Japandi stila vēsmas tavā mājoklī

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zoe Mowat Aiizome

Varētu šķist, ka Japānai un Skandināvijai ir maz kā kopīga, taču, kas attiecas uz interjera dizainu, atrodams daudz līdzību. Gan japāņu, gan skandināvu dizains ir vērsts uz vienkāršību, dabiskiem elementiem un komfortu, tāpēc var novērot, ka arvien vairāk dizaineru šos dizaina stilus apvieno, un šobrīd tas ir zināms kā japandi. Lūk, daži padomi, kā to integrēt savā mājoklī.

Austrumu un Rietumu mikslis, japandi ir skandināvu funkcionalitātes un japāņu piezemētā minimālisma apvienojums, kas rada perfektu funkcijas un formas sajaukumu, koncentrējoties uz tīrām līnijām, gaišām telpām un gaišām krāsām, tomēr izvairās no minimālisma stila vēsuma, izmantodams faktūras, piemēram, teksturētu koku un ar rokām darinātu keramiku, lai interjerā ieviestu komfortu un siltumu.

Japandi dizains balstās kvalitātē un ilgtspējībā. Cilvēki arvien vairāk meklē videi draudzīgākus interjera risinājumus, tāpēc japandi pieprasījums nav pārsteidzošs.

Ja skandināvu dizains ir pazīstams, tad noteikti ir nācies saskarties ar jēdzienu “hygge”. Tā ir skandināvu omulības un mājīguma koncepcija – tās filozofija ir jebkura brīža padarīšana par ko īpašu, tostarp arī mājvietas labiekārtošanu par miera un komforta oāzi. Japandi šo skandināvu koncepciju papildina ar japāņu jēdzienu “wabi sabi”, kas nozīmē pieticību un atturību kā dizainā, tā arī dzīves uztverē. Abu estētiku apvienojums rada vieglu un izsmalcinātu stilu.

Foto: Norm Architects

Apvieno abu dizainu mēbeles

Gan skandināvu, gan japāņu mēbelēm ir tīras līnijas, un tās galvenokārt ir funkcionālas, taču pastāv dažas atšķirības: skandināvu mēbeles parasti ir gaišos toņos, savukārt japāņu mēbeles bieži mēdz būt tumšākās krāsās un elegantākas formas. Mēģiniet sajaukt abus šos stilus - nevilcinieties izmantot dažādas koka nokrāsas un sajaukt izliektas un taisnas līnijas, tas radīs dziļumu un daudzveidību.

Foto: Magdalena Keck

Izvēlies funkcionālus dekorus

Dekorus izvēlies rūpīgi un, galvenais, ne pārlieku daudz. Vienkāršais un minimālais dizains ir estētiski saistošs, tomēr balstās funkcionalitātē. Skandināvu stila aksesuāru uzdevums lielākoties ir radīt mājīgumu – mīksti paklāji, lieli spilveni un segas. Savukārt japāņu aksesuāri parasti ir funkcionāli priekšmeti – trauki un vāzes. Japandi apvieno abus, taču saglabā vienkāršību un minimālismu. Skaistumam jāiet roku rokā ar praktiskumu.

Foto: Digsdigs.com

Izmanto kontrastējošas krāsas

Kontrasts vienmēr ir būtisks interjera veidošanā, un tas attiecas arī uz japandi. Japandi izmanto rāmu un nomierinošu krāsu paleti – skandināvu gaišos, dabiskos koka un neitrālos pasteļkrāsu toņus savienojumā ar japāņu stilam raksturīgajiem dziļākiem toņiem – antracīta pelēko, indigo, smaragdzaļo un pat melnu.

Foto: Elton Rocha

Dod priekšroku vienkāršībai

Atbrīvoties no liekajām mantām ir svarīgs solis pretī japandi stilam. Interjera fokuss ir tīras līnijas un atvērta telpa. Ja minimālisms nespēj rast vietu jūsu dzīvesveidā, tad ieteicams izmantot dabīgu materiālu un krāsu kastes un konteinerus, lai radītu tīras un organizētas telpas iespaidu. Attiecībā uz dekoriem izvēlies kvalitāti, nevis kvantitāti.

Foto: Farrels

Izvēlies dabīgus materiālus

Dabīgi materiāli jau izsenis ir bijuši raksturīgi gan Japānas, gan Ziemeļvalstu interjeram. Ieteicams izvēlēties dabīgus un ne līdz galam apstrādātus materiālus. Piemēram, koks ir svarīgs materiāls gan japāņu, gan skandināvu stilā, tāpēc arī gaišas un tumšas koksnes sajaukums ir labs veids, kā radīt jau iepriekš minēto kontrastu. Kā arī būtiski ir augi, kas var palīdzēt mīkstināt, reizēm pārāk, vienmuļās un tīrās minimālisma līnijas un radīt dzīvību telpā.

Foto: Côté Maison

Radi brīvu vietu telpā

Japāņu mēbeles, iespaidojoties no tradicionālās kultūras, mēdz būt zemas. Zemie elementi rada patieso telpas izjūtu un miera sajūtu – tie ir ideāli piemēroti japandi stilam. Piemēram, augsta skapja vietā var izvēlēties zemu bufeti vai virtuvē iztikt bez sienas skapjiem, lai atstātu brīvu telpu virs darba virsmas. Vēl viens veids, kā radīt telpas sajūtu, – pārliecināties, vai ir pietiekami daudz pārvietošanās vietas ap un starp mēbelēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu