"Pfizer"/"BioNTech" vakcīna uzrāda ievērojami mazāku efektivitāti pret Dienvidāfrikas paveidu (5)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: PHILL MAGAKOE / AFP

Pētījums laboratorijā liecina, ka inficēšanās gadījumā ar jaunā koronavīrusa Dienvidāfrikas variantu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās vakcīnas antivielu sniegtā aizsardzība varētu samazināties par divām trešdaļām. Pagaidām nav zināms, vai vakcīna ir efektīva pret šo vīrusa paveidu, trešdien paziņoja "Pfizer".

Tajā pašā laikā pētījums liecina, ka vakcīna ir spējīga neitralizēt vīrusu, vēsta aģentūra "Reuters".

Lai arī līdzšinējos pētījumos ar cilvēku iesaisti nav gūts apstiprinājums tam, ka Dienvidāfrikas variants pazemina vakcīnas sniegto aizsardzību, "Pfizer" ar regulatoriem apspriež uzlabotas vakcīnas vai papildvakcīnas izstrādi. Šajā iecerē tiek ieguldīts papildu finansējums.

Laboratorijas pētījumu veica Teksasas Universitātes zinātnieki, izmantojot modificētu vīrusu ar Dienvidāfrikas paveidam jeb B.1.351 raksturīgo mutāciju vīrusa apvalkā. Modificētais vīruss tika pārbaudīts ar asins paraugiem no vakcinētiem cilvēkiem.

Pētījums publiskots akadēmiskajā žurnālā "New England Journal of Medicine".

Pagaidām nav precīzi zināms, kāds antivielu līmenis pasargā no vīrusa. Līdz ar to nav zināms, vai samazinājums par divām trešdaļām padara vakcīnu neefektīvu vai tomēr ne.

Tomēr Teksasas Universitātes profesors Peijons Ši pauž, ka, visticamāk, "Pfizer" vakcīna sniedz aizsardzību pret Dienvidāfrikas variantu. "Mēs nezinām, kāds ir minimālais neitralizējošais skaitlis," viņš norāda.

Klīniskajos izmēģinājumos "Pfizer"/"BioNTech" un "Moderna" vakcīnas uzrādīja aizsardzību pēc pirmās vakcīnas devas, antivielu daudzumam esot zemākam par rezultātu, kas tika iegūts laboratorijas pētījumā par Dienvidāfrikas variantu.

Pat tad, ja vakcīnas efektivitāte pret paveidu ir ievērojami mazāka, domājams, ka vakcīna tik un tā samazina smagas slimības gaitas un nāves iespējamību, norāda Ši.

Profesors uzsver, ka nepieciešami tālāki pētījumi par vakcīnu efektivitāti pret Dienvidāfrikas variantu.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu