ASV Senāts attaisno Trampu impīčmenta prāvā (15)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV Senāts Trampa impīčmenta sēdē
ASV Senāts Trampa impīčmenta sēdē Foto: AP/Scanpix

ASV Senāts sestdien attaisnoja Trampu pret viņu ierosinātajā impīčmenta prāvā, jo vajadzīgo 67 balsu vietā par impīčementu nobalsoja tikai 57 senatori. 43 republikāņi nobalsoja pret.

Lai Tramps tiktu notiesāts, šādam lēmumam Senātā bija jāsaņem 67 no 100 senatoru balsīm.

Trampa attaisnošana kļuva neizbēgama, kad tapa skaidrs, ka demokrātu izteiktajam nosodījumam par kūdīšanu ieņemt Kapitolija ēku pievienosies tikai 7 republikāņu partijas pārstāvji. Jau iepriekš bija prognozēts, ka process noslēgsies tieši sestdien.

Pirms noslēguma debašu uzsākšanas process uz dažām stundām bija apturēts, jo Pārstāvju palātas apsūdzības komanda paziņoja, ka vēlas izsaukt lieciniekus, daudziem ar to sagādājot pārsteigumu.

Savukārt Trampa advokāti draudēja, ka izsauks paši savus lieciniekus, arī Pārstāvju palātas spīkeri Nensiju Pelosi, viceprezidenti Kamalu Harisu un citus.

Demokrātu līderis Senātā Čaks Šumers pēc balsošanas paziņoja, ka „pirmo reizi ASV vēsturē sēdes dalībnieki bija liecinieki ASV konstitūcijas pārkāpumiem”.

Tikmēr Senāta republikāņu līderis Mičs Makonels vērsa uzklausīšanas dalībnieku uzmanību uz to, ka demokrātu piedāvāto formulējumu "atbildība par kūdīšanu" nevar attiecināt uz Trampa runām Kapitolija uzbrukuma laikā un pēc tā.

Tramps, kas kopš aiziešanas no amata 20.janvārī dzīvo noslēgtībā savā klubā Floridā,  sestdien pauda gandarījumu par attaisnošanu impīčmenta prāvā, tomēr pašu procesu dēvēja par "kārtējo fāzi mūsu valsts lielākajās raganu medībās".

"Nevienam prezidentam nav bijis jāiet cauri kaut kam tādam," norādīja 74 gadus vecais republikānis.

"Mūsu vēsturiskā, patriotiskā un skaistā kustība, lai padarītu Ameriku atkal diženu, ir tikai sākusies," paziņojumā apliecināja Tramps.

"Nākamajos mēnešos man būs daudz kas, ar ko dalīties ar jums, un es ar nepacietību raugos uz to, lai turpinātu šo brīnišķīgo ceļojumu kopā un visai mūsu tautai panāktu Amerikas diženumu," norādīja bijušais prezidents.

Trampa otrā impīčmenta prāva ir pirmā reize ASV vēsturē, kad impīčmenta process notiek pret prezidentu, kas amatu jau ir pametis.

Pārstāvju palāta 25.janvārī iesniedza Senātam impīčmenta apsūdzības slēdzienu, kurā Tramps tiek apsūdzēts "musināšanā uz dumpi" sakarā ar viņa atbalstītāju iebrukumu ASV Kapitolijā 6.janvārī.

Pirmā impīčmenta procesa gaitā, kas 2019.gadā sākās pēc tam, kad Tramps bija iesaldējis 391 miljonu dolāru lielo drošības jomas palīdzību Ukrainai, ko Kongress jau bija apstiprinājis, republikāņu kontrolētais Senāts Trampu attaisnoja.

Tāpat kā pirmajā impīčmenta prāvā, Tramps attiecies ierasties Senātā sniegt liecības.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu