuriem nākas aizrādīt par nepamatotu atrašanos uz ielas, ņem vērā norādes. “Visvairāk policijas darbs un arī Zemessardzes dalība šāda veida uzdevumos tiek kritizēta internetā, sociālajos tīklos. Man tas raisa pārdomas, jo mēs pildām savus pienākumus un viss, ko darām, ir tikai pašu cilvēku un sabiedrības labā. Šādi ierobežojoši mehānismi ir pieņemti tikai slimības izplatības ierobežošanai, nevis, lai apspiestu sabiedrību un pārkāptu kāda tiesības.”

Vai ģimene ir priecīga, par dienestu Zemessardzē? “Ģimene mani atbalsta. Man ir vairāki paziņas un draugi, tajā skaitā arī meitenes, kuri ir izgājušas apmācības Zemessardzē. Esmu gatavs piedalīties naktssardzes patruļās arī turpmāk, kamēr vien tas būs nepieciešams. Manuprāt, šis ir labs veids kā paust un darbos apliecināt savu patriotismu pret Latvijas valsti - reāli palīdzēt un iesaistīties, nevis gausties par sarežģīto situāciju. Nav cita risinājuma - tikai kopīgiem spēkiem un, pateicoties sabiedrības solidaritātei, mēs spēsim izkļūt no šīs krīzes,” secina Edgars Kudiņš.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu