ES vienojas par 500 miljonu vakcīnas devu piegādi (3)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: peterschreiber.media, Shutterstock.

Vācijas vakcīnu ražotājs "BioNTech" un tā ASV partneri "Pfizer" piegādās Eiropas Savienībai (ES) papildus 200 miljonus Covid-19 vakcīnas devu, bet ar uzņēmumu "Moderna" vienojusies par 300 miljoniem vakcīnas devu.

Eiropas Komisija (EK), kas pasūta Covid-19 vakcīnas ES 27 dalībvalstu vārdā un tās izplata, janvārī jau palielināja 2021.gada iespējamo pasūtījumu maksimumu līdz 600 miljoniem devu.

Līdz ar pabeigto vienošanos, kas tika izziņota trešdien, ES stingri apņemas pasūtīt kopumā 500 miljonus devu, ar iespēju EK pieprasīt vēl 100 miljonus.

"Mēs nepagurstoši strādājam, lai atbalstītu tālāku vakcinācijas kampaņu izvēršanu Eiropā un pasaulē, paplašinot ražošanas jaudas," norādīja "Pfizer" vadītājs Alberts Burla.

Vienošanās ļauj līdz gada beigām ar šīm vakcīnām potēt vismaz 250 miljonus eiropiešu, viņš piebilda.

EK izpelnījusies pārmetumus par vakcīnu iepirkumu stratēģiju, vakcinācijas kampaņām dalībvalstīs notiekot smagnēji, kamēr Lielbritānijā un Izraēlā šis process notiek ievērojami raitāk.

EK pasūtījusi papildu 300 miljonus "Moderna" Covid-19 vakcīnas devu

EK vienojusies ar ASV farmācijas uzņēmumu "Moderna", ka iegādāsies papildu līdz 300 miljoniem Covid-19 vakcīnas devu, trešdien paziņojusi EK prezidente Urzula fon der Leiena.

Līgums paredz, ka "Moderna" piegādās Eiropas Savienībai (ES) 150 miljonus devu šogad un paredz iespēju piegādāt vēl 150 miljonus devu nākamgad.

"Moderna" izstrādātā Covid-19 vakcīna, kas tika apstiprināta janvāra sākumā, ir trešā Covid-19 vakcīna, kas apstiprināta lietošanai ES.

EK sākotnēji pasūtīja 160 miljonus "Moderna" Covid-19 vakcīnas devu.

Viena cilvēka vakcinēšanai pret jauno koronavīrusu nepieciešamas divas Moderna" Covid-19 vakcīnas devas.

Līdzīgi kā uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātā Covid-19 vakcīna, "Moderna" vakcīna sniedz augsta līmeņa aizsardzību pret inficēšanos ar jauno koronavīrusu.

Klīniskajos izmēģinājumos "Moderna" vakcīnas efektivitāte pārsniegusi 90%.

"Moderna" vakcīna ir vieglāk uzglabājama nekā "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātā Covid-19 vakcīna, bet vienalga ir grūtāk transportējama un dārgāka nekā trešā ES apstiprinātā vakcīna, ko izstrādājis uzņēmums "AstraZeneca".

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu